Annonse
Sivert Waagen – din leverandør av hagerelaterte byggvarer
Tone-intro-bilde

Etterlengtet opptur for Tone

Livet har ikke alltid smilt til Tone Elisabeth Røed. I hvert fall ikke yrkeslivet. Men akkurat nå opplever 40-åringen en svært så etterlengtet opptur. Takket være drøye 12.000 følgere på Instagram.

Tekst av Yngve Johnsen  /  Publisert 22. oktober 2015, 13.22  /   Portrett  

Vi blar i kalenderen, helt tilbake til 1994. Tone har nylig flyttet fra Åsane til Loddefjord og er arbeidslysten. Hun får seg jobb som budbilsjåfør for en tanntekniker i Bergen. Fremtiden virker lys og stemningen er på topp.
En tur over Puddefjordsbroen blir fatal. Trafikken fremfor henne stopper opp og hun bremser ned. Sjåføren i bilen bak er uoppmerksom og smeller inn i budbilen til 18-åringen. Tone forteller selv:
– Jeg var helt i sjokk. De spurte om jeg hadde vondt noen steder, og jeg klaget på smerter i hodet og nakke. Så det bar inn til legevakten med meg, sier hun.
– Jeg fikk en krage som jeg gikk med i tre dager. Deretter var det tilbake i jobb. Det skjedde ikke noe mer, og jeg kjente ikke noe til skaden med det første, forklarer Tone.

Ti års kamp

Men smertene kom. Gradvis.
– Jeg kjente mer og mer til det etter hvert som tiden gikk. Etter to år var smertene så sterke at jeg ikke hadde noe vei utenom. Jeg måtte få konstatert at skaden var reell og at den hadde sin bakgrunn i bilulykken, sier hun.
Men det var ikke spesielt lett. Faktisk veldig vanskelig. Til slutt måtte hun engasjere advokat.
– Det gikk faktisk ti år, sier hun med et tungsindig drag i stemmen. Dette er tydeligvis en periode av livet som ikke var særlig lett. Hun kjemper for å holde tårene tilbake.
– Det var bare så utrolig vanskelig. Det var ti år der ingen trodde på meg. De sa at det var psykisk, og at det lå her, sier hun og peker på hodet.
– Det koster veldig mye å ikke bli trodd, ikke minst i den alderen der. Men smertene var der hele tiden, og jeg måtte ta smertestillende for å få hverdagen til å gå. Men jeg kom liksom ingen vei. Det var skikkelig tungt, forteller hun.

Endelig trodd

Det ble forsket mye på whiplash i denne perioden, og kunnskapen ga nytt håp til Tone. Det varte og gikk, men en vakker dag på Haukeland sykehus fikk hun beskjeden fra legen: «Smertene dine skyldes whiplash».
– Da grein jeg. Jeg har alltid at stå-på-vilje, så dette var en fantastisk dag for meg. Gleden av å bli trodd, gleden av å kunne slå fast overfor NAV det jeg alltid har påpekt. Endelig måtte de ta meg på alvor, sier Tone.
Trodde hun, i hvert fall.
Tone ville normalt hatt krav på mén-erstatning, men NAV slo fast at det ikke var bevist at whiplash-skaden skyldtes denne bilulykken, og denne forklaringen festet også forsikringsselskapet lit til.
– Skaden kunne likegodt skjedd i en hvilken som helst gymtime på skolen, eller i en treningstime, fikk jeg beskjed om. Det var et nytt slag i ansiktet. Jeg gav opp hele NAV for over ti år siden. Når en er syk, så er det grenser for hvor mye en orker å kjempe, sier hun.

 

Om suksessen på Instagram:
«Jeg skjønner nesten ikke hva som har skjedd!»
Tone Elisabeth Røed

Ny skade

Tone har alltid vært i jobb i denne perioden, inntil for snart to år siden. Da ble hun femti prosent ufør. Hun har tidligere jobbet i en kjøkkenforretning, i barnehage og som sikkerhetskonsulent på Flesland. I denne sistnevnte jobben gikk det skikkelig galt.
– Det var en virkelig slitsom jobb. Mye stress, nattjobbing og fysisk tungt arbeid. Jeg var alene på denne tiden, og slet voldsomt med smertene i nakken. En dag sa det stopp, og jeg gikk sykmeldt i to måneder, forteller hun.
Etter sykeperioden kom hun tilbake, og gjøv løs på nye løft av tunge kofferter igjen.
– Det gikk to dager, så smalt det i kneet. Menisken røk, og jeg var ferdig. Siden jeg hadde vært så lenge sykmeldt, så mistet jeg et helt år med sykepenger også. Det var helt tragisk, sier hun.

