Annonse
Velkommen til Expert Kleppestø!
Maler: Bente Gulbrandsøy er både kreativ og produktiv. Hun har malt mange bilder de senere årene. (Foto: Yngve Johnsen)
Maler: Bente Gulbrandsøy er både kreativ og produktiv. Hun har malt mange bilder de senere årene. (Foto: Yngve Johnsen)

Bentes miks

Bente Gulbrandsøy er trolig i ferd med å slå gjennom som kunstner. «Mixed media» er den nye store kunstarten, og 46-åringen høster vidløftige superlativer for sitt «venstrehåndsarbeid».

Tekst av Yngve Johnsen  /  Publisert 19. februar 2015, 10.32  /   Kultur  
Konsentrert: – Jeg lever i min egen lille boble når jeg maler, forteller Bente­ Guldbrandsøy (Foto: Yngve Johnsen)

Konsentrert: – Jeg lever i min egen lille boble når jeg maler, forteller Bente­ Guldbrandsøy (Foto: Yngve Johnsen)

Med venstrehåndsarbeid snakker vi rent bokstavelig, og veldig langt fra uttrykkets egentlige mening.
– Jeg maler en del med venstrehånden, selv om jeg er høyrehendt. Det er for å unngå de rette og strømlinjede strekene. Det skal liksom gå litt på skakke, og da har jeg funnet ut at det er perfekt å bruke venstrehånden, forteller Bente.

Vant konkurranse

I det siste har hun fått en hel del oppmerksomhet for arbeidet sitt.
– Det er utrolig kjekt å få positive tilbake­meldinger, smiler tobarnsmoren fra Tveit når AskøyMagasinet treffer henne hjemme hos seg.
Det er ikke så lenge siden hun vant konkurransen om å få levere selve «prisen» da Askøy Aktivitetssenter nylig vant Folke­helseprisen her på Askøy.
– Jeg fikk helt sjokk da jeg fikk telefonen om at jeg hadde gått til topps. Det var sånn at jeg for en tid tilbake ble oppfordret til å levere noe arbeid til juryen som skulle plukke ut hvilket bilde som skulle være prisen, men jeg hadde aldri trodd at mitt bilde skulle bli plukket ut. Jeg ble virkelig tatt på sengen der, forteller Bente.

Terapi

Det kan være det som skal til for at omverden ser hva Bente skaper med hendene sine. Noen få arbeider poster hun på Facebook, og de oppløftende kommentarene lar ikke vente på seg.
– Det er selvsagt hyggelig. For jeg gir mye av meg selv i arbeidet, og mange av bildene betyr en hel del for meg, sier hun.
Det hele startet i 2006, da hun begynte å male etter at faren gikk bort.
– Malingen ble en slags terapi for meg den gangen, noe som også har blitt viktig for meg i den senere tid, forteller Bente.

Operert

Det hun sikter til da er først og fremst hennes problemer med hjertet sitt. Hun har vært sterkt plaget med hjerte og ekstrem høy puls. På grunn av dette måtte hun avslutte studiene innen spesialpedagogikk.
– Angsten for å dø var vel det verste. Jeg visste ikke hva som feilet meg, og usikkerheten preget meg, forteller hun. To ganger har hun blitt hentet med sykebil og blålys.
I 2012 ble hun operert. Men fortsatt lever hun med uvisshet, da hun mistenker at alt ikke er som det burde være.

Kunst-terapi

Hun gikk ett helt år uten noe særlig virke etter operasjonen.
– På denne tiden så jeg at det var mulig å få kommunal plass på kunst-terapi, og jeg ble etter hvert tatt inn til inntakssamtale, forteller hun.
– Så da fikk jeg plass, og det har rett og slett vært kjempespennende. Vi har vært en gruppe som har møttes en gang i uken ved Aktivitetssenteret. Dette er personer med ulike fysiske eller psykiske utfordringer, der man rett og slett driver maleterapi og har muligheten til å snakke om følelser som opptar en, sier hun.
I ettertid har noen av brukerne blitt overført til mer åpne grupper. Også det i kommunal regi, men uten terapeut.
– Det er et trygt og godt opplegg med fast struktur. Jeg har selv holdt kurs innen sjangeren «mixed media» her, kan Bente fortelle.
Sin egen verden
Bente forteller at det er litt «galskap» over sin kunstnertilværelse.
– Ja, man kan godt kalle det galskap, for det er jo egentlig det, ler hun.
– Jeg lever i min egen lille boble når jeg holder på. Er da fullstendig oppslukt i min egen lille verden, og luker alt ute. Det er helt sprøtt hva som kan komme ut av det, ler hun.
Bente forteller at hun kan sitte lenge, lenge og bare se på bildet. Så oppdager hun «nye momenter» som da må på plass.
– Men jeg skjønner når det er ferdig, da. Det kjenner jeg helt tydelig på meg.

Ren miks

«Mixed media» er altså navnet på kunstformen. Dette har blitt mer og mer populært, og har tatt seg stort opp de siste ti årene. Bente forteller om ulike verktøy, materialer og teknikker. Gjerne lag på lag. Hun tar frem en gammel og slitt utgave av Knut Faldbakkens «Uår» og river en av sidene opp i flere biter.
– Dette kan jeg lime og bruke i et maleri. Eller jeg kan finne annet resirkulerbare ting. Det kan være hva som helst som kan lage merker eller mønster. Eller kolasjer. Eller jeg kan trykke et stilig fotavtrykk fra en utgått sko. Det er bare fantasien som setter grenser, poengterer Bente.
Hun arbeider litt til ære for fotografen. Her brukes oljepastellkritt, spray, akryltusjer, håndsprit og spesialblyanter. For å nevne noe.
– Får du solgt noen bilder da?
– Det har ikke vært mer enn ett salg utenom det som gikk til Folkehelseprisen, men kanskje det kommer et renn nå som jeg blir kjendis, ler hun.

Siste saker