Annonse
Velkommen til Expert Kleppestø!
De to alpakkaene Perle og Bruse er selve symbolene for Alpakka-
butikken til Linda Fossen på Ask. Foto: Yngve Johnsen.
De to alpakkaene Perle og Bruse er selve symbolene for Alpakka- butikken til Linda Fossen på Ask. Foto: Yngve Johnsen.

Drømmen ble virkelighet

– Jeg har alltid ønsket å bo på en gård, men å starte butikk er noe som har kommet etter hvert, sier Linda Fossen.

Tekst av Yngve Johnsen  /  Publisert 19. november 2015, 10.34  /   Næringsliv  

Alpakka-butikken. Bare navnet er jo eksotisk og spennende nok til at interessen fanges med en gang. Et stort skilt viser vei inn fra hovedveien på Ask. AskøyMagasinet tok turen innom.

To alpakka

Det første som møter en når man kjører inn til gårdsbruket til Linda Fossen og hennes mann Øyvind Horvei, er to alpakkaer som tusler rundt i en innhegning. De heter Perle og Bruse, og ligner mest på lama – og i hvert fall veldig langt unna det man forventer å treffe på av husdyr på Askøy.
– Det er tre-fire år siden vi fikk Perle og Bruse, som de heter. Det startet med at en nabofamilie som hadde vært i New Zealand og jobbet på en alpakkafarm. De talte varmt om disse dyrene, og vi bestemte oss for å kjøpe fire stykker. Men etter et par år solgte vi hoppene da vi bestemte oss for ikke å drive med avl. Nå har vi kun «ullguttene» igjen. De er kastrerte, og benevnelsen «ullgutt» kommer dermed fordi de egentlig lever for å levere den spesielle alpakka-ullen, forteller Linda.
– Vi gjorde en liten gimmick på dette, ler hun.
– Naboen som tipset oss visste ikke at vi hadde hentet disse dyrene. Så da alpakkaene var ankommet ba vi han stikke innom. Han fikk seg en god overraskelse, humrer Linda.

Hadde en drøm

Linda Fossen kom til Askøy og Storgarden på Ask for seks år siden. Opprinnelig er hun fra Bergen, og hadde i utgangspunktet ingen tilknytning til Askøy før hun flyttet hit.
– Dette var da jeg og min nye mann skulle etablere oss. Jeg hadde min drøm om å bo på en gård, og drive med dyrking og gjerne ha noen beitedyr for å holde landskapet i hevd. Da kom vi altså over denne gården som ikke hadde vært i bruk på over tretti år. Selve hovedhuset var i bra stand, men ellers sto gården til nedfalls. Men vi så mulighetene og slo til. Det angrer vi ikke på i dag. Her kommer vi til å bli værende. Ask er en vakker plass, smiler hun.
– Det er mye trivelige folk på Ask, både gammel og ung. Dessuten har vi blitt kjent med folk fra hele Askøy gjennom driften vår her, sier hun fornøyd.

«Jeg ønsker ikke å selge på nett og bli et sånt postordrefirma. Jeg ønsker å treffe folk i butikken min.»
Linda Fossen

Mye arbeid

– Det er gjort svært mye arbeid, og vi har ikke turt å gjøre et regnestykke på alt som er lagt ut, sier hun med en trillende latter.
– Men vi mener jo at vi fikk veldig mye for pengene da vi kjøpte. Det er 40 mål her, samt en tilhørende skogseiendom på 47 mål, forteller Linda.
Gården er stadig under utvikling. Alpakka-butikken var en idé som dukket opp da muligheten var der – og ett av gårdshusene, etter en del oppussing, virket å egne seg til slik drift.
– Det begynte med at jeg tok inn en del sokker og undertøy, og deltok på Hanevikdagen og Sauens dag i Kleppestø. Etter hvert ble omsetningen såpass høy at jeg ble momspliktig, og da var det egentlig bare til å gi gass, ler hun.
– I butikken selges diverse klær som er laget av alpakka-ull. Det er både gensere, kjoler, skjerf og sokker, men også puter og kosedyr. Dette er produsert i Peru, der alpakka opprinnelig kommer fra, forteller hun.
Ca. annet hvert år er også ullnøster fra Perle og Bruse på Storgarden mulig å få kjøpt i butikken. Dette må sies å være eksklusive varer. I løpet av en sesong blir hvert dyr klippet én gang. Ullen blir sendt til spinning annet hvert år, noe som fører til om lag 80 nøster.
– Nå får jeg ikke flere ferdige nøster fra Perle og Bruse før til neste år, forteller hun.

Artikkelen fortsetter under bildet

Linda dyrker mye bær og frukt på gården sin, og tilbyr produkter fra dyrkingen i butikken. Dyrkingen av jordskokk ligger hennes hjerte spesielt nær. Og så har hun designet sin egen kjole, som datteren her er modell for. Foto til høyre: Sol Maja Fossen. Foto venstre: Yngve Johnsen.

