Annonse
Vurderer du ny bil? Besøk SPZ Bil!
Foto: Biologen Herdla
Foto: Biologen Herdla

Barnas dag!

I denne månedens utgave av AskøyMagasinet presenterer det matgale teamet på gjestehuset Biologen Herdla to oppskrifter som passer ypperlig til 17. mai!

Tekst av AskoyMagasinet  /  Publisert 12. mai 2016, 9.08  /   Mat og drikke  

Mange serverer «hotdog» eller en «pølse i lompe» til barna på nasjonaldagen. Hvorfor ikkje lage ketchup og sennep selv? Ved små grep kan «hotdog eller «pølse i lompe» passe for hele familien.

Her er noen av Biologens tips til hvordan du kan få en pølse i lompe mer spennende.

TIPS: Hakk sylteagurken fint, bland den sammen med finhakket løk. På 1-2-3 så har du en god agurkmix til pølsen.

Se fremgangsmåte og handleliste under bildet.

Foto: iStock, Biologen Herdla

Foto: iStock, Biologen Herdla


Tilbehør til pølser

Rekesalat
· 450 g pillede reker. Kjøp helst reker med skall
og pill dem.
· 1/2 boks seter rømme
· Salt
· Pepper
· 2 ss finhakket fersk dill

Fremgangsmåte
Pisk rømmen stiv.
Bland deretter rømmen, rekene og dillen sammen. smak så til med salt og pepper.

Sylteagurk
· 1 dl eplecidereddik
· 1 dl vann
· 2 ss sukker
· 1 ts salt
· 1/2 agurk

Fremgangsmåte
Kok opp vann, eplecidereddik, sukker og salt.
Skjær agurken i tynne skiver. Ha den i en liten bolle.
La syltelaken stå i hvile på disken i 5 min før du heller den over agurken.
Laken må dekke agurken helt. Ha så plastfolie over og la den stå på disken i 30 min før du setter den i kjøleskapet over natten
Sennep
· 2,5 dl vann
· 2,5 dl hvitvinseddik
· 2,5 dl sennepsfrø
· 2 ss sukker
· 1 ts salt

Fremgangsmåte
Kok opp vann, eddik, sukker og salt. Trekk den så til side og la den stå i 30 min. Ha sennepsfrøene i en bolle og hell så over syltelaken. Ha på plastfolie slik at det blir helt tett. La den stå ute i romtemperatur i 2 døgn.Kjør så opp sennepen med en stavmikser til den ønskelige grovheten er der. Jo mer den kjøres jo finere blir sennepen.

Ketchup
· 1 kg tomat
· 1 lauberblad
· 1 ts salt
· 3 ss tomatpure
· 8 ss sukker
· 1 stjerne anis
· 1 presset hvitløk
· 2 dl eplecider eddik

Fremgangsmåte
Ha alt sammen i en kjele. la det småkoke i ca. 1,5 time. Kjør så ketchupen med en stavmixer eller en blender til ketchupen er fin. Om ketchupen er litt tynn, kan den kokes opp og tyknes med maizena.

Lompe
Har du noen kokte poteter til overs fra middagen i går? Dette er en ypperlig måte å bruke de potetene du hadde til overs til å lage gode lomper.

· 1 kg kokte poteter
· 1 ts salt
· 1 1⁄2 dl hvetemel
· 1 dl siktet rugmel

Fremgangsmåte
Kvern eller mos de kokte potetene. Bland så alt sammen i en bolle. Kna deigen godt. Del deigen opp i passende emner. Kjevl så ut emnene og stek lompene i en tørr stekepanne til de er veldig lett brune. Ha lompene deretter på en tallerken med en kjøkken håndduk over.

TIPS: Velg gjerne noen lokale og gode pølser.

Nyt maten, og god 17. mai!
– Ståle, Inga og Thomas på Biologen Herdla

Siste saker