Annonse
Vurderer du ny bil? Besøk SPZ Bil!
Foto: iStock, Biologen Herdla
Foto: iStock, Biologen Herdla

Gudefisken

I denne månedens matspalte presenterer det matgale teamet på gjestehuset Biologen Herdla en rett av gudefisken «Hippoglossus hippoglossus», nemlig ovnsbakt kveite.

Tekst av AskoyMagasinet  /  Publisert 18. februar 2016, 8.49  /   Mat og drikke  

I dag er kveite blitt en mer og mer vanlig fisk å få tak i, dette fordi kvaliteten på oppdrettskveite er blitt så bra. Kveite er derfor tilgjengelig hele året, og på denne tiden av året når vannet er kaldt holder fisken god kvalitet.

Levealderen til en kveite er opp til 50 år og den kan bli opp til 300 kg. Denne flyndrefisken kan holde til helt ned mot 2000 meters dyp og bli opptil 3 meter lang.
I dag er kveiten både villfangst og oppdrettsfisk. Kveite finner vi langs hele den norske kysten.
Fisken har en lang og kulturell historie. Det finnes myter og historier om kveiten og hva den betydde for kystfolket. Fra steinalderen finnes det ti tusen år gamle helleristninger av kveite. For fiskerbefolkningen var kveiten en norrøn gud.Denne flyndrefisken ble brukt til hellige måltider og ble betraktet som hellig fordi det var en sterk og klok fisk.
 
Se fremgangsmåte og handleliste under bildet.

Foto: iStock, Biologen Herdla

Foto: iStock, Biologen Herdla


Ovnsbakt kveite

m/ fennikel & purreløk, koriander, tagliatelle og asiatisk saus
4 voksne
· 700g kveite
· 400g tagliatelle
· 200g fennikel
· 150g purreløk
· 50 g smør

· 40 g ingefær
· 1 stk chili
· 5 fedd hvitløk
· 2 dl rapsolje (eller annen naturell olje)

· 3 dl kremfløte
· 3 dl kokosnøttmelk
· Salt
· Pepper
· Fersk koriander


Slik gjør du:

Utstyr som trengs til oppskriften:
Stavmixer eller foodprocessor.

Paste:
Del chilien i 2 og ta ut frøene. Skrell hvitløken og ingefæren og del dem i små biter.
Ha alt i en bolle sammen med olje og kjør opp med en stavmixer eller en foodprosessor til konsistensen er jevn.

Fennikel & purreløk:
Kutt fennikelen i to og deretter i ca 0,5 cm strimler. Purreløken deles i to og vaskes for evt jord. Kutte den så i biter på ca 1 cm.

Tagliatelle:
Kokes som anvist på pakke.

Ovnsbakt kveite:
Del fileten i 4 gode stykker, behold skinnet på. Fisken legges så på et stekebrett med ett stykke smør under hvert stykke med fisk. Skinnsiden skal være opp.

Fremgangsmåte:
Surr pasten i ca 1 minutt. Ha i purreløk og fennikel og la det surre i 3-4 minutter. Tilsett så fløte og kokosmelk og la dette småkoke til det tykner.
Smak så til med salt og pepper i sausen.
Bak så fisken i ovnen i ca 8 min på 170 grader til skinnet slipper.

Legges opp:
Legg pastaen i bunn, legg så stykket med fisk på toppen av pastaen. Hell så på med sausen og grønnsakene. Topp så med fersk koriander.

Tips til tilbehør:
Til denne retten passer det veldig godt med
grovt speltbrød med pisket smør på.

Oppskrift på pisket smør:
· 150 g smør
· 1 ss eddik
· salt
· pepper

Pisket smør, slik gjør du:
Pisk smør, eddik, salt og pepper hvitt og servér til brødet. Det er digg!

Er du usikker på om fisken er ferdig? Ved å ha skinnet på kan du enkelt sjekke om fisken er ferdig ved å se om skinnet løsner. Løsner skinnet enkelt fra fisken er fisken ferdig.

Vintips:

For best mulig drikke til denne retten må vinen ha god fylde for å møte den smaksrike kveiten og god syrlighet til den kremede sausen. Vi anbefaler en tørr Riesling fra Tyskland eller en moden Chardonnay fra Burgund. Syrefriske eplemoster er et godt alkoholfritt alternativ.
 

NYT MATEN!

– Ståle, Inga og Thomas på Biologen Herdla

Siste saker