Annonse
Vurderer du ny bil? Besøk SPZ Bil!
Moro med bark: Det er over 80 innmeldte til Barnas Røde Kors i
Hetlevik, og Maren (tv.) og Arie ser virkelig ut til å kose seg. Foto: Monica Johansen
Moro med bark: Det er over 80 innmeldte til Barnas Røde Kors i Hetlevik, og Maren (tv.) og Arie ser virkelig ut til å kose seg. Foto: Monica Johansen

Barker sammen i Hetlevik

Barnas Røde Kors, eller BARK (som det forkortes), har blitt en gedigen suksess i Hetlevik det siste halvåret. AskøyMagasinet fikk være med på den koselige sesongavslutningen.

Tekst av Yngve Johnsen  /  Publisert 17. desember 2015, 12.50  /   Barn og unge  

«Moro, mangfold og mestring ute i det fri». Det er stikkordene for alle de små (og store) i Hetlevik. Denne høsten har nyvinningen satt bygden på hodet hver torsdag. Over åtti barn mellom seks og 13 år er registrert på medlemslisten.
Det var Monica Johansen som tok initiativet til gruppen, etter at datteren Maria vendte tommelen ned for de «vanlige» aktivitetene i Hetlevik.
– For barn i Hetlevik er det fotball, drill og jazzballett, og hun ville ikke gå på noe av dette, smiler Monica.
– Og siden jeg selv har gått både i speideren og Røde Kors da jeg var liten, så spurte jeg på Facebook om det kunne være noe interesse for å starte en BARK-avdeling en gang i uken, forteller hun.

«Alle» ville være med

Og responsen var overveldende. Det var veldig mange som var interessert, og etter kort tid arrangerte de informasjons­møte i Kulturfabrikken. Da kom det 35 voksne som var nysgjerrige på opplegget. Siden gikk det raskt slag i slag.
– Og bare på et halvår har avdelingen i Hetlevik blitt en av de aller største i hele landet. Over tretti personer har meldt seg som frivillig til å være med å bidra med hjelp. For å bære en Røde Kors-vest må en ha gjennomgått noen kurs, samt ha politiattest, forklarer Monica.
Maria på seks er storfornøyd med hva hun og moren har stelt i stand.
– Det er veldig gøy med BARK, erkjenner hun.
– Det gøyeste? Det må være å lære første­hjelp. Og at vi er mye ute, smiler Maria.

«Ut ifra oppmøte viser det jo virkelig at det er et stort behov for en aktivitet uten fokus på mestring av én snever aktivitet, men snarere interesse for et mangfold av aktiviteter.»
Monica Johansen

Medmennesker

I BARK lærer barna om medmenneskelig­het i et lokalt, nasjonalt og internasjonalt perspektiv – noe som jo har kommet godt med denne høsten. BARK har blant annet hatt innsamling av klær til flyktningene.
– Videre har vi hatt om førstehjelp, knuter, baking, bålkurs, laget gapahuk og hatt besøk av politi. Og til våren planlegger vi å lære om livet i fjæren, dyrene på gården, stjernehimmelen og litt om Røde Kors sin historie. Det kommer til å bli mye kjekt fremover, konstaterer Monica.
I BARK skjer de fleste aktivitetene utendørs, og barna lærer hvordan de kan bruke nærmiljøet sitt på en trygg og aktiv måte.
– Vi er fem par som har gått sammen om å drive denne BARK-avdelingen. Vårt håp er at andre familier på Askøy kan gå sammen å gjøre det samme, sier hun.

«Dybdeintervju»

Ungene i Hetlevik stiller velvillig opp til «intervju» når AskøyMagasinet stikker mikrofonen opp i ansiktene deres.
– Jeg heter Sol og jeg går på BARK, sier den første i en rekke på fire små.
– Jeg heter Ingelin, og jeg går på BARK, fortsetter den neste uoppfordret.
– Jeg vil ikke si noe, sier den tredje.
– Jeg heter Martin Andreas og jeg går på BARK, fastslår den fjerde.
– Er det gøy med BARK?
– Jaaaaaa!!!