Operert på nytt

Tone gikk med konstante smerter i knærne, og måtte altså slite med dette i tillegg til problemene med nakken. Det viste seg gjennom MR-undersøkelser at Tone hadde artrose (slitasjegikt) i begge knærne. I slutten av 2013 ble hun hundre prosent uføretrygdet, og ble lagt på operasjonsbordet i håp om å få knærne til å fungere igjen. Men inngrepet feilet. Beina ble ikke bedre. Den 1. oktober i år ble hun erklært hundre prosent ufør.
– Jeg skal opereres igjen 16. oktober. Det er mulig jeg må gå til det skrittet å ha delprotese, sier hun.
Operasjonen er gjennomført når du leser dette intervjuet, og vi kan ikke annet enn å krysse fingrene for at det har gått bra.
– Jeg orker ikke mer av disse konstante smertene. Å være kronisk syk koster så mye. Bare et foreldremøte på to timer er helt uutholdelig for meg. Jeg liker å trene, men blir så fort sliten. Jeg er medlem av et treningsstudio, og noen treninger med en personlig trener har hjulpet, men det blir likevel veldig av og på. Og så kommer det gjerne fem-ti kilo ekstra, og da blir det ekstra tungt å begynne på an igjen. En gang gikk jeg «all in» på en spinning. Følte meg fin, og ga full gass på treningen. Det resulterte i 14 dager i sengen, helt ødelagt, sier hun med et skjevt smil.
Fra hun var liten har hun alltid spilt fotball, og etter hvert volleyball. Dette er minner som er «lagret i harddisken», for det blir ikke mer av den slags.

Trives stort på Askøy

Tone bodde sine første fem år i Oslo. Deretter flyttet familien til Masfjorden, og så til Åsane da hun var 14 år. Hun bodde i Loddefjord fra hun var 18 år, og til Askøy kom hun i 2002. Da flyttet hun helt ut til Lille Fauskanger.
– Vi bygget historiens første funkishus der ute.
– Jeg kjente litt på den der; det var ikke alle bygdefolkene som syntes det passet med et funkishus på Lille Fauskanger, smiler hun.
Her bodde Tone og mannen til de ble skilt fire år senere. Tone kjøpte etter hvert et gammelt hus på Hestetræet, og bodde som alenemor der sammen med sine barn Niklas (nå 19 år) og Amanda (10) i fire år. Da traff hun sin nåværende mann, og sammen kjøpte de et nytt hus i Skogveien på Erdal.
– Trives du på Askøy?
– Ja, vet du, jeg storkoser meg på Askøy. Jeg har virkelig blitt glad i denne øyen, sier hun – og påpeker at det ikke var så veldig høye tanker helt i starten.
– Det var mørkeste vintertid da vi flyttet ut på Lille Fauskanger, og jeg fikk litt sjokk. «Hvem i all verden er det som velger å bo slik», tenkte jeg i mitt stille sinn. Usentralt var det også, smiler hun.
– Men faktisk så merker jeg at jeg savner nordre Askøy litt, innrømmer hun.
– Det er jo veldig flott der ute.
Mannen Arild er fra Stavanger, men det er ikke snakk om å flytte dit. De to kjøpte seg nytt hus i Skogveien på Erdal i fjor.
– Nei, vi har ingen planer om å flytte fra Askøy. I så fall måtte det bli til Spania, ler hun.

