Annonse
Vurderer du ny bil? Besøk SPZ Bil!
Kleppestø_1

Askøybilder 1961

Har du lyst til å stifte nærmere bekjentskap med Askøy anno 1961, så gir Askøy Museumslag deg sjansen.

Tekst av Rolf Erik Veland  /  Publisert 13. november 2013, 14.51  /   Nyheter, Røtter fra Askøy  

Når er laget i ferd med å sette opp en unik fotoutstilling av flybilder tatt i løpet av noen finne sommerdager for vel 52 år siden. En liten forsmak ble gitt under Kulturmønstringen fra Ravnanger nylig.

– Jeg husker selv den dagen flyet fra Widerø flyselskap kom over hjemmet vårt på Øvre Kleppe og tok bilder den sommerdagen i 1961. Det var endatil på 12-årsdagen min, og du kan faktisk se meg stå ute i hagen på ett av bildene, forteller Harry Rosvold, leder i Askøy Museumslag.

Stort billedarkiv
Den nå pensjonerte læreren på Fauskanger skole, har brukt store deler av sin tid til å gjennomgå billedarkivene fra Widerøe som Askøy kommune kjøpte for en god del år siden.
– Noen av disse bilene har vi brukt i Askøykalenderen opp gjennom årene, men det er første gang vi nå lager en hel utstilling av bildene som vi klargjør for publikumsvisning en gang på nyåret, forteller han.
Rosvold har vært igjennom mange av bildene, som nå er digitalisert og nummerte, og han er meget imponert over både kvalitet og farger.
– Widerøe hadde jo spesialisert seg på å fly over bygdene og ta bilder fra et kamera montert i spesiell vinkel. Dette ga meget gode fargebilder som folk gjerne kunne kjøpe i ettertid. Samtidig ble det også et historisk tidsdokument som visuelt viser Askøy slik landskap og bebyggelse så ut sommeren 1961, sier han begeistret.

Ta utsnitt
– Er det slik at folk kan kjøpe disse bildene den dag i dag?
– Ja, de er i kommunens eie, men blir ivaretatt av Askøy Museumslag. Nå som bildene er digitalisert, kan disse behandles på en helt annen og lettere måte enn før. Vi kan nå enkelt ta utsnitt av bildene hvis folk kun ønsker bilde av sitt eget hus, i stedet for oversikt over hele bygden, sier Rosvold, og viser frem en liste der hver enkelt bilde er nummerert.
– Her kan vi enkelt finne frem til områder og antall bilder tatt derfra. Det er meget interessant, og vil sikkert gi mange nostalgiske minner fra en svunnen tid, men som likevel ikke er mer svunnen enn at mange ennå kan huske tilbake til den tiden, sier han.
– Personlig synes jeg det er meget interessant å se disse bildene, og hvis folk er interessert i å sjkke opp om de finner noe de kjenner seg igjen i, så ta gjerne kontakt. Ellers blir utstillingen i se i Møllehuset i Strusshamn over nyåret, sier Harry Rosvold i Askøy Museumslag.

Siste saker