Annonse
Sivert Waagen – din leverandør av hagerelaterte byggvarer
Oddvar Johan Jensen (leder) leder, Åge Lavik og Bjørn Fluge, alle fra Ask Friidrett, er med i hovedkomiteen. (Foto Yngve Johnsen)
Oddvar Johan Jensen (leder) leder, Åge Lavik og Bjørn Fluge, alle fra Ask Friidrett, er med i hovedkomiteen. (Foto Yngve Johnsen)

Ett år til det braker løs

Norges aller beste friidrettsutøvere kommer i 2016 til Ravnanger for å kjempe om de gjeveste NM-medaljer.

Tekst av Yngve Johnsen  /  Publisert 20. august 2015, 13.13  /   Sport  

Neste sommer skal Ask Friidrett arrangere NM i friidrett på Ravnanger, en stor begivenhet for både sportsinteresserte og kommunen selv. Det er et nøysomt arbeid som skal legges ned, men Ask Friidrett har gode erfaringer. Dette har de gjort før.

 

 

Under Friidretts-NM i Haugesund for noen uker siden fikk ordfører Siv Høgtun og komiteleder Oddvar Johan Jensen overlevert «stafettpinnen» i form av NM-flagget som skal heises på Ravnanger den 29. juli neste år. Det betyr altså at neste Hoved-NM i friidrett skal gå av stabelen på Askøy, og arbeidet med å planlegge stevnet ned til minste detalj allerede er godt i gang.

– Det er mye som skal gjøres utover selve stevnet. Derfor har vi satt ned flere grupper som jobber med hvert sitt felt, sier Jensen – som altså er hovedkomiteens leder.

 

Har gjort det før

Det hviler en trygghet over alt Ask Friidrett foretar seg i forbindelse med mesterskap. Dette arrangementet vil faktisk være det 13. i rekken av ulike mesterskap klubben har arrangert. I fjor gikk Veteran-NM for fulle mugger på Ravnanger, og i 2012 ble det store UM med åtte ulike klasser avholdt samme sted. Tilbake i 1998 var Ask Friidrett den stolte arrangør av Hoved-NM. Neste år, 18 år etter, kommer altså landets beste friidrettsutøvere igjen til Askøy.

– Vi gleder oss så klart. Dette kommer virkelig til å bli stort. Mesterskapet vil også bli en siste gjennomkjøring før OL som begynner en uke senere. Det er mye bedre å ha NM i forkant av OL, enn i etterkant. I 2012 hadde Kristiansand NM like etter OL, og da ble mesterskapet nokså svakt, forteller Jensen.

 

Mange aktiviteter

AM treffer Jensen sammen med Åge Lavik og Bjørn Fluge på idrettsparken hvor NM-festen skal finne sted. De to sistnevnte er også med i hovedkomiteen, og virker allerede svært godt forberedt på det som skal skje neste år.

– Det kommer til å bli et mesterskap som vil være godt synlig også utenfor idrettsparken. Vi skal involvere skolene og sørge for at ulike aktiviteter vil fange oppmerksomheten rundt omkring. Det er satt ned fem grupper som skal jobbe og planlegge på detaljnivå under hvert sitt felt. Her går vi grundig til verks, smiler Åge Lavik.

– Det er selvsagt mye å holde styr på, og sånn skal det være. Et NM gir automatisk mer trøkk i form av oppmerksomheten gjennom riksdekkende medier, Vip-gjester og landets beste utøvere. NRK kommer til å ha sendinger herfra. Men vi skal også ha en egen streaming-sending på internett, og skal ha egne reportere til dette, forteller han.

– Men vi er flinke til å terpe på detaljer. Vi er trygge på at alt kommer til å gå seg til, sier Lavik.

 

Ber om godt vær

De tre forteller at de har en back-up-plan for alt. Alt av utstyr skal det være dobbelt opp av.

– Vi leier inn et firma fra Østlandet som skal ta seg av alt av sekretariat og resultater. Dette er et firma som vi flyr til Bergen fordi vi vet at de leverer prikkfritt i alle slike stevner, forteller de.

– Er det ingenting som kan gå galt?

– Det skal det egentlig ikke være. Vi føler oss trygge på at alt som kan forutsees er ivaretatt, sier Lavik.

Så får Jensen & co «ta en prat» med høyere makter og be om godt vær.

– Været vil jo alltid være viktig. Det er et sjansespill, på mange måter. Men det er ingenting annet å gjøre enn å krysse fingrene, smiler Jensen.

Gjengen er i hvert fall godt i rute med forberedelsene. Allerede i oktober i fjor hadde de sitt første møte.

– Klubben vår har ord på seg til å være flink på arrangementer, og det står mye bra på CV-en. Vi har om lag 30 nøkkelpersoner som er klare til å gjøre det vi vet de kan, og vi kommer til å ha nærmere 300 funksjonærer i full sving, hovedsakelig folk her fra Askøy, forteller de tre.

– Dette er en solid dugnadsjobb for oss. Vi nekter folk å reise på ferie i slutten av juli neste år, ler Bjørn Fluge.

– Det å ha kontinuitet i å arrangere mesterskap gjør at forbundet vet hva de får. Og da er det lettere å få slike tilstelninger til Askøy, sier de tre Ask-karene.

 

Hovedkomiteen:

 

 • Oddvar Johan Jensen, leder, Ask Friidrett
 • Åge Lavik, Ask Friidrett
 • Bjørn Fluge, Ask Friidrett
 • Ole Tumyr, Ask Friidrett
 • Siv Høgtun, ordfører
 • Jens Harald Garden, Askøy kommune
 • Odd Maubach, Askøy kommune
 • Elin K. Haug, Idrettsrådet i Askøy

 

Videre er det fem grupper som jobber innenfor konkrete felt. Det er:

 • Teknisk, med leder Geirulf Mikkelsen
 • Stevne, med leder Trond Erik Nilsen
 • Økonomi/marked, med leder Åge Lavik
 • Sosial/bankett, med leder Wenche Hopland
 • NM-året, med Jens Harald Garden

 

nm4

 

 

Skryt til kommunen

Så ber de innstendig om å få skryte av Askøy kommune. De går så langt som å si at NM aldri ville ha havnet på Askøy uten bidragene fra kommunen. Snart kommer det på plass overbygg på tribunen, slik at publikum kan sitte tørt om værgudene ikke spiller på lag. Det er snakk om et tak som vil dekke 40 lengdemeter av tribunen. I tillegg skal muren som raste ned i fjor ordnes, og en del nytt utstyr kjøpes inn.- Med noenlunde bra vær tror vi at det kan komme 4-5000 innom i løpet av helgen.

Lokale NM-håp

Fluge er blant de mange i klubben som har et treningsforhold til de lokale utøverne. Han er derfor rett mann å spørre om vi kommer til å få se noen lokale helter i aksjon under NM på hjemmebane. De fire Fluge tenker på er tre kastere og en sprinter. Det er 23-åringene Eirik Fluge (diskos) og Richard Villanger (slegge), samt det 19-år gamle sleggetalentet Markus Villanger. Videre har sprinteren Vegard Fluge allerede kvalifisert seg.- Totalt mener jeg vi har ti potensielle utøvere i Ask som kan kvalifisere seg. Blant annet har vi to sprintere som bare er noen hundredeler fra å kvalifisere seg, og de har da nesten ett helt år på seg.

 

– Kan noen ta NM-medalje?

– Det blir tøft, men Richard bør ha håp i slegge.

Han mener det er ytterligere 5-6 utøvere som kan ha mulighet til å kvalifisere seg.

– Ja, vi kommer til å få se en del askøyværinger. Jeg tror jeg kan garantere minst fire stykker, smiler han.

Ask Friidrett drives i beste velgående, og rekrutteringen er for tiden upåklagelig. På en helt vanlig trening i regi av Ask Friidrett er det om lag 75 medlemmer som er i aksjon. Flesteparten av dem er yngre utøvere under 20 år.

– Hvor mange publikummere kan det komme?

– Askøy kommune har virkelig tatt utfordringen, og bistått med å hjelpe på ulikt vis. Det har vært et meget godt samarbeid, ikke minst med tanke på utviklingen av anlegget, skryter de.

Siste saker