Linda dyrker mye bær og frukt på gården sin, og tilbyr produkter fra dyrkingen i butikken. Dyrkingen av jordskokk ligger hennes hjerte spesielt nær. Og så har hun designet sin egen kjole, som datteren her er modell for. Foto til høyre: Sol Maja Fossen. Foto venstre: Yngve Johnsen.

Designet egen kjole

Linda tar inn varer fra produsenten i Peru, men var litt misfornøyd med at det ikke fantes kjoler med lange ermer, kun korte.
– Alpakka er godt og varmt stoff. Jeg ønsket en kjole med lange ermer, og satte meg ned og sydde to slike til meg selv. Så sendte jeg en av dem til leverandøren og spurte om de kunne produsere denne for meg, hvilket de så gjorde, forteller hun.
For ett år siden fikk hun om lag femti slike kjoler tilsendt for salg i butikken sin. Noen av fargene er hun utsolgt for allerede.
– Jeg ønsker ikke å selge på nett og bli et sånt postordrefirma. Jeg ønsker å treffe folk i butikken min, sier hun med et stort smil – og avslører at hun nylig har designet en damegenser også.
– Jeg håper at jeg får den før jul, sier Linda spent.
Et annet prosjekt hun skal i gang med er alpakka-kjoler med større størrelser, men dette er ikke helt tidfestet ennå.
– Jeg har fått mye skryt for kjolene jeg har designet. Livet ligger litt høyere og mange kvinner trives med det, og føler seg vel i kjolene. Den er tidløs og kan brukes både til jobb og til fest, forteller hun.

Jordskokk

I butikken selger hun også produkter som hun har dyrket selv på gården. Som bær og frukter i alle varianter. Fra de mange sorter lager hun både syltetøy og gelé.
– Få med at all dyrking foregår uten noen form for sprøytemidler, understreker Linda.
– Det er viktig for meg. Alt skal være naturlig.
En av hennes favoritt-grønnsaker er jordskokk. Det er en knoll som vokser som poteter, men som inneholder stoffet inulin.
– Stoffet gjør at blodsukkeret ikke stiger når man spiser jordskokk, og er således veldig bra for diabetikere. Det er en nøtteaktig smak på den, og den er veldig god å spise rå. Men man kan også lage suppe og puré av den, og er dessuten fin til baking. Man kan til og med lage en knallgod chips av den, poengterer Linda.
– Den er i hvert fall alt for lite brukt i norsk kosthold, konstaterer hun.
Også asparges dyrkes i nokså stor skal på gården, og mesteparten av dette selges til restauranter i bergensområdet. Honning tar vi også med i dette rennet, selv om Linda for tiden har en liten pause med biene på grunn av allergi i familien.
Linda bor på Storgarden sammen med mannen og to av sine fire barn. Og vi benytter anledningen til å tillegge at hun også har to voksne «bonusbarn», og til og med et barnebarn.

Artikkelen fortsetter under bildet

Butikken er i et hus som sto til nedfalls da Linda og mannen kjøpte gården. Nå er det fikset, og fremstår som et veldig koselig alternativ til «vanlige butikker». Foto: Yngve Johnsen.

Butikken er i et hus som sto til nedfalls da Linda og mannen kjøpte gården. Nå er det fikset, og fremstår som et veldig koselig alternativ til «vanlige butikker». Foto: Yngve Johnsen.

Kashmirgeit

Noen høns spankulerer rundt på tunet også. For ikke å snakke om deres 13 flotte kashmirgeiter som beiter i stor stil, og holder gårdens landskap i sitt mest nydelige element.
– Disse geitene har vi sammen med vår nabo Kjell Hæve. I januar får vi to nye drektige dyr. Nå har vi også slaktet og prøvesmakt kjøttet fra disse geitene, og må si at det er virkelig en delikatesse. Kjøttproduksjon vil foreløpig kun være til eget bruk, påpeker Linda.

Åpen nesten «hele tiden»

Butikken er åpen torsdager fra 12–19, fredager fra 12-16 og hver søndag fram til jul fra 12-15. Eller man kan ringe og avtale et tidspunkt.
– Er jeg hjemme og noen kommer utenom åpningstiden så åpner jeg selvfølgelig, sier Linda.
– Jeg vil ikke binde meg opp til åpningstider, men nå fram til jul har jeg det. Den siste helgen i måneden har vi pleid å ha fast åpning sammen med Bakstehuset som ligger her like ved oss. Da kan man tusle mellom kafeen der og butikken og gården vår. Vi skal også ha åpent hver eneste søndag frem til jul, forteller hun.
Det blir ikke julemarked på gården her i år. Det blir likevel en julesøndag 29. november rundt Bakstehuset.
– Nina-stormen tok med seg store deler av vedskjulene der utstillerne sto og disse har vi dessverre ikke fått satt tilbake ennå. Arbeidet med oppføring av gården tar mye av tiden, men Linda lover å være tilbake med julemarked til neste år.

I butikken selger Linda klær, kosedyr, puter og ullnøster fra alpakka. Foto: Yngve Johnsen.

I butikken selger Linda klær, kosedyr, puter og ullnøster fra alpakka. Foto: Yngve Johnsen.

Siste saker