Annonse
Vurderer du ny bil? Besøk SPZ Bil!
Mariann Kvarme baker brød med det hun liker å kalle «ærlige råvarer».
Hun tror dette er en av grunnene til at så mange kunder stikker innom. I bakgrunnen datteren Marie.
Her i dette bakeriet er hele familien i sving når Bakstehuset på Ask holder åpent. Foto: Yngve Johnsen.
Mariann Kvarme baker brød med det hun liker å kalle «ærlige råvarer». Hun tror dette er en av grunnene til at så mange kunder stikker innom. I bakgrunnen datteren Marie. Her i dette bakeriet er hele familien i sving når Bakstehuset på Ask holder åpent. Foto: Yngve Johnsen.

Den ærlige bakesuksessen

Bakstehuset på Ask er ingenting annet enn en liten solskinnshistorie. Bare på palmesøndag var det utrolige 500 personer innom det vesle bakeriet til Mariann Kvarme.

Tekst av Yngve Johnsen  /  Publisert 14. april 2016, 9.45  /   Næringsliv  

Hun vet at det er et luksusproblem. For mange kunder, liksom?
– Jeg har ikke plass nok til et så stort publikum. Noe må jeg finne på, sier hun med et litt skjevt smil.
Mariann Kvarme røper at hun er i tenkeboksen når det gjelder lokalene hun benytter i dag. Det er ikke mange som kan skryte på seg av å ha et eget bakeri i hagen, men sånn er det altså for henne.
– Det blir vanskelig i lengden om antallet kunder fortsetter å vokse. Det går både på produksjon, kapasitet og plass, sier Mariann.

Hjemmelaget bakerovn

I dag er bakeriet om lag 60 kvadratmeter stort, og huser blant annet en svær bakerovn på så mye som 2,5 × 1,75 meter – eller nesten 4,4 kvadratmeter. Den veier intet mindre enn tretti tonn!
– Det var min mann som bygget den, sier hun stolt. Navnet er Ivar Magnussen.
– Kapasiteten i ovnen er veldig bra. Om jeg stabler, så får jeg plass til 100 brød i samme slengen, skryter hun.
Inne i bakeriet er det plass til 2–3 bord, noe som blir litt lite når det er dårlig vær. På fine dager og i den lyse årstiden kan hun imidlertid ta i bruk hele hagen som boltreplass for alle dem som kommer til Bakstehuset for å få denne særskilte «bakeri-opplevelsen» som det jo er når man sitter der med en rykende fersk bolle i nevene, og vinker farvel til sunnhetshysteriet for en stakket stund.
– Det må være lov til å kose seg med en bolle i ny og ne, slår Mariann fast.
– Spesielt når man bruker uraffinert økologisk sukker, sier hun lurt. Mer om råvarene senere.
– Om det er bra vær, så er det ikke så ille. Det er både gøy og sært å se folk finne seg en plass i hagen vår og nyte bakervarer. Det ser ut som et fugleberg her om sommeren, ler hun.
– Men ved dårlig vær blir det fort tydelig at det kanskje er litt for lite plass her, innrømmer hun.

«Jeg har en veldig bevisst holdning til hva som brukes i matlagingen, og hva folk putter i seg. Mottoet vårt er «Ærlig bakst», og i det legger jeg hele min lidenskap for naturlig og ren bakst.»
Mariann Kvarme

Familiebedrift

Men noen konkrete planer om utbygging eller nye lokaler vil hun ikke ut med på det nåværende tidspunkt.
– Det eneste jeg kan si, er at noe må vi finne på, ler hun.
– Per i dag er jeg den eneste som produserer, og det må kanskje ansettes enda en baker om vi skal holde tritt med responsen, sier Mariann.
Da AskøyMagasinet stakk innom Bakstehuset var det et yrende liv både foran og bak disken. Mariann forteller at det hele er en familiebedrift, der både mann og barn sørger for at kundene får sitt, og at alle er fornøyde. Det er seks personer i full sving denne palmehelgen AM stikker innom. I tillegg til folk i familien har Bakstehuset ansatt Anne Elin Stensaker, som sjefen skryter godt av.
– Hun betjener kundene og bakeriet veldig godt, og er på plass her hver dag bakstehuset er åpent, forteller Mariann.
Bakstehuset på Ask har åpent onsdag, torsdag og fredag, samt den siste helgen i hver måned. I løpet av en vanlig hverdag pleier det å være om lag 100 personer innom bakstehuset for å handle brødvarer.
– I vinter var det litt stille, men dette har tatt seg godt opp i det siste, forteller Mariann.

 
Artikkelen fortsetter under bildet.

En annen grunn til at Bakstehuset på Ask har blitt en suksess, er at publikum opplever det hele som en «utflukt-opplevelse». Spesielt gjelder dette når det er fint vær. Da sitter folk rundt omkring i hagen og nyter deilige ferske brødvarer. Foto: Yngve Johnsen.