 

«Selv har jeg bare gått med en drøm om å få et interiør- eller boligmagasin på besøk for å lage en reportasje om min stil og idéer. Det har nemlig vært en slags drivkraft, det å få lov til å vise frem litt av det jeg baler med innen interiør.»
Tone Elisabeth Røed

 

Bildeblogg

Interiørfaget har alltid stått henne nært, helt fra hun var en neve stor.
– Allerede på barneskolen var jeg veldig opptatt av å lage pynting til hjemmet. Og i voksen alder studerte jeg interiørdesign på MI, forteller hun.
– En god stund ble det hele lagt på is på grunn av økonomi og det faktum at jeg bodde i et gammelt hus som ikke akkurat inspirerte til den stilen jeg er mest glad i, nemlig det minimalistiske. Det hele ble naturlig begrenset, forteller hun.
Men så – en virkelig stor, og etterlengtet, opptur i livet hennes – Instagram, og en interiørblogg med navn Tendesign Norway.
– Jeg skjønner nesten ikke hva som har skjedd!
– Det hele startet i februar i fjor. Jeg hadde faktisk ikke den ringeste idé om hva Instagram var for noe, og hadde ingen formening om hva en interiørblogg skulle bestå av. Selv har jeg bare gått med en drøm om å få et interiør- eller boligmagasin på besøk for å lage en reportasje om min stil og idéer. Det har nemlig vært en slags drivkraft, det å få lov til å vise frem litt av det jeg baler med innen interiør, forteller Tone.
Navnet «TEN Design» er en gammel idé, og stammer fra initialene til Tone Elisabeth, inkludert pikenavnet Normannsen. Uheldigvis er det et britisk interiørfirma som har funnet ut at de skulle hete akkurat det samme, så det kan muligens bli vanskelig å registrere navnet i Brønnøysundregisteret om det skulle være aktuelt.
– Men akkurat det er ikke så viktig nå. Jeg startet en bildeblogg på Instagram og på Facebook med det for øyet å vise frem interiørbilder. Både mine egne bilder, og reposting av andres bilder, forteller hun.

 

Bilder: Tone Elisabeth Røed @toneroeda

Bilder: Tone Elisabeth Røed @toneroeda

 

Følgere strømmer til

Det er i første rekke på Instagram at Tones bilder har «tatt av». I skrivende stund er det så mange som 12.200 personer som følger henne. Det vil altså si at de har hukket av for ønsket om å motta bilder fra Tones bildeblogg i sin egen feed, eller «vegg» om du vil. Dette er ikke rent få, for å si det forsiktig.
– Det gikk trått i begynnelsen. Husker jeg ble veldig glad hver gang bildene mine bikket ti likerklikk, for da endrer det seg fra ti fulle navn til et 10-tall, ler hun.
Nå får hun normalt mellom 200 og 600 likerklikk på hvert eneste bilde hun poster på de sosiale mediene.
– Jeg har jobbet aktivt i interiør-miljøet på sosiale medier. Repostet en del og kommentert ulike steder. Det har hjulpet. Da jeg kom opp i tusen følgere, så jublet jeg stort, gliser Tone.
Nå kommer det til mellom fem og 20 nye følgere hver eneste dag.
– Husker du det første bildet du la ut?
– Ja, det var en sølvlampe jeg hadde kjøpt for 2.500 kroner. Men den sto ikke helt i stil med det nye huset vårt, ler hun. – Den var nok mer romantisk enn resten av det stramme og rene. Jeg solgte den raskt igjen, hehe.

På trykk i VG

Det sier seg selv at denne suksessen på Instagram har kommet beleilig.
– Det gir meg utrolig mye glede. Jeg får en følelse av å bidra på et vis, og det er veldig inspirerende og deilig.
Det er naturligvis hennes eget hus som er utgangspunkt for bildene hun poster. Alle rommene i huset er preget av Tones tydelige stil og fargevalg.
– Jeg elsker hvitt og rolige, duse farger som grått og rosa. Akkurat nå er hvitt litt ute, men jeg er ikke så veldig opptatt av trender egentlig. Det viktigste er at jeg selv liker det jeg gjør, poengterer Tone.
Bildeveggen i stuen får hun mye skryt for. Det samme gjelder kontoret der Tone blant annet har malt gulvet og pyntet med mange bilder på veggene. Malt gulvet har hun også gjort i TV-stuen, hvor hun dessuten også har tapetsert nylig. Soverommene er også hyppig å finne på bloggen hennes. Kjøkken og bad også.
– Så skifter jeg gjerne litt på puter, blomster og pynteting for å skape endringer, forteller hun.
En dag kom det en telefon fra selveste VG, som skulle lage en interiør-reportasje. De spurte om de kunne få bruke et bilde fra bloggen hennes, og Tone var selvsagt ikke vond å be.
– Jeg hadde egentlig glemt hele greien, men så plutselig sto bildet og navnet mitt på trykk i VG. Det syntes jeg var utrolig stas, smiler hun.

