Annonse
Vurderer du ny bil? Besøk SPZ Bil!
Disse brygger: Den nye butikken
«Vi Brygger» på Ravnanger er startet opp
av (f.v.) Kjell Ove Vuttudal, Jan-André Bøge
og Leidulf Alsaker. Foto: Yngve Johnsen
Disse brygger: Den nye butikken «Vi Brygger» på Ravnanger er startet opp av (f.v.) Kjell Ove Vuttudal, Jan-André Bøge og Leidulf Alsaker. Foto: Yngve Johnsen

Brygging på ordentlig

Om alt går etter planen vil forretningen «Vi brygger» på Ravnanger bli Askøys aller første ølbryggeri – med egen pub, kurslokaler og alt man trenger av utstyr til hjemmebrygging.

Tekst av Yngve Johnsen  /  Publisert 21. januar 2016, 10.25  /   Fritid  

Ved Ravnanger senter satses det nå friskt på utstyr og ingredienser til brygging av øl, både for hjemmebryggere og mer profesjonelle bryggere. I lokalene bak bensinstasjonen jobbes det i tillegg på spreng for å skape noe som vil fremstå som helt nytt på Askøy. Vi snakker faktisk om et eget bryggeri med eget utsalg, pub og konferanselokaler.

Kurslokaler

– Vi har søkt om salgsløyve, og regner med at vi innen et halvt års tid skal ha alle formaliteter på plass. Kunnskapsprøver og etablererprøver blir gjennomført i disse dager, smiler de tre staute karene AskøyMagasinet treffer i butikken «Vi brygger» på Ravnanger. Det er Leidulf Alsaker og Kjell Ove Vuttudal, bosatt i Loddefjord, og Jan-André Bøge fra Askøy.
– Vi ser for oss at det er et godt marked for kurslokaler og flerbruksrom, som selvsagt kan leies ut i alle mulige kreative former. Og vi tenker å holde brygge- og ølkurs der deltakerne får med seg skikkelige vareprøver etterpå. Her er det bare til å være kreativ, sier Alsaker.
– Gebursdagsfester må vi også få til, påpeker Bøge. – Her brygger vi bringebærbrus og saft også, forteller han med et smil.

Utvidet satsingen

De ligger ikke på latsiden akkurat. Og pengebruken merkes i oppstarten. Hele lokalet er oppgradert med innleggelse av vann og avløp. Nye flotte toaletter er på plass, og særegne og stilfulle møbler pryder rommene.
Det var i utgangspunktet i Drotningsvik «Vi brygger» skulle starte opp i oktober. Men med Bøges tilgjengelige lokaler på Ravnanger ble de enige om å hoppe i det her også, og utvide satsingen fra butikk med utstyr til det som er nevnt ovenfor. Ravnanger er blitt et slags hovedkontor, mens Drotningsvik har ordinær butikk og lagerutsalg.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Produksjonen av ølsettene til «Vi brygger» går allerede for full maskin på Ravnanger. Her blandes og mikses ulike pakker, og målet er å spre pakkene til flere butikker og hjemmebryggere over det ganske land. Foto: Yngve Johnsen

Produksjonen av ølsettene til «Vi brygger» går allerede for full maskin på Ravnanger. Her blandes og mikses ulike pakker, og målet er å spre pakkene til flere butikker og hjemmebryggere over det ganske land. Foto: Yngve Johnsen

Mange varianter

– Her på Ravnanger har vi eget produksjonslokaler hvor vi lager mange ulike øl-sett. For tiden har vi 35 forskjellige oppskrifter som vi mikser og pakker. Og vi har hundre nye smaker på vei, forklarer Kjell Ove.
Hver pakke inneholder humle, malt og gjær. Blandingsforhold og ulike typer skaper de små og store forskjellene. Pakkene selges i butikken og i nettbutikken.
– Antall smaker er egentlig ubegrenset, og det er jo det som gjør dette så utrolig moro. Man kan lage de deiligste sorter, og de smaker like godt som det du får i butikken eller på polet, sier Alsaker.
– Bare mye billigere, skyter Bøge inn. – Med et slikt ølsett får man godt øl helt ned i 10-12 kroner literen. Og om du tar jobben helt fra bunnen av selv, så blir det enda billigere, poengterer han.

