Annonse
Askøy VVS
Hetlevik er en naturskjønn bygd, og Kulturfabrikken kan nesten sies å være selve hjertet i Hetlevik. Foto: Monica Johansen
Hetlevik er en naturskjønn bygd, og Kulturfabrikken kan nesten sies å være selve hjertet i Hetlevik. Foto: Monica Johansen

Dugnads­bygden

Til høsten skal ferdigstillelsen av Kulturfabrikken – etter 50.000 dugnadstimer – markeres med brask og bram, tre dager til endes.

Tekst av Yngve Johnsen  /  Publisert 21. mai 2015, 9.13  /   Kultur  

Det har vel egentlig alltid vært noe eget med disse hetlevikerne. På godt og vondt kanskje, og helt klart mest på godt i de senere år. Dugnadsinnsatsen for å reise Kulturfabrikken har vært enorm i de 20 årene det har tatt å få kulturbygget ferdigstilt. Nå er man helt i innspurten, og til sommeren kan en slå seg på brystet og stolt vise frem hva man har fått til – etter utrolige 50.000 dugnadstimer av den «voksne» gjengen.
– Vi har vært en fast gjeng hver tirsdag i alle disse årene. Det har rett nok kommet til en del ungdommer i førtiårene innimellom, men for det meste er det en fast gjeng som har stilt på dugnadene, smiler Roald Larsen. Han er leder i HetlevikAlliansen.
Arrangementansvarlig Oskar Karlsen (72) skryter også av mentaliteten til hetlevikerne.
– Jeg har bare bodd her i drøyt femti år, men jeg må få lov til å tale varmt om dugnadsånden i Hetlevik, ler han.

God akustikk

De to tar imot AskøyMagasinet for å vise hvor flott bygget har blitt, og hvor store muligheter man har for å leie ut til selskap og aktiviteter.
Vi begynner like godt i tårnet, som i skrivende stund ikke er helt ferdig.
– Men det vil være klart innen åpningsfesten i sommer. Dette kommer til å bli prikken over i-en, slår de to fast.
Uten at vi ser noen grunn til å tvile på det. Dette tårnet har nemlig en løsning og innredning som utvilsomt vil falle i smak for dem som kommer på besøk.
– Rent formelt er Tårnet å karakteriseres som et museum nå i første omgang. Men her skal vi ha bar, og det vil bli ideelt for intimkonserter og andre uformelle tilstelninger. Kanskje også en storskjerm hvor en kan vise fotballkamper, forteller de to karene.
Tårnet vil ha to etasjer, med en stor åpen løsning mellom etasjene i midten. I andre etasje vil det være plass til mange bord og bespisning. De beregner at lokalet kan romme til sammen 75 gjester på det meste.
– Det er innredet på en måte som gir meget god akustikk, slik at konserter fort kan bli magiske her, håper de.

Et minne

– Vi har veldig stor tro på dette tårnet. Det var en stund vi lurte på om vi skulle gjøre noe i det hele tatt her. Det var helt falleferdig, og det vokste faktisk en svær bjørk inn gjennom veggen her. Men så bestemte vi oss for å gyve løs på dette arbeidet også. Totalt kommer vi vel oppe i halvannen millioner kroner for å fikse dette lokalet, forteller Karlsen og Larsen.
Fra taket henger en fantastisk flott lysekrone i smijern. Den er laget i Polen, og henger her i tårnet utelukkende på grunn av hetlevikeren Helge Rong, som døde så altfor tidlig av kreft i slutten av 2012.
– I stedet for blomster til begravelsen, så ba han heller om at folk donerte penger til alliansen. Og det ble et ganske så stort fond etter hvert. For disse pengene kjøpte vi denne kronen, som dermed blir en varig gave.
Kronen gir tårnet et storslått uttrykk, og passer som hånd i hanske i det åpne «hullet» mellom første og andre etasje.

Fullt program

Det er altså gått 20 år siden Hetlevikbygden overtok ansvaret for fabrikken, og samtidig skal man feire at det er gått vel 100 år siden man påbegynte byggingen av hermetikkfabrikken. Dette skal markeres med en fest som varer i tre dager, fra fredag 16. oktober.
– Fredagen blir offisiell åpning av Tårnet. Det blir et lukket arrangement for dugnadsgjengen, representanter for eierlagene og inviterte gjester, forteller Karlsen.
– Dagen etter vil det bli åpent hus i Tårnet, der vi kjører fotballpub om ettermiddagen og jazzkonsert på kvelden, forteller han.
– Samtidig blir det et åpent festarrangement med underholdning, bespisning og dans i Storsalen, åpent for alle.
Søndagen blir ingen hviledag. I Tårnet blir det åpent hus med kafé, mens man inviterer alle til stor og variert festkonsert i Storsalen.
– Det vil dessuten være fotoutstilling med bilder fra gamle Hetlevik i Oskarhall alle disse tre dagene, legger Karlsen til.

Båthavnen redder

I Kulturfabrikken kan man i teorien ha tre selskaper samtidig, med til sammen så mange som 600 gjester. Man har altså utrolig nok stoler og kjøkken nok til halve Hetlevik i dette bygget.
– Det skjer noe i bygget hver eneste dag. Fabrikken er blitt ufattelig viktig for Hetlevik, konstaterer Larsen.
Den koster jo noen kroner, denne herligheten – men de to karene bedyrer at det er full kontroll på økonomien.
– Vi har to millioner kroner i gjeld, og det håndteres greit, sier de.
– Men vi hadde ikke klart å drive bygget bare ved hjelp av utleie av disse lokalene. Vi må nok innrømme at båtmarinaen utenfor her gjør at fabrikken går rundt. Her har vi plass til 105 båter, samt en stor hall til vinterlagring. Totalt sett omsetter bygget for rundt én million kroner i året, forteller de.
– Alt av inntekter brukes på bygget, understreker de.

Forskjellige fagfolk

Det er altså en fast gjeng som har vært ryggraden i dugnadsflokken om tirsdagene fra klokken 17 til klokken 21. De femti tusen timene skal behørig løftes opp under festelighetene i oktober. Tidligere ordfører Otto Paulsen troner øverst på dugnadslisten med drøye 5.000 timer.
– Med femti tusen timer snakker vi faktisk om rundt 25 årsverk i dugnadsinnsats på disse 20 årene. Det er ikke rent lite, smiler de.
– Det har vært meget sosialt, og vi har hatt et veldig godt miljø. Med den ulike bakgrunnen til folk, så har de forskjellige fagene vært godt dekket. Dessuten har det vært med andre folk utenfra bygden på en del dugnader.

DSC_1297-Hetlevik_web

Roald Larsen (t.v.) er leder i Hetlevikalliansen, mens og Oskar Karlsen er arrangementsansvarlig. Til høsten skal det markeres at Kultur­fabrikken er ferdigstilt etter 20 års innsats med totalt 50.000 dugnadstimer. Da blir det festivitas tre dager til ende.

DSC_1297-Hetlevik_webben

Siste saker