Annonse
Fromritoppen senter – velkommen til en hyggelig handel!
Mau mau: Monica Helgheim fra Hetlevik har i to år jobbet «dag og natt» for hjemløse katter på Askøy. Foreløpig har hun ikke tjente en
krone på arbeidet, men håper at
senteret kan generere en arbeids­-­plass eller to i fremtiden. Foto: Yngve Johnsen
Mau mau: Monica Helgheim fra Hetlevik har i to år jