Annonse
Sivert Waagen – din leverandør av hagerelaterte byggvarer
«Truls og Mia på tur i fjæren» er siste bok i den populære serien til Irene Hantveit. Forfatteren kan du treffe lørdag 20. juni både på Askøy Senter og Vestkanten. Her signerer hun bøker, og viser til et saltvannsakvarie med mye nyttig digg oppi. Og du kan få smake tarechips! Foto: Yngve Johnsen
«Truls og Mia på tur i fjæren» er siste bok i den populære serien til Irene Hantveit. Forfatteren kan du treffe lørdag 20. juni både på Askøy Senter og Vestkanten. Her signerer hun bøker, og viser til et saltvannsakvarie med mye nyttig digg oppi. Og du kan få smake tarechips! Foto: Yngve Johnsen

Finner roen i Jodlevågen

Irene Hantveit er ute med sin fjerde barnebok om Truls og Mia. Denne gangen har hun sendt det nysgjerrige søskenparet på oppdagelsesreise i fjæren. Der trives også forfatteren.

Tekst av Yngve Johnsen  /  Publisert 18. juni 2015, 10.25  /   Portrett  

– Det er her jeg finner roen. Og det er her jeg reiser om det blir mye stress i hverdagen. Dette er fristedet mitt, smiler Irene Hantveit fornøyd – og myser utover vågen.
Forfatterinnen ler når hun mimrer om faren hennes, som sto oppe på et høydedrag i nærheten og sang så høyt han kunne på morgenkvisten for mange år siden.
– Det var vel for å vekke oss ungdommer som likte å sove litt, tenker jeg.

Femten kvadrat

Jodlevågen er virkelig et lite paradis på jord. AskøyMagasinet får være med til denne plassen som Irene setter så høyt her i livet. Dette er en av mange perler på Askøy som man «vet» eksisterer, men som man aldri kjører forbi eller får anledning til å besøke. På vei innover mot Davanger og Breivik kommer man til et bedehus, og derfra tar man seg videre til fots på en sti nordover. Etter ti minutters gange kommer man til hytteklyngen med 5–6 fritidsboliger.
– Det var min farfar som begynte byggingen her inne. Selv har jeg og min bror Christer vært her på hytten med mamma og pappa siden vi var liten, forteller 37-åringen.
I dag har hun sitt eget vesle krypinn hvor hun tilbringer tid når hun skal være kreativ. En aldri så liten skrivehule på 15 kvadratmeter. Med både toalett, seng, kjøkken og bord.
– Det er ikke vanskelig å finne roen her, sier hun stolt.
– Min far lager verdens beste mat, så jeg er selvsagt mye inne i hovedhytten også, innrømmer hun.
På sommerstid kan hun bare åpne opp vinduet i skrivestuen og plukke de deiligste jordbær fra hagen på utsiden. Teksten «Let me have a little place where I can just dream» kunne ikke passet bedre.

Lærer mye

I den siste boken om Truls og Mia har søskenparet beveget seg ned i fjæren. De tilbringer en hel sommerdag sammen med mor langs ved sjøkanten.
Konseptet med Truls og Mia-bøkene er at handlingen er en blanding mellom en fortelling og faktaopplysninger. På hver side er det et målebånd som forteller oss hvor stor en fjæremark kan bli, for eksempel. Kråkebollen kan bli 10 cm, og størrelsen er lett å «se» med et slikt målebånd. Og de romantiske tangloppene blir 2,5 cm, for å nevne noe.
– Hann-tangloppen holder rundt hunnen i seks uker for å passe på henne, forteller Irene.
– I en annen bok forteller vi at et ekorn veier like mye som tre pærer. På den måten blir tall noe konkret som er lettere å forstå. Slike faktaopplysninger er morsomme for ungene. Ved å ta ungene med ut i naturen, så lærer man enda bedre. Det er kjekt å høre om barnehager som bruker bøkene mine til dette, sier hun.
Så da finner de ut at messinglav, dette gule som man finner overalt på svaberg, det lever av sjøsprøyt og fuglebæsj.
– Matoppskrifter finner man også. Man kan for eksempel lage tarechips, og det grillet i et folie laget av sukkertang, forteller Irene.
Hun blar i boken og viser bilder og illustrasjoner som er hentet nettopp her i Jodlevågen.
– Det er veldig spesielt for meg at bilder fra de plassene jeg er mest glad i er med i boken, sier Irene, og peker på et av skjærene rett ute i vågen, og viser den samme vesle øyen i boken.
Det er askøyværingen Øyvind Tumyr som har illustrert boken med tegninger og bilder.