 

Avslutningen: Juleavslutningen fant sted på BARKs vanlige utested, en fin leirplass hvor man her har fyrt opp leirbål, og venter på nissegrøt og saft. Da AM besøkte gladgjengen var vi så heldig å få se selveste Hetlevik-nissen komme på besøk. De som ønsker å starte opp BARK i sin hjembygd er velkommen til å ta kontakt med Monica Johansen & co i Hetlevik. Foto: Monica Johansen

Avslutningen: Juleavslutningen fant sted på BARKs vanlige utested, en fin leirplass hvor man her har fyrt opp leirbål, og venter på nissegrøt og saft. Da AM besøkte gladgjengen var vi så heldig å få se selveste Hetlevik-nissen komme på besøk. De som ønsker å starte opp BARK i sin hjembygd er velkommen til å ta kontakt med Monica Johansen & co i Hetlevik. Foto: Monica Johansen

 

Har delt opp gruppen

De sitter alle og koser seg med deilig nissegrøt. Vi beveger oss bort til to damer som står over gryten hvor maten kommer fra. Det er mørkt ute, men det henger lykter i trærne, barna har hvert sitt juledekorerte syltetøyglass med telys i – og dessuten lyser også leirbålet opp Linn Cecilie Falstad og Christine Kvalheim som står og rører i grøten. Flere voksne iler til og løper rundt med papptallerkener fylt med julegrøt, som de serverer til barna som har funnet sin plass rundt det store bålet.
– Dette er sesongavslutningen vår. Det har vært en høst som har gått overraskende bra, til tross for luksusproblemet med stor oppslutning, ler de.
– Vi starter jo opp i høst, og vi har nå registrert så mange som åtti barn. Hver eneste torsdag stiller det 40-50 barn i BARK, forteller Linn Cecilie.
– Til slutt fant vi ut at vi måtte dele opp gruppen. Så vi har opprettet en Mini-Bark for dem under seks år. Her må det være en voksen med i følget. Og så har vi delt de største barna i to grupper, der den ene er ute og den andre er inne, sier Christine.
– Fungerer det akkurat som speideren dette?
– Det er ikke helt det samme, men vi er flere gamle speidere her, så vi blir vel litt preget av det, ler Linn Cecilie – som selv har vært speiderleder i Sandviken i sin tid.

Besøk av nissen

Og så. Nissen kommer!
Det er en populær skikkelse som smyger seg innpå leiren. Ungene jubler og hilser. Vi får oss en prat med Emma, Lerke og Karmen. De sitter og følger nøye med på hva nissen foretar seg.
– Det er en veldig skummel nisse, kommer det fra den ene barnemunnen.
Nabojenten ler: – Nei, han var kjempegøy.
Og da nikker den andre seg enig:
– Ja, han var veldig morsom.
– Hva som er gøyeste med å gå på BARK da?
– Det er å lage pepperkaker, og gå på tur.
– Nei, beste med BARK er å se på nissen, jubler en annen.
– Det er tydeligvis veldig greie barn dette her, påpeker nissen etter hvert som han traver forbi. I sekken har han med seg en liten pakke til alle barna.
– En rød t-skjorte, roper en begeistret gutt etter å ha pakket ut.
– Det står BARK på den, konstateres det med fryd fra andre siden av leiren.

 

Skjer mye: Hilde Midtun Skogstrand er en av flere voksne som bidrar til å få BARK i Hetelvik til å «gå rundt». Foto: Monica Johansen

Skjer mye: Hilde Midtun Skogstrand er en av flere voksne som bidrar til å få BARK i Hetelvik til å «gå rundt». Foto: Monica Johansen

 

Håper flere starter opp

Foreløpig er det bare Hetlevik her på Askøy som har en slik tilstelning via Røde Kors. «Når starter dere opp i Kleppestø?», er spørsmål som har dukket opp til Hetlevik-gjengen.
– Dette er noe som man må starte opp lokalt selv. Alle er hjertelig velkommen til å kontakte oss om det er noe man lurer på i forbindelse med mulighetene for å starte BARK. Men i utgangspunktet er det i grunnen bare til å ta kontakt med Røde Kors, så får man all informasjon man trenger. Det behøver ikke være så mange. Det kan være nok med fire-fem familier og 10–15 unger også, sier Monica.
Det har vært folk fra både Ravnanger og Ask på besøk i Hetlevik for å se litt på hvordan man driver klubben, så kanskje BARK snart dukker opp andre steder på Askøy også.
– Hvorfor har dette blitt så populært, tror du?
– Det er nok fordi det er lavterskel. Her er det ingen krav til fast oppmøte, og vi driver med ting som absolutt alle kan være med på. Ut ifra oppmøte viser det jo virkelig at det er et stort behov for en aktivitet uten fokus på mestring av én snever aktivitet, men snarere interesse for et mangfold av aktiviteter, understreker Monica.
– Jeg skal innrømme at det har blitt større enn jeg hadde tenkt. Det er veldig kjekt, men også en del jobb med så mange unger og foreldre, ler hun.
– Heldigvis er vi mange som trør til. Og vi har vært heldige som har fått lov til å låne denne leirplassen av de som eier plassen her. Og vi har Kulturfabrikken. Det er rett og slett blitt kjempegøy å drive med BARK i Hetlevik, smiler Monica.

Monica Johansen er fotograf av yrke, og er den som har tatt alle de flotte bildene i denne reportasjen.

Siste saker