Annonse
Askøy VVS
Kathryn Fowles i aksjon med Zumba Zistas. Foto: Yngve Johnsen
Kathryn Fowles i aksjon med Zumba Zistas. Foto: Yngve Johnsen

Energibomben Kathryn

For å bli en del av Zumba Zistas må du ha en positiv holdning og innse at alle sammen er perfekt akkurat slik som man er. Møt Kathryn Fowles fra Stongafjellet – treningsmotivatoren som fokuserer på samhold, glede og solidaritet. Og som får stadig flere å klemme på.

Tekst av Yngve Johnsen  /  Publisert 14. april 2016, 9.21  /   Fritid  

Det er litt av en økt AskøyMagasinet får overvære på «In Shape» i Olsvik. Vi har fått høre at en canadisk treningsinstruktør, bosatt på Stongafjellet i Kleppestø, tar folk med storm – og vel så det. Og etter bare en halv times besøk skjønner vi hvorfor. Energien er til å ta og føle på, og entusiasmen blant de ca. 60 kvinnene i salen er ikke til å misforstå. Svetten renner, men blikkene er som limt fast på Kathryn Fowles på scenen. Hun «jager» kvinnene på gulvet, og får dem med seg i et høyt tempo.
– Jeg er nødt til å gi hundre prosent for å få halvparten tilbake. Jeg prøver å få sett alle, og ønsker å få dem til å pushe seg selv. Dette er «fitness», og ikke dans, poengterer Kathryn.

Feiring med stil

Musikken er kjempehøy. Kathryn har sagt at de som ikke liker høy musikk må bruke ørepropper – for hun kommer ikke til å skru ned. Denne kvelden har Kathryn noen ekstra låter fra Bruce Springsteen på spillelisten sin. Det er til ære for en av «zistasene», Solveig Leirvåg, som runder femti år denne dagen, og som får blomster av Kathryn før økten begynner. Det er sånn som hun alltid gjør.
– Hennes kallenavn er Sunshine, ler Kathryn.
– Alle får et «nickname» av meg, smiler hun.
Det blir sånn når Kathryn er sjef. For her handler det ikke bare om trening, helse og vekttap – men også om å ta vare på hverandre. Og det å dyrke vennskap, inkludering og positivt tankesett.

Traff Askøy-mann

Det er så mye å berette om Kathryn, og for å gjøre det enkelt tar vi det i kronologisk rekkefølge. For å finne Askøy-linken til den 48 år gamle Canada-kvinnen må vi skru klokken tilbake noen år. Selvsagt handler også det om kjærligheten, til Follese-karen Steinar Bertelsen.
– Jeg møtte min mann for 14 år siden da han jobbet i Toronto. Han prøvde ofte å overtale meg til å flytte til Norge for å gi landet en sjanse, men det tok ni år før han klarte å overbevise meg om at dette var noe jeg måtte prøve ut. Det er ikke lett å bare flytte fra venner og familie, innrømmer hun.
Uansett – i dag bor hun på Stongafjellet sammen med Steinar og deres seks år gamle sønn.
– Jeg skjønte raskt at nordmenn er litt mindre utadvendte og sjenerte enn det jeg var vant til. Men i løpet av de drøye tre årene jeg har bodd på Askøy har jeg klart å forelske meg i menneskene jeg har rundt meg. Og jeg omfavner den norske måten å prioritere barn i samfunnet. Akkurat nå føler jeg med privilegert som får lov til å leve på en av verdens mest nydelige plasser, smiler hun.

 
Artikkelen fortsetter under bildet.

Kathryn Fowles kom til Askøy fra Toronto, og har i løpet av drøye tre år opparbeidet seg mange nye venner og treningskamerater gjennom sitt eget firma som treningsmotivator. Hun sørger også for at ­hennes «zistas» menger seg utenfor treningsstudio. Det å ta vare på hverandre er viktig for canadieren. Foto: privat.

Kathryn Fowles kom til Askøy fra Toronto, og har i løpet av drøye tre år opparbeidet seg mange nye venner og treningskamerater gjennom sitt eget firma som treningsmotivator. Hun sørger også for at ­hennes «zistas» menger seg utenfor treningsstudio. Det å ta vare på hverandre er viktig for canadieren. Foto: privat.

Vokste raskt

Det var i 2012 hun tok steget over «dammen». Hun så seg raskt om etter arbeid, og det gikk ikke lange tiden før hun ble spurt om å overta en zumba-klasse i et lite treningsstudio i Mathopen.
– Jeg husker at det kom fem personer til min første time. Jeg var litt bekymret for at de ikke ville forstå meg og min engelsk, og at de ikke ville like treningene. Men det gikk ikke lange tiden før gruppen vokste ved hjelp av jungeltelegrafen, forteller Kathryn.
Kathryn startet allerede der med å bruke tid på hvert enkelt medlem for å få dem til å føle seg velkommen. Hun tilbød seg å komme til studio en time før treningen for å treffe folk som hadde spørsmål eller som bare ville være sosial.
– Det er viktig for meg at vi kjenner hverandre for å få en best mulig treningsøkt. Disse fantastiske damene fra Mathopen har levd i samme område i mange år, og er nå brakt sammen som en følge av en felles interesse, som tilfeldigvis ble min treningsklasse, forteller Kathryn.

«Mitt personlige mål med Zumba Zistas er å gi hver eneste person som kommer inn døren en stor klem, en følelse av å være verdifull og gi dem en plass hvor de kan føre tilhørighet til en gruppe. Der de kan få være seg selv uten at noen dømmer dem.»
Kathryn Fowles

Klemmer i vei

Hun har sitt eget foretak, Kathryn Zumba Norway, og etter tre år i Mathopen bestemte Kathryn seg for å flytte til treningslokalene hos «In Shape» i Olsvik.
– Her har jeg plass til nærmere 80 personer som kan komme og danse med meg, og jeg trenger derfor ikke være bekymret for manglende plass. For tiden er det i snitt rundt 55 «sisters» som kommer på treningene, og det er om lag 100 personer på listen.
Kathryn bruker mye tid på å være på godfot med sine «zistas». Før treningene deler hun ut klemmer til alle som kommer, og slår mer enn gjerne av en liten prat. Hun levner liten tvil om at hver og en er velkommen. Slikt blir det samhold av. Og samhold gir næring til enda mer samhold. Og slik blir det selvsagt jenteklubb av.
– Nå har vi jevnlig jentetreff, der vi tar oss en tur ut og spiser. Og vi har dessuten fått til noen reiser sammen, hvor mange av oss for ikke lenge siden reiste til Spania for å dyrke vårt vennskap ytterligere. Og vi har nettopp vært på Geilo med 40 kvinner, der vi deltok på ­veldedighets-arrangement og virkelig fikk kjenne på følelsen av det å være en form for søstre, sier hun.
I samarbeid med In Shape i Olsvik og Basic Fitness på Askøy skal Kathryn i slutten av mai arrangere «Fitness Cruise», og hun anbefaler alle som har lyst til å bli med.
– Når vi er sammen får vi mange kommentarer fra folk som er henrykt over den utrolige energien og dynamikken vi utviser. Og dette kan flere være med på, oppfordrer hun.

Gir mye glede

Det er flere kvinner fra Askøy som har meldt seg på dette «zumba-samfunnet» til Kathryn. Det er medlemmer som kjører over en time for å komme på treningene. Kathryn har fire klasser hver uke.
– Mitt personlige mål med Zumba Zistas er å gi hver eneste person som kommer inn døren en stor klem, en følelse av å være verdifull og gi dem en plass hvor de kan føre tilhørighet til en gruppe. Der de kan få være seg selv uten at noen dømmer dem, slår hun fast.
– Det gir meg mye glede å se hvordan disse damene har funnet hverandre. Og når vi er ute på en middag gir det meg veldig mye å se hvordan harmonien og dynamikken har bundet dem sammen, sier Kathryn.
– Disse fantastiske damene sier at jeg har gitt dem så mye, men sannheten er at de har gitt meg så mye mer enn jeg noen gang kan gi dem. Vi har blitt en gruppe som aksepterer hverandre. Vi diskriminerer ikke. Vi tillater oss å være ulike, og vi er genuint opptatt av å ta vare på hverandre, forklarer canadieren.

 
Artikkelen fortsetter under bildet.

Kathryn sier at hun prøver å klemme og godsnakke med alle zistasene som kommer til treningen. Hun er på plass en time før, i fall noen ønsker å være litt sosiale og prate litt. Foto: Yngve Johnsen.

Kathryn sier at hun prøver å klemme og godsnakke med alle zistasene som kommer til treningen. Hun er på plass en time før, i fall noen ønsker å være litt sosiale og prate litt. Foto: Yngve Johnsen.

Jobber mye med veldedighet

Kathryn har flere jern i ilden, og kan også vise til treningsøkter i Bergen Fengsel og dessuten for det Bergen Turnforening, hvor mange av de unge er blant de beste i landet på rytmisk sportsgymnastikk.
Videre betyr det mye for henne å gjøre en frivillig innsats for to ­­veldedighets­organiasasjoner, kalt «Khroa» og «Learning for Hope». Førstnevnte organiseres herfra Norge, mens den andre er lokalisert i Canada. Kathryn har knyttet Zumba Zisters til dette arbeidet.
– «Learning for Hope» er non profit, og pengene går til å hjelpe gatebarn i Peru. De får dem bort fra gaten og gir dem skolegang, kjærlighet, klær og beskyttelse, forteller hun. «Kroha» er en lignende organisasjon som hjelper barn i Kiev.
– Hvert år steller jeg i stand flere zumba-arrangementer der hundre prosent av pengene går til veldedighet, forteller 48-åringen – som også kan berette om at de canadiske organisasjonene er veldig fornøyd med at nordmenn bidrar så godt gjennom Kathryns arrangementer. Blant annet selges t-skjorter med «HOPE» skrevet i front. Veldig mange av zistas-jentene har investert i en slik. Og enda flere t-skjorter er solgt til inntekt
for trengende.
Kathryn ble nylig påspandert flybillett til hjembyen Toronto av noen entusiastiske «zumba-ladies» i Canada. Her underviste hun sammen med to andre for hele 300 deltakere, og dette sammen med bidragene fra zistasene her hjemme bidro til en overrekkelse av nesten 50.000 kroner til «Learning for hope».
– Jeg har et mål om å forene de norske og canadiske deltakerne, og la dem få møte hverandre. Jeg er overveldet, men ikke overrasket, over at alle disse vakre kvinnene støtter oppom denne saken som er så viktig. Arrangementet i Canada ble en stor suksess, og media i Canada har latt seg imponere over at Norge og Canada har kommet sammen for å støtte denne viktige saken, forteller hun.

«Behandling»

Samhold er viktig, og selv om noen av kvinnene i denne unike familien er borte fra treningene på grunn av skader, så sørger Kathryn for at de blir med på sosiale begivenheter likevel.
– Jeg har også personer som lider av angst eller depresjon, eller som av ulike grunner er sykmeldt fra jobb. Både treningen og de sosiale kveldene er godt for dem. Det gir solid helsegevinst, både fysisk og psykisk, og jeg er glad for å se at folk blir bedre av å være med i samfunnet vårt, smiler Kathryn.

Cathryn og hennes Zumba Zisters i full aksjon

Siste saker