«Baller på seg»

Det hele begynte med nysgjerrigheten på brygging av eget øl. Som kjent har denne hobbyen eksplodert i Norge de siste fem årene.
– Vi var en gjeng som for seks-syv år siden som hadde stor interesse for hjemmebrygging. Vi pratet om å starte opp noe, og snakket først om øl-blogging. Så var det noen av oss som gikk litt lenger og begynte å planlegge butikk. Ting har bare ballet på seg, ler de.
– Så kom Jan-André på banen. Han har vi kjent i mange år, og han tente på idéen. Og så plutselig sitter vi altså på Askøy, ler Leidulf og Kjell Ove.
Leidulf forteller hvordan han ble hekta på ølbrygging.
– Det skjedde nesten over natten. Jeg oppsøkte alt jeg kunne finne av informasjon og fakta. Så på alt som var å finne på Youtube og leste alle slags bøker. Mulig jeg ble mer hekta enn andre, ler han.
– Jeg har alltid vært typen som liker å produsere ting, og gjerne selge det også. Så det er kanskje ikke så rart at jeg har kommet hit hvor vi er nå, smiler han.
Kjell Ove legger til at det er prosessene som er så artige – i tillegg til å kunne skape godt øl så klart.
– Så må jeg jo også få nevne at ølbrygger-miljøet er utrolig positivt og preget av sosiale mennesker, sier han.
– Hvorfor tror dere denne interessen har vokst frem i Norge?
– Det handler selvsagt om trender og markedet for høykvalitets øl. Og vi tror det også er en motreaksjon mot det ensrettede ølet som kommer fra de store bryggeriene. Derfra kommer det veldig mye likt, sier de.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tom Annaniassen (i blått) er en av dem som nå er ansatt i produksjonen hos Vi Brygger. I tillegg til disse settene selges det alt av utstyr til å starte og videreutvikle hjemmeproduksjon. Foto: Yngve Johnsen

Tom Annaniassen (i blått) er en av dem som nå er ansatt i produksjonen hos Vi Brygger. I tillegg til disse settene selges det alt av utstyr til å starte og videreutvikle hjemmeproduksjon. Foto: Yngve Johnsen

Mange fra Askøy

For fire måneder siden var de altså i gang med utstyrsbutikken på Ravnanger. De bedyrer at det er «ekstremt mange» mennesker på Askøy og Sotra som driver med hjemmebrygging for tiden.
– Ja, det er det liten tvil om. Her er det mange som har vært innom for å se hva vi har å tilby. Og det er hele tiden nye bekjentskaper som kommer innom og spør hva som skal til for å begynne.
– Og hva skal til da? Hva bør budsjettet være?
– Man trenger ikke å ha noe budsjett, for man kommer veldig langt med et startsett for rundt 4.000 kroner. Det man må ha, er gjæringsbøtter, en stor kjele og en kjøler. Man kan klare å begynne for investeringer til 2.000 kroner også, men fra 4.000 kroner har man et veldig bra startsett. Dersom du dobler dette, så får man et veldig proft utstyr, sier de.
– Ofte er det kameratgjenger som går sammen om å investere i produksjonsutstyr, legger de til.
– Vi tenker på sikt at hjemmebryggere skal få kunne eksponere sine selvlagde varianter via «Vi brygger», sier Kjell Ove.

Vi brygger overalt

De har ikke tenkt å stoppe med Drotningsvik og Askøy. Målet er å få «Vi brygger»-konseptet spredt rundt, egentlig uten noen geografiske avgrensninger.
– Vi ønsker å samarbeide med folk som vil drive butikk i sitt nærområde, og er på utsikt etter interessenter rundt om. Nå har vi allerede planer for Nordfjord og Stokmarknes i Lofoten, forteller Leidulf.
Dermed kan det fort bli fin fart på produksjonen av øl-settene, som allerede nå sysselsetter noen personer på Ravnanger.
Som om ikke alt dette var nok, så har «Vi brygger» også et samarbeid med et møbelverksted i Nordfjord, som produserer det råflotte interiøret som butikken på Ravnanger er kledt i. Også med tanke på kursvirksomheten kommer møblene til sin soleklare rett. Tanken er at dette interiøret skal pryde alle «Vi brygger»-butikker som måtte dukke opp i Norge.

Ser etter investorer

De har fått Petit Agentur AS med på laget, Norges største leverandør innen utstyr og råvarer til hjemmebrygging. Men de legger ikke skjul på at de gjerne hadde sett noen investorer på banen.
– Få gjerne med at vi jakter på folk som vil gå inn med litt penger i dette prosjektet. Det er tungt å starte fra bunn når vi har så mange gode idéer vi vil gjennomføre, smiler de.
– Og det er blitt sterk konkurranse. Det er mange om beinet nå, erkjenner de tre ølhundene.
Til tross for fire måneders drift har de ikke fått «feiret» oppstarten ennå.
– Det blir offisiell åpning i februar, lover Bøge.

Offisiell åpning: I februar skal forretningen «Vi Brygger» på Ravnanger åpnes offisielt. Men det har vært full vigør her siden oktober. Det er også en «avdeling» i Drotningsvik. Foto: Yngve Johnsen

Offisiell åpning: I februar skal forretningen «Vi Brygger» på Ravnanger åpnes offisielt. Men det har vært full vigør her siden oktober. Det er også en «avdeling» i Drotningsvik. Foto: Yngve Johnsen

Siste saker