Annonse
Velkommen til Expert Kleppestø!
Pop: Mia Brox Bøe kommer fra Kleppestø, men har gjort seg bemerket i Sverige med sitt band Postiljonen.
Nå jobber hun hos Warner Music i Oslo, der hun speider etter nye sang- og låtskrivertalenter.
Pop: Mia Brox Bøe kommer fra Kleppestø, men har gjort seg bemerket i Sverige med sitt band Postiljonen. Nå jobber hun hos Warner Music i Oslo, der hun speider etter nye sang- og låtskrivertalenter.

Askøyjente med suksess i Sverige

Mia Brox Bøe (27) er vokalist i det svenske bandet Postiljonen, som høster svært gode kritikker for både album og konserter. Hennes røtter befinner seg på Askøy.

Tekst av Yngve Johnsen  /  Publisert 16. juni 2016, 10.28  /   Røtter fra Askøy  

Det har gått 17 år siden Mia Brox Bøe flyttet fra Kleppestø til London. Hun var altså bare ti år gammel da turen gikk til storbyen i England. Når vi spør om hun fortsatt føler seg som en ekte askøyværing, så er hun først skråsikker. Og deretter litt mer rund i kantene.

– Jeg er jo født og oppvokst på Askøy, så selvfølgelig føler jeg meg som en askøyværing, sier hun først.

– Kanskje ikke som en ordentlig ekte askøyværing da. Jeg flyttet jo fra øyen som ti-åring, og har egentlig hatt noe nettverk der siden, tilføyer hun raskt.

– Askøy vil jo alltid være hjemmet mitt. Jeg blir alltid nostalgisk og varm om hjertet når jeg kjører over Askøybroen eller besøker gamle trakter, forteller Mia.

Kjent i Sverige

Sånn sett er det nok riktig å si at hun er mer kjent i Sverige enn hun er på Askøy. Sammen med sine kolleger og bestevenner Joel Nyström Holm og Daniel Sjörs danner hun trioen i popbandet Postiljonen, der hun fronter det hele som låtskriver og vokalist. Bandet har gitt ut to album, «skyer» i 2013 og kritikerroste «Reverie» som ble sluppet tidligere i år. De har også spilt inn musikk til TV-serier og oppnådde nominasjon til Årets Pop under P3 Guld for sitt første album.

– Den sjangeren som forbindes mest til oss i Postiljonen er nok såkalt «dreampop». Det er alltid vanskelig å svare på spørsmål om hvilken musikk vi lager, synes jeg. Vi produserer musikk som får fram visse følelser i oss, og det er alltid vanskelig å sette ord på følelser, understreker Mia.

– Men det er vel elektronisk pop ettersom mesteparten av musikken lages på datamaksin i program som Logic og Ableton. Det går også en del i saksofon og gitarsoloer. Vi har alltid med oss Jonas Davidsson på saksofon og Mattias Kronberg på gitar når vi spiller konserter, forteller 27-åringen.

Postiljonen har mange følgere i Asia, og bandet har hatt turné der tre år på rad.

– Det er helt fantastisk. Folk fra Asia er så fine, smiler hun.

Til og med i Nord-Korea har bandet spilt live, på den svenske ambassaden der.

– Det var veldig spesielt, innrømmer hun.

Konserter gjør de stadig vekk. Om ikke i Asia, så gjerne i Sverige, London, Nederland, Spania og Tyskland for å nevne noe.

– For fire år siden spilte vi også i Norge. Da var vi innom Bergen, Bodø, Trondheim og Oslo.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Scene: Mia Brox Bøe er etter hvert blitt svært så scenevant med sitt band Postiljonen, som har gjort det godt både i Sverige og i Asia. Det har resultert i to kritikerroste album, og musikk til TV-serier.

Scene: Mia Brox Bøe er etter hvert blitt svært så scenevant med sitt band Postiljonen, som har gjort det godt både i Sverige og i Asia. Det har resultert i to kritikerroste album, og musikk til TV-serier.

Fant hverandre på studiene

– Vi har holdt på siden vi traff hverandre for fem år siden, på musikkproduksjonslinjen ved Kulturama. Første uken ble vi plassert i grupper der vi skulle bli kjent med hverandre og skape noe sammen. Vi tre havnet tilfeldigvis i samme gruppe, men jeg tror nok vi hadde funnet hverandre uansett, sier Mia.

– Vi lager musikk fordi vi synes det er gøy. Og bare derfor.