Fikk napp

Irene jobber som biblioteksjef ved Askøy Folkebibliotek på Kleppestø senter. Der har hun vært i to og et halvt år. Før det var hun førskolelærer i barnehage både på Askøy og Sotra.
– Den første boken min testet jeg ut på ungene i en barnehage, forteller hun.
Det var en bok som kom ut på Publica forlag i 2011, og som het «Truls og Mia på ellevill flytur».
– Det var smart å ha barna som rettesnor. Om de ikke syntes det var artig, så skrev jeg det om igjen. Og det hele endte med at Truls kledde seg ut som Batman, mens Mia ble til en prinsesse.
Den andre boken kom ut på Front forlag i 2012, noe som var et steg opp for Irene.
– Det var vel egentlig da jeg fikk følelsen av å være forfatter, sier hun.
Den tredje boken kom også på Front, mens den siste er gitt ut av Comino Forlag.

Kontrakt gav tur

Irene har på ulikt vis jobbet med bøker i lang tid. Hun har lenge gått med en drøm om å gi ut noe selv. På et tidspunkt bestemte hun seg for å prøve.
– Da jeg skilte meg måtte jeg snu litt om på ting. Jeg husker at ungene hadde så lyst til å reise til Danmark på sommerferie, og da jeg leverte inn manuset til forlaget sa jeg til meg selv at dersom jeg fikk kontrakt, så skulle jeg bestille denne turen. Så da jeg fikk positiv tilbakemelding var det virkelig jubel blant de små, ler hun. De to små er Vilde (9) og May-Linn (12).
Den første boken ble trykket i et opplag på 500, og det forsvant på en måned. Også etterfølgerne har solgt bra, og har vært på utlånstoppen flere steder.

«Det er her jeg finner roen. Og det er her jeg reiser om det blir mye stress i hverdagen. Dette er fristedet mitt.»

Elsker kajakk

Truls og Mia har altså blitt til i Jodlevågen, men det er ikke bare for å skrive hun reiser hit.
– Dette er en friplass, og jeg reiser her gjerne for å stresse ned også. Det kan for eksempel være midt i uken, etter en hektisk dag på jobben.
– Hvor ofte er du her da?
– Jeg prøver å få tatt turen hver eneste uke. Ungene elsker å være her også, og de vet at de kan ta med seg venner. Da blir det ekstra koselig her. På sommerstid kan vi være her i ukesvis, forteller hun.
En av favorittaktivitetene er kajakkpadling.
– Det er helt fantastisk å gli lydløst rundt i havkajakk, inne i trange viker. Helt stille drive opp mot naturen, kjenne på vannet og svabergene. Det blir ikke bedre enn det, sier hun – og forteller at hun har gjestekajakker som hun lokker venninner med ut i.

Flere bøker

De siste årene har Irene jobbet med en ungdomsbok også. Hun er ikke så veldig lysten til å fortelle så mye om prosjektet enda.
– Det blir noe helt annerledes. Den er egentlig ferdig, men må modnes litt og antakelig skrives litt om. Det er en fantasy-bok, og egentlig en ganske mørk bok. Så den skriver jeg ikke her i Jodlevågen, for man må være i rett modus for å skrive slikt, sier hun.
– Blir det flere bøker med Truls og Mia?
– Kanskje. Jeg tenker at det kunne vært en idé å sende dem ut på en vintertur. Men ingenting er bestemt, sier hun.
– Blir det penger av dette?
– Nei, dette blir man ikke mye rik av. Jeg tjener litt ekstra på at bøkene er ønsket i den kulturelle skolesekken. Da reiser jeg rundt på skoler og holder kurs for de som går på barnetrinnene.
– Dette er noe jeg får gjort når jeg avspaserer eller har ferie, forteller hun.
– Engasjerte unger er den beste indikator jeg kan få. Tilbakemeldingene er direkte og ærlige, slår hun fast.

 

Irene Hantveit har blant annet sin egen lille skrivestue på 15 kvadratmeter i Jodlevågen.  Her finner hun roen til å skrive, og slappe av. Foto: Yngve Johnsen

Irene Hantveit har blant annet sin egen lille skrivestue på 15 kvadratmeter i Jodlevågen.
Her finner hun roen til å skrive, og slappe av. Foto: Yngve Johnsen

Siste saker