En annen grunn til at Bakstehuset på Ask har blitt en suksess, er at publikum opplever det hele som en «utflukt-opplevelse». Spesielt gjelder dette når det er fint vær. Da sitter folk rundt omkring i hagen og nyter deilige ferske brødvarer. Foto: Yngve Johnsen.

Folk kommer langveis fra

I stedet for å fokusere på en fremtid som ennå ikke er spikret, så er det da mer naturlig å gå litt tilbake i tid for å finne begynnelsen på dette «brød-eventyret» på Ask. For det er nemlig hva det er, et lite eventyr på landet.
– Vi har vel blitt tatt på sengen, for å være ærlig. Det kommer folk fra hele Hordaland for å handle brød og bakervarer her på tunet, og vi vet ikke helt hvordan dette skal ende, sier Mariann.
– Hvorfor har det blitt så populært?
– Jeg tror det handler om to viktige ting. For det første er jeg lidenskapelig opptatt av å bruke rene råvarer uten noen form for juks. Jeg har en veldig bevisst holdning til hva som brukes i matlagingen, og hva folk putter i seg. Mottoet vårt er «Ærlig bakst», og i det legger jeg hele min lidenskap for naturlig og ren bakst. Økologiske og kortreiste råvarer er viktig for oss, og alt dette har mange av kundene våre fått med seg. Folk vil ha ren mat som er laget på en ordentlig måte. Og jeg er ikke i tvil om at dette er en av årsakene til at vi får så mye besøk, sier hun.
Hun sier det ikke rett ut, men avslører at hun har jobbet med industribakst før – og det skinner gjennom at hun ikke er spesielt fan av alle ingrediensene.
– Jeg nøyer meg med å si at jeg lar være å spise den slags mat, sier Mariann.
Hun peker også på det faktum at den «ærlige» måten å bake på er bra for mennesker også når det kommer til miljø og jordsmonnet.

Kjekt på landet

– Den andre grunnen til at mange kommer til Bakstehuset for å handle brød er totalopplevelsen. Det er mange som liker å reise ut på landet og ta det hele som en utflukt. Når man også kan kombinere dette med naturlig mat, så er det lett å føle på denne «lykke-på-landet-opplevelsen», sier Mariann.
Spesielt i helgene er det en del slike langveisfarende. I ukedagene er det mer folk fra Askøy og dessuten arbeidsfolk som kjører innom for å kjøpe lunch.
– Jeg er veldig overrasket over at det kommer kunder fra steder langt fra Askøy for å handle her. Jeg trodde i begynnelsen at Bakstehuset bare ville være for dem her lokalt, men der tok jeg feil, sier hun.

 
Artikkelen fortsetter under bildet.

Bakerovnen til Bakstehuset på Ask er ikke mindre enn 4,4 kvadratmeter stor, og veier hele 30 tonn. Det er mannen til Mariann som har laget ovnen. Foto: Yngve Johnsen.

Bakerovnen til Bakstehuset på Ask er ikke mindre enn 4,4 kvadratmeter stor, og veier hele 30 tonn.
Det er mannen til Mariann som har laget ovnen. Foto: Yngve Johnsen.

Full tid

Bakstehuset på Ask ble åpnet i desember 2013, og etter to og et halvt år har bakeriet altså fått godt fotfeste. Mariann har bedriften som fulltidsjobb – og vel så det.
– Ja, jeg jobber med dette hver eneste dag. I helgene også, forsikrer hun.
Det var nokså tilfeldig at hun og mannen endte opp på Askøy. De slo til på huset på Ask tilbake i 2003. Opprinnelig kommer hun fra Voss.
– Vi trives kjempegodt på Askøy. Ask er en veldig hyggelig bygd med mange positive mennesker, understreker bakeren.

Bestselger

– Hva er bestselgeren da?
– Det går veldig mye av vårt grovbrød, bakt med ølandshvete. Dessuten er vårt gulrotbrød ganske populært. I helgene går det mye i boller av forskjellige varianter.
– Dette bakeriet er for dem som er bevisste på hva de putter i seg. Og det er det som er meg. Ved å satse på Bakstehuset har jeg skapt noe som jeg virkelig står inne for. Og jeg er veldig glad, stolt og takknemlig for at det slår an, sier Mariann.
Bakeriet er lite, og det kan synes trangt når publikum strømmer til. Men – som en av kundene sa det – her er det mulig å følge med på hele prosessen fra bakingens spede start, til brødene kommer rykende ferske ut av ovnen.
– Det er en del som synes det er koselig, og at dette blir en del av totalopplevelsen av å handle her.
De siste ukene har Bakstehuset vært stengt, siden Mariann har vært i Columbia for å besøke sin far. Bakstehuset fyrer opp igjen bakerovnen neste helg, 23.–24. april.

Siste saker