Mia sier hun ikke har helt oversikten over hvordan musikken blir tatt imot rundt omkring.

– Selv føler jeg at det går veldig bra, og så lenge vi selv er fornøyde med det vi har skapt er det greit nok for meg. Da er jeg glad og fornøyd, sier Mia.

Hun påpeker at med en gang man begynner å stresse og tenke på hva folk synes om en selv, så mister man gleden man får av å lage musikk.

– Man må huske på hva som egentlig er viktigst – at man selv er stolt over det man har skapt. Og ikke hva andre skriver eller sier. Så utrolig klisjé, men likevel rett. Derfor leser jeg sjeldent anmeldelser, forklarer Mia.

– Men selvsagt er det utrolig gøy om folk liker det vi gjør, understreker hun.

Lærte engelsk raskt

Mia og hennes foreldre, Erik Bøe og Astrid Brox, bodde i London i tre år før de flyttet til Stockholm. Med var også hennes lillesøster Lotte og lillebror Peter. I den svenske hovedstaden bodde de i to år. Videregående skole tok Mia i Bergen.

– Det var tungt å flytte til utlandet for en liten jente. Det positive var imidlertid at jeg lærte meg flytende engelsk ganske raskt. Da jeg kom tilbake til Askøy kunne endelig jeg og min bestevenninne Tine Losnedal endelig skrive låter på engelsk, ler hun.

– Det husker jeg var veldig stas. Og det var gøy å få låne en mikrofon fra Kleppestø barneskole for å spille inn låtene hjemme hos farmor og farfar, forteller hun.

Farfar er for øvrig velkjente Terje Bøe, som mange husker fra sin rolle som speaker på Brann Stadion og som vert hos Radio 1.

Mia gikk på Kleppestø barneskole fra første til tredjeklasse – og hovedinteressene, foruten musikken, var svømming og fotball.

– Tror jeg spilte på Kleppestø Grønn. Og svømmeklubben var jeg medlem av i flere år.

Mia bodde i Kleppestø da hun gikk på videregående i Bergen. I 2008 flyttet hun nok en gang fra Askøy.

«Askøy vil jo alltid være hjemmet mitt. Jeg blir alltid nostalgisk og varm om hjertet når jeg kjører over Askøybroen eller besøker gamle trakter.»

Mia Brox Bøe

Litt her og der

Familien er nå spredd litt rundt omkring. Foreldrene har det siste året hatt tilhold i Washington DC i USA, mens lillesøsteren oppholder seg i Bergen og lillebror fremdeles bor i Kleppestø og er i disse dager ferdig med videregående skole.

Etter to år på folkehøyskole i København begynte Mia å studere musikkproduksjon og låtskriving på Kulturama i Stockholm i 2010, og var ferdig der i 2013. Etter det har hun vært aktiv med Postiljonen. Men nå har hun akkurat flyttet til Oslo, da hun har fått ny jobb som A&R Scout hos Warner Music. Det betyr at hun har som oppgave å snuse på nye artister og jobber aktivt med artistene som allerede er oppdage og signert.

– Jeg må være ærlig og si at jeg trives mye mer i studio enn på scenen. Det jeg elsker aller mest er å skrive musikk, produsere, lage melodier og rett og slett være kreativ. Tror det er derfor jeg trives så godt bak kulissene i min nye jobb, sier hun.

– Den beste følelsen i verden er for meg den følelsen jeg får når jeg kommer på en melodi som jeg selv blir rørt av. Det er kanskje litt rart, men det er den følelsen jeg leter etter når jeg skriver. Å bli rørt av sin egen kreativitet. Da vet man at man gjør noe rett, poengterer hun.

Ble varm i trøyen

Det har ikke alltid vært sånn. I sin ungdom satt hun aller helst på rommet sitt og sang låtene hun hadde skrevet, så lavt som mulig – sånn at ingen skulle høre.

– Det var etter at jeg gikk på folkehøyskole jeg virkelig våget å fremføre låtene jeg hadde skrevet. Og på Kulturama ble musikk så mye mer enn bare meg og gitaren. Sammen med Joel og Daniel fant vi et lydbilde som vi trivdes i, og det ble plutselig gøy å stå på scenen, forteller hun.

– Er du på Askøy av og til?

– Jeg forsøker å komme hjem så ofte som mulig. Men i og med at mine foreldre nå bor i USA og vennene mine er spredt over hele Europa, så blir ikke Askøy alltid prioritert. Men jeg burde ta turen til øyen snart. Sist gang var i julen i 2015.

Siste saker