Annonse
Velkommen til Expert Kleppestø!
Askøyværinger: Fem av de ivrigste medlemmene i Askøy Innebandyklubb: Fra v. Nils Petter ­Rassmussen, Stig-André Normann, Bjørnar Aamot, Christopher Donné og Raymond Saltskår. Foto: Yngve Johnsen
Askøyværinger: Fem av de ivrigste medlemmene i Askøy Innebandyklubb: Fra v. Nils Petter ­Rassmussen, Stig-André Normann, Bjørnar Aamot, Christopher Donné og Raymond Saltskår. Foto: Yngve Johnsen

Her er hele Idretts-Askøy

Askøy Innebandyklubb er en av 46 idrettsklubber med aktive medlemmer i Askøy kommune. I dag kan vi presentere hele Askøys idrettsliv på ett brett.

Tekst av Yngve Johnsen  /  Publisert 21. januar 2016, 9.56  /   Fritid  

Se oversikten over alle idrettslag på Askøy nederst i artikkelen.

Norges Idrettsforbund (NIF) har over 1,9 millioner medlemmer over det ganske land, noe som betyr at 38 prosent av den norske befolkningen driver organisert idrett. To av tre medlemmer er mellom seks og 25 år. I dag har vi gleden av å presentere alle medlemstall for alle idrettslag i Askøy.

Gøy med idrett

Stikkordet «glede» blir bokstavelig i denne statistikken. For idrett skal være glede, tilhørighet og kameratskap. Det er «glede» som gjør at idretten på Askøy har et så godt tak på befolkningen.
– Det er én vesentlig årsak til at norsk idrett har så mange medlemskap, og det er at idrett er gøy. Barn, ungdom og voksne velger selv om de vil drive med idrett, og om de ikke hadde syntes det var gøy, ville de rett og slett valgt det bort, konstaterer Per Tøien i idrettspolitisk avdeling i Norges Idrettsforbund.
– I tillegg er det selvsagt helt vesentlig at det finnes idrettslag over alt, med voksne som bryr seg. De frivillige som legger til rette for at så mange skal kunne drive med idrett er hele ryggraden i norsk idrett, slår han fast.

Alle idrettslagene

I Askøy kommune finnes det 46 idrettslag med aktive medlemmer registrert hos NIF. Og totalt var det 6.573 medlemmer i disse, ifølge listene som lagene får tilskudd (2015) fra. Målt opp mot folketallet er det 24 prosent som driver organisert idrett. Det er altså noe mindre enn det norske gjennomsnittet på 38 prosent. Ofte kan kommuner med mye jobbpendling ut også kjenne på noe av det samme innen idretten. Storbyer har normalt høyeste andeler aktive idrettsfolk. Det er naturlig at det finnes folk bosatt på Askøy som driver idrett i klubber i Bergen og Fjell.

Ønsker velkommen

– Det var bra du kontakt med oss da, smiler Raymond Saltskår i Askøy Innebandyklubb når vi sier at vi trenger en lokal case til idrettslisten vår.
– Jeg hadde faktisk tenkt å ta kontakt, for å høre om dere kunne skrive om oss. Vi vil nemlig ha flere med på trening. Så nå får jeg sjansen til å oppfordre alle til å begynne med innebandy. Om man er jente eller gutt, 16 eller 70 år, så må man komme. Jeg lover intensiv trening og god mosjon, og du kan låne utstyr i begynnelsen, sier Raymond.
Det er nå gått 16 år siden Raymond først gikk i bresjen for å starte opp Askøy Innebandyklubb. Etter noen år i dvale ble aktiviteten tatt opp igjen i 2009 med trening én gang i uken uten seriespill.
– Men i fjor inngikk vi samarbeid med Haukeland sykehus Innebandyklubb, og nå trener vi to ganger i uken sammen med dem, og deltar i seriekampene. Vi håper jo at vi kan klare å stable på beina et eget lag fra Askøy til seriespill, men foreløpig fungere samarbeidet veldig bra. Vi har fått en ny finsk trener, og nå er det ingen «kjære mor» lenger, ler han.

«De frivillige som legger til rette for at så mange skal kunne drive med idrett er hele ­ryggraden i norsk idrett.»
Per Tøien

Inne-idrett

AIK trener mandag og onsdag i Askøy Forum, der sistnevnte dag vil passe best for nybegynnere. Raymond sier at de er omtrent 10-14 askøyværinger på treningene, samt rundt 20 stykker fra Haukeland.
– Innebandy er en veldig kjekk idrett, og vi har det samme været året rundt, smiler han.
– Dersom du syntes at det var gøy med innebandy i gymmen på skolen, så vil du like dette også, slår Raymond fast.
Det er Djerv som er det store laget på innebandyfronten i bergensområdet. For ungdom er det Fjellkamaratene som gjør det best for tiden.

– Enorme verdier

Per Tøien mener kommunenes engasjement er veldig viktig for idretten.
– Kommunene er idrettens aller største sponsor, om man ser bort fra den enorme verdien som idrettens egen frivillighet står for og skaper. Det sier det meste om viktigheten av kommunenes engasjement. Skal man drive idrett må man ha et sted å drive idretten sin. Det betyr at idrettsanlegg er alfa og omega for deltakelse i idrett, sier Tøien.
– Etter vår mening burde spleiselaget mellom spillemidler, kommuner og dugnad sørget for en mye bedre anleggsdekning over hele landet. I tillegg må det offentlige være seg bevisst at de må understøtte idretten og alle frivillige organisasjoner, ikke prøve å erstatte den, poengterer han.
Det er Askøy FK som er det største idrettslaget i kommunen, målt etter antall medlemmer – med 549 i tallet. Deretter følger Vestsiden-Askøy med sine 503 medlemmer.

Medlemstall for alle idrettslag på Askøy. Tall fra 2015. Kilde: Norges Idrettsforbund.

Medlemstall for alle idrettslag på Askøy. Tall fra 2015. Kilde: Norges Idrettsforbund.

Siste saker