Annonse
Askøy VVS
Foto: Biologen Herdla
Foto: Biologen Herdla

Frisk fiskesuppe!

I denne månedens utgave av AskøyMagasinet presenterer det matgale teamet på gjestehuset Biologen Herdla en fiskesuppe inspirert av det asiatiske kjøkken.

Tekst av AskoyMagasinet  /  Publisert 18. august 2016, 8.02  /   Mat og drikke  

Biologen er glad i en god fiskesuppe og deler i dag en av mange forskjellige varianter av denne nydelige retten. Fiskesuppe passer til både lunsj og middag og er elsket av både store og små. Her er det fisken og smaken av fisk som skal være i fokus. Denne varianten av fiskesuppen er inspirert av det asiatiske kjøkken. Vi mener vi har funnet en god kombinasjon mellom det
asiatiske og det norske.

På denne tiden av året er brosme en fin fisk å bruke. Brosme har en smak som minner om hummer. Siden fiskekjøttet er så fast kan brosme lett legges på grillen, bakes i ovnen eller tilberedes i små stykker på woken eller i fiskesuppen.

Biologens fiskefilosofi:

«Vi ønsker å gi deg det du vil ha.
For vi vil jo at du skal føle deg bra
det er ikke tull
at fersk fisk, gjør deg praktfull!»

Se fremgangsmåte og handleliste under bildet.

Foto: Biologen Herdla

Foto: Biologen Herdla


Fiskesuppe

2 voksne og 2 barn

· 8 dl fiskekraft
· 700 g hvit fisk (vi anbefaler brosme)
· 200 g pillede reker
· 3 dl kremfløte
· 2 ss romtemperert smør
· 1 ss seterrømme
· 1 halv chili
· 3 fedd hvitløk
· 1 ss revet fersk ingefær
· 1/3 purreløk i strimler
· 1/3 blomkål i små buketter
· Saft av 1/2 sitron
· 1 dl god eplemost (vi anbefaler Spildemost)
· 1 ss eplecidereddik
· 2 ss olivenolje
· 1 ss sukker
· Salt & pepper


TIPS: Strø brosmen med 2 deler salt og 1 del sukker. La fileten ligge kjølig i 10 min før en skylder fisken godt. Viktig her er at en er forsiktig med saltet i etterkant.

Slik gjør du:

Finhakk chilien og hvitløken. Fres dette sammen med ingefæren i olivenoljen. La dette surre i 1-2 minutter før du har over eplemosten. La det koke opp og koke i ca. 1–2 minutter.
Tilsett så eddiken, rømmen og sukkeret, rør dette godt og tilsett fiskekraften. La dette koke i 10 min
før du har i kremfløten. Kok dette opp og ha i smøret og rør godt, la det så koke i 6-8 min. smak til med salt, pepper og sitronsaft.

TIPS: For å få en ekstra god smak på suppen, har man i 500 g med blåskjell i suppen mens den står og småkoker. Blåskjellen taes ut før servering, og kan brukes som garnityr i suppen.

Mens suppen står og småkoker skjæres fisken i fire gode stykker. Stek fisken på høy varme i olje til den har blitt brunet. Skru så ned varmen og snu fisken, ha i 2 ss smør, la fisken trekke til den er
gjennomstekt. Ta fisken ut av pannen, ha så på salt og pepper og la den hvile til resten er ferdig.
I samme panne brunes blomkålbukettene lett.

Legg fiskestykket i en suppetallerken, sammen med blomkål, rekene og purreløk strimlene. Til slutt helles suppen i tallerken. Server gjerne med ett godt brød.

Nyt maten! …og en liten strekk på divanen i etterkant kan anbefales!

Oppskrift på fiskekraft:
· 2 kg fiskeavskjær/fiskeben
· 2/3 purreløk
· 1/2 løk
· 30 g sellerirot
· 1 lauberblad
· 1 ts sort pepper
· 1 ss salt
· vann

Fremgangsmåte:
Ha fiskeavskjæret i en kjele og dekk det godt med vann. Kok så fiskeavskjæret forsiktig opp i en kjele. Ta så vekk skummet på toppen. Her er det viktig å få vekk alt skummet siden dette er urenhetene som er i fiskebein. Ha så i resten av ingrediensene og la det små koke i maks 40 min. Sil så kraften og la den små koke deretter i 30 min.

– Ståle og Thomas på Biologen Herdla

Siste saker