Annonse
Vurderer du ny bil? Besøk SPZ Bil!
Burgertid! Foto: Biologen Herdla
Burgertid! Foto: Biologen Herdla

Grille grille grille!

I denne månedens utgave av AskøyMagasinet presenterer det matgale teamet på gjestehuset Biologen Herdla en digg burger som passer perfekt på grillen.

Tekst av AskoyMagasinet  /  Publisert 16. juni 2016, 9.58  /   Mat og drikke  

Endelig er sommeren her og grillsesongen er godt i gang! Fyr opp grillen og lag en digg burger for venner og familie. Ingenting er som herlige sommerøyeblikk på terrassen med dem man er glad i! Skal du virkelig imponere, så baker du burgerbrød selv.

I stedet for den klassiske burgeren har vi valgt å grille ett godt stykke entrecôte. Vi velger entrecôte på grunn av dens gode fettmarmorering og mørhet.

Entrecôte er ett stykke kjøtt som gir mye god smak ved riktig behandling. Ved å kombinere godt kjøtt med sesongens friske salater og grønnsaker har du ett kjempemåltid for både store og små. Og hva er vel bedre enn en skikkelig hjemmelaget potetsalat til en god burger?

TIPS: Ønsker du medium stekt biff skal kjernetemperaturen være 52–54 grader. Dette kan enkelt måles med en kjernetemperaturmåler. Husk at steketiden varierer etter tykkelsen på kjøttstykket.

 

Se fremgangsmåte og handleliste under bildet.

Foto: Biologen Herdla

Foto: Biologen Herdla


Burger

2 voksne og 2 barn

Entrecôte burger:
· 500–600 grams entrecotestykke
· 1 flaske rapsolje
· Salt
· Pepper

Tilbehør:
· 1 hjertesalat
· 2 bifftomater
· 1 rødløk

Potetsalat:
· 400 gram nypoteter
· 4 stk grønne epler i biter
· 1 beger seterrømme
· 3 ss majones
· 3 stk vårløk
· 1 stk lime
· Salt
· Pepper

Burgerbrød:
· 3 dl H-melk
· 2 ss sukker
· 1 pakke tørrgjær
· 1/2 ts salt
· 0.5 kg hvetemel
· 2 toppede ss mykt, godt smør
· 1,5 dl vann rett fra springen hjemme
· 2 egg (helst økologisk)

Topping:
· 1 egg pensling
· Sesamfrø
· Litt vann fra springen

Vinagrette:
· 1 dl god olivenolje
· 2 ss eplecider eddik
· 1 stk granateple
· Salt
· Pepper


Slik gjør du:

Entrecôte:

Entrecôte smøres inn med litt olje. Ha så på salt og pepper. Grilles så med høy varme til ønskelig steketid.

Tips!

Kjøtt bør alltid få hvile i minst 20 minutter slik at kjøttet ikke «stresser». Gjennom hviletiden vil kjøttet få enda mer mørhet.
Kjøttet lar du hvile rett på skjærefjølen, ikke pakk det inn for da fortsetter «koke»-prosessen.

Burgerbrød:

Varm opp vann og melk til ca. 37 grader og hell den lunkne væsken over i en annen bolle. Rør inn sukker og gjær. La stå i 5 minutter. Ha hvetemel, smør og salt i en kjøkkenmaskinbolle med eltekrok og bland det sammen.

Visp sammen egget og tilsett i melet sammen med den lunkne væsken. Elt deigen i 10 minutter på lav hastighet.

Deigen skal være litt «løs» så ikke tilsett mer mel. Smør en stor bolle med litt smør og ha deigen over. Dekk med plastfolie og le heve til dobbel størrelse. Vi anbefaler at dere følger med på deigen og ikke på klokken når det kommer til gjærbakst. Hvor kjapt det går å heve deigen er veldig varierende. Men denne deigen blir til dobbel størrelse fra 1–2,5 time, det spørs litt på hvor varmt det er hjemme hos deg osv.

Når deigen har doblet seg heller du den ut på et lett melet kjøkkenbenk. Du skal altså ikke tilføre mer mel, men bare ha litt på kjøkkenbenken. Del deigen i 8 like emner (ca. 110 g hver) og rull til runde boller. Det vil være litt klissete, men det er meningen og ungene elsker det også.

Plasser bollene på et stekebrett som er dekket med bakepapir eller silikonmatte og trykk dem litt ned med hendene. Dekk med plastfolie og la etterheve i ca. 1 time. Visp sammen 1 egg med 2 ss vann og pensle burgerbrødene. Strø gjerne over sesamfrø. Stek på 200 grader i ca. 15 minutter eller de har fått en gylden og fin farge. Avkjøl på rist.

Potetsalat:

Potetene deles i biter og bakes i ovnen med litt olje, salt og pepper på. Kjøl potetene ned mens du blander rømme, majones,og epler sammen. Når potetene er kalde vendes de inn. Smak så til med lime saft, lime zest, salt og pepper. La potetsalaten stå kaldt i ca. 30 minutter før den serveres.

Vinagrette:

Visp sammen alt utenom granateplene, granateplene har du i rett etter at alt er visket godt sammen og rett før servering. Riv hjertesalat i store biter og vend den inn med litt vinaigrette. Kutt tomatene og rødløken.

Serveres så oppå entrecoteburgeren.

Så er det bare å sette seg rundt bordet og nyte maten sammen!

– Ståle og Thomas på Biologen Herdla

Siste saker