Annonse
Fromritoppen senter – velkommen til en hyggelig handel!
– Jeg har fått et helt nytt
liv etter at jeg begynte å trene med
Frisklivsentralen, sier Bjørn-Ivar Grøttå. Foto: Yngve Johnsen.
– Jeg har fått et helt nytt liv etter at jeg begynte å trene med Frisklivsentralen, sier Bjørn-Ivar Grøttå. Foto: Yngve Johnsen.

Friskt og nytt liv

Bjørn-Ivar Grøttå (49) fra Juvik har bare lovord å komme med om Frisklivsentralen på Askøy. – Egentlig vil jeg heller kalle det Nyttlivsentralen, ler han.

Tekst av Yngve Johnsen  /  Publisert 19. november 2015, 9.52  /   Fritid  

Gjennom Frisklivssentralen tilbyr Askøy kommune deltakelse i en gratis aktivitets­gruppe for personer som har eller står i fare for å utvikle livsstilrelaterte sykdommer som overvekt, diabetes, lunge- og hjertesykdommer og kols, samt lettere og moderat grad av angst/depresjon.
– Det er veldig motiverende å få være med på dette. Jeg har gikt og stillesittende arbeid, og har vært veldig lite flink til å bevege meg de siste fem årene. Det har resultert i at jeg har blitt tykk og veldig dårlig i ryggen, forteller Bjørn-Ivar.

Nytt liv

Det var Bjørn-Ivars kone som gav han «et spark bak». Hun fortalte om Frisklivsentralen, og at det var ledige plasser.
– Jeg kan takke henne for at jeg endelig kom meg i gang, smiler han.
Bjørn-Ivar rister litt på hodet når vi spør hvordan var det å komme i gang etter fem år på sofaen.
– Vet du hva? Det var helt grusomt, ler han.
– Men det fine er at det ikke går særlig lang tid før man kjenner at man forbedrer seg. Jeg ble veldig raskt bedre i kroppen og kjente raskt at dette var noe jeg hadde veldig godt av. Man strekker strikken litt etter litt, og man merker at formen kommer litt etter litt. Dessuten forstår man på tilbakemeldingene at dette er sunt og godt for meg, sier Bjørn-Ivar.
– Jeg synes også det er viktig at arbeidsgiver legger til rette for denne treningen. Selv jobber jeg på Norges Handelshøyskole, og det er liten tvil om at arbeidsgiver får mye igjen i form av en frisk og glad arbeidstaker. Det er ikke for ingenting jeg kaller det Nyttlivsentralen, smiler han.
– Nå har jeg faktisk kjøpt sykkel og meldt meg inn i sykkelklubben på Askøy, sier Bjørn-Ivar stolt.

Livsstilsrelatert

Fysioterapeutene Åshild Wergeland og Oddbjørg Risnes Løken forteller at en av intensjonene med Frisklivsentralen er at deltakerne skal veiledes videre til aktivitetstilbud som finnes på Askøy.
– Man får plass på Frisklivsentralen i et halvt år, med mulighet for forlengelse i et halvt år til. Deretter hjelper vi deltakerne til å finne en kurs videre, som kan bidra til en friskere og mer aktiv fremtid, sier de.
Frisklivsentralen har holdt det gående i Askøy kommune i tre år nå. Stikkordet er forebyggende helsearbeid. Åshild og Oddbjørg forklarer:
– Tilbudet er for dem som står i fare for å utvikle livsstilsykdommer. Det være seg kols, diabetes, fedme og hjerteproblemer, for å nevne noen diagnoser som kan knyttes til livsstil, sier de.
Treningsgruppen driver aktivitet to ganger i uken, med en times varighet hver gang. Én trening utendørs og en økt i treningsstudio.
– Varierte treninger er viktig for styrke og kondisjon. Etter oppvarming tar vi gjerne noe intervalltrening, og alt skal være lystbetont og lekent, poengterer fysioterapeutene.
Også yoga, pilates og spinning er treningsformer som blir brukt.