 

Hunden Lilly får også være med på noen bilder. Foto: Yngve Johnsen

Hunden Lilly får også være med på noen bilder. Foto: Yngve Johnsen

 

Påspandert weekend

Som om ikke det var nok, så fikk hun en henvendelse fra Nordsjø Idé og Design i Sverige. De inviterte Tone til en stor og kjent interiør-event i Gøteborg i september, der 20 store interiørbloggere fra Norge og Sverige blir spurt om de kan komme og se litt på de nye fargene som kommer, delta på workshop og ulike foredrag en helg. Reise og opphold selvsagt på deres regning.
– Først trodde jeg det bare var en spam-melding, for dette virket ikke som om det var sant, ler Tone.
Men sant var det – og Tone fikk en fantastisk opplevelse med et veldig godt opplegg, og dessuten en forsmak på hvilken farge som kommer i 2016.
– Okergul, sier hun med ikke den mest overbevisende klangen i stemmen.
– Jeg er ikke helt der, sier hun.
– Jeg får et flash til nittitallet og de sennepsgule veggene den gangen. Men klart, den skal få en sjanse til å vokse på meg. Mulig at oker kan puttes inn i dekoren, sier hun, og understreker at hun på ingen måte er forpliktet til noen ting som helst til tross for den gode behandlingen fra Nordsjø.
– Det var en utrolig artig helg. Og så la jeg inn en ekstra natt i Gøteborg på egen regning, med spa og romservice. Denne helgen var min aller første husmorferie, og det var aldeles herlig, nikker hun.
Men malurten i begeret denne helgen var enda flere kilder til smerter. For om det ikke er nakken eller knærne, så har hun i det siste vært plaget med nyrestein også. Det kan virkelig være vondt.
– Jeg hadde heldigvis morfinmedisin med meg, så det gikk på ett vis, sier hun.

Drømmer om å bli frisk

Som uføretrygdet er det naturlig nok begrenset hva en kan hente av inntekter. Men litt penger har hun lov til å tjene. Og dersom hun blir friskere, med tid og stunder, så har hun anledning til å komme tilbake i yrkeslivet.
– Dersom jeg blir frisk, så kunne jeg godt tenke meg å jobbe innen boligstyling og komme på hjemmebesøk for tips og råd. Og hvis jeg blir enda bedre, så hadde det jo vært kult å starte en nettbutikk. Men foreløpig er dette selvsagt bare drømmer, påpeker hun.
– Jeg har fått spørsmål fra venner og kjente om jeg kan hjelpe dem, og da gjør jeg selvsagt dette gratis. Dette blir en flukt fra hverdagen, og det er velig kjekt å føle litt på dette med å kunne bidra til noe.

 

I stuen til Tone Elisabeth Røed er det mange motiver som er blitt postet på Instagram. Hun liker den stramme og minimalistiske stilen. Foto: Yngve Johnsen

I stuen til Tone Elisabeth Røed er det mange motiver som er blitt postet på Instagram. Hun liker den stramme og minimalistiske stilen. Foto: Yngve Johnsen

 

Stiller likt på Instagram

Tone forteller at sykdommene og uførestatusen gjør at man føler seg utenfor i samfunnet.
– Det er som at man tenker at man ikke kan bidra i det hele tatt. Man blir virkelig stigmatisert som uføretrygdet her i Norge
– Blir du irritert av slikt?
– Jeg blir fly forbannet. Det er en urettferdighet som stikker så uendelig dypt. Men det er det som er så fint med å bli eldre, at en bryr seg mindre og mindre om hva andre tenker om deg.
– Men på Instagram stiller alle heldigvis helt likt. Alle er åpen og ingen dømmer deg, smiler hun.
Brukernavn på Instagram: @toneroeda

 

Instagram-bloggen håndterer Tone via sin Mac eller sin iPhone. Foto: Yngve Johnsen.

Instagram-bloggen håndterer Tone via sin Mac eller sin iPhone. Foto: Yngve Johnsen.

Siste saker