Annonse
Askøy VVS
IMG_0900

– Gøy å lære om MOT

Klasse 8b på Ravnanger ungdomsskole er ikke i tvil: Å få lære mer om MOT og hva dette innebærer er kjempegøy!

Tekst av Rolf Erik Veland  /  Publisert 18. september 2014, 9.39  /   Barn og unge, Nyheter  

! AskøyMagasinet var til stede da klassen fikk sitt første møte med MOT-informatørene Jorunn Lokøy og Hogne Mjeldstad.

 

De fleste av oss har kanskje sett MOT-logoen i forskjellige sammenhenger, og gjerne på draktene til fotballspillere, men når man begynner i åttende klasse er det ikke å vente at mange  kjenner til hva MOT står for. Derfor var det en noe avventende holdning blant elevene i starten, men man kan trygt si at det tok seg kraftig opp etter hvert. Her var det smil og latter, og en ivrig deltakelse i de mange rollespill som utspant seg etter hvert.

– Ja,  det er virkelig gøy å se hvor ivrige elevene blir når de skjønner hva dette dreier seg om, sier Jorunn Lokøy, til daglig helsesøster ved skolen.

 

Tre viktige ting

– Ja, hva dreier det seg egentlig om?

– MOT er en landsomfattende organisasjon som skal bevisstgjøre ungdom til å ta egne valg og ikke så lett la seg dirigere av andres meninger. Vi sier gjerne at det er tre viktige ting man bør være bevisst på i denne sammenhengen: Mot til å si nei, eksempelvis til å ta avstand fra gruppepress i forskjellige situasjoner. Man må ha mot til å leve, det vil si at man må tørre å gjøre egne ting på sin egen måte, og man må ha mot til å bry seg om andre. Det å ta parti for den svake part som blir holdt utenfor fellesskapet krever virkelig mot, for det er ikke lett å gå imot flokkmentaliteten, forteller Jorunn.

På en lettfattelig måte illustrerer hun dette ved å la fire elever følge henne rundt i rommet og gjøre nøyaktig det som henne.

– Nå var jeg en ledersau og dere andre i «saueflokken» fulgte meg i alt jeg gjorde. Er det ikke ofte slik i det virkelig liv også at vi følger den sterke lederen? Vi må derfor ha mot til å bryte ut av «saueflokken» og ta våre egne valg, hvis ikke kan det gå skikkelig galt, sier hun til den lyttende elevflokken.

 

Rollespill

Sammen med trivselsansvarlig og MOT-informatør Hogne Mjeldstad, ble hele klasse 8b holdt i full aktivitet i de tre første timene en tirsdag morgen. Her var det læring gjennom rollespill, filmer og musikk det gikk i, med spørsmål og svar som fikk alle med «på notene» etter hvert som man oppfattet poengene ved budskapet. Underveis vanket det masser av skryt fra informatørene til elevene for innlevelse og deltakelse i det som skjedde. Klassekontakt Janne Midtbø var virkelig overrasket over hvor ivrige elevene var.

– De kommer jo fra fire forskjellige skoler og har vel knapt nok lært hverandre å kjenne etter å ha vært sammen som klasse i vel en uke, så dette er jo en utmerket måte å få frem fellesskapsfølelsen på, sier hun.

Gruppepress

Gjennom å invitere fire elever til «fest» i et rollespill, demonstrerte Hogne Mjeldstad på en særdeles overbevisende måte en typisk situasjon der unge blir utsatt for gruppepress gjennom en sterk leder som ingen tør å si nei til. I dette tilfellet skulle det illustrere drikkepress av alkohol. Etter hvert som det kom nye «deltakere» til «festen», ble de oppfordret til å ta imot både snus, øl og brennevin, men alle takket høflig nei til dette, til tross for en pågående «festleder».

– Dette er jo typiske situasjoner som de unge før eller siden vil havne i, og da er det veldig nyttig at man på forhånd har kjennskap til det som skjer, eller kan skje, sier Hogne.

– Når man  visualiserer, eller ser for seg situasjoner på forhånd, er man bedre forberedt på å si nei når man blir satt under press. Da har man også mot til å si nei, og mot til å gjøre sine egne valg, sier han.

 

 

I alle klasser

I Askøy har MOT besøk i alle skoler på ungdomstrinnet, der MOT-programmet er tilpasset etter hvilket klassetrinn man befinner seg på. I år kan klasse 8b se frem til tre nye besøk fra Jorunn og Hogne.

– I tillegg har vi to foreldremøter, derav ett sammen med foreldre og elever som vi nå planlegger den 23. september. Da kommer også politiet som blant annet vil informere om hva som er viktig for foreldre å ta hensyn overfor sine unge, sier Jorunn Lokøy og Hogne Mjeldstad, som begge er meget fornøye med sitt første treff med klasse 8b.

 

Best i sørvest

Like etter AskøyMagasinet hadde vært på besøk i på Ravnanger ungdomsskole, ble MOT-informatørene i Askøy kåret til de beste MOT-informatører 2013 i region Sør- Vestlandet. Dette skjedde under MOT-landsmøtet i Trondheim.

– Det er så utrolig bra! Etter mange års hardt arbeid så slår det til! Dette setter vi utrolig stor pris på, og vi kommer til å jobbe enda hardere med å implementere MOT i lokalsamfunnet vårt, sier en glad Hogne Mjeldstad som var til stede i Trondheim.

Mot

Siste saker