«Alle her har noe de strever med, og her blir de tatt imot av fagfolk på en trygg og god måte.»
Astrid Normann

– Viktig med den sosiale biten

Oddbjørg sier at det er en bøyg for mange å komme seg ut av sofaen når man sliter.
– Jeg vil absolutt anbefale dette tilbudet, og jeg vil påstå at de som får plass er veldig heldige. Tilbudet er gratis, og det å få komme sammen i en gruppe er også viktig for den sosiale biten. Folk blir kjent med hverandre og har det gøy, sier spesialfysioterapeuten.
Gruppen blir instruert samlet og det gjøres individuelle tilrettelegginger ved behov. Målgruppen er voksne fra 18 år og oppover, og Oddbjørg oppfordrer folk som har spørsmål om å ta kontakt.
– Om det er noen som lurer på noe, så er det bare til å ringe, smiler hun.
For å få plass i gruppen må han ha rekvisisjon fra lege.

Artikkelen fortsetter under bildet

Åshild Wergeland og Oddbjørg Risnes Løken er fysioterapeuter og ansatt i Askøy kommune. De har ansvaret for Frisklivsentralen. Foto: Yngve Johnsen.

Åshild Wergeland og Oddbjørg Risnes Løken er fysioterapeuter og ansatt i Askøy kommune. De har ansvaret for Frisklivsentralen. Foto: Yngve Johnsen.

Skryter over veilederne

Astrid Normann (68) fra Tveit er en av mange som har deltatt i to perioder, altså over et helt år. Hun skryter over opplegget.
– Det er veldig bra, og dessuten meget sosialt. Man føler at man er en del av en gruppe. Alle her har noe de strever med, og her blir de tatt imot av fagfolk på en trygg og god måte. Selv har jeg kols, og havner som oftest bakerst i køen med mye pusting og pesing. Men det gjør ikke noe, for der bak har jeg fysioterapeuter som gir meg veiledning og gode råd. De er så tålmodige at, smiler hun.
– Jeg kommer aldri til å bli frisk fra sykdommen min, men ved hjelp av trening klarer jeg å holde den stabil. Jeg blir ikke verre. Nå trener jeg tre-fire dager i uken, blant annet i terapibadet, på Stamina og ikke minst søndagsturer i ulendt terreng. Jeg er blitt veldig ivrig, ler Astrid.

Eldstemann

En av de eldste i gruppen er Atle Thorgrimsen fra Ravnanger. Han er 72 år og sliter med sukker­syke og nyreproblemer. Han er like fullt en humørbombe.
– Frisklivsentralen er et veldig positivt opplegg. Nå har jeg gått her i ett år og det har vært veldig kjekt å trene sammen med likesinnede. Miljøet er strålende, skryter han.
– All trening hjelper, og jeg har kommet i mye bedre form i løpet av denne tiden, bemerker han.
Atle er ferdig med sin periode hos Frisklivsentralen, men stiller opp for å tale vel om opplegget og oppfordre andre til å ta steget.
– Jeg er på ingen måte blitt noen treningsfanatiker, men begynte raskt på svømming for å holde formen enda bedre. Det er ingen her som er dummere enn at de skjønner hva som er best for en, smiler han.
Treningsgruppene har kontinuerlig inntak, og det er plass til om lag 15 deltakere til enhver tid.
– Det er bare til å hive seg med om du har problemer. Her får man virkelig et godt tilbud. Og det helt gratis, understreker han.

Nyvinning

Åshild kan fortelle at kommunen på nyåret også starter opp et annet og nytt kurs for innbyggere som ønsker å komme inn på sporet igjen.
– Dette heter «Livsveien», og er for dem som føler at de er på feil kurs og som ønsker å gjøre varige endringer. Det handler rett og slett om livsmestring, forteller hun.
– Vi starter nå opp kurs i livsmestring med temaene mestring, motivasjon, livstilssykdommer, kosthold og fysisk aktivitet. På disse kursene vil man lære å bruke kognitive teknikker som verktøy i endringsprosessen, forklarer Åshild.
Disse kursene varer i fem dager, og har en kostnad på 500 kroner inkludert materiell og lunsj.

Atle Thorgrimsen (72) konsentrerer seg godt under tau-øvelsene. Gruppen jobber godt og er veldig fokuserte. Foto: Yngve Johnsen.

Atle Thorgrimsen (72) konsentrerer seg godt under tau-øvelsene. Gruppen jobber godt og er veldig fokuserte. Foto: Yngve Johnsen.

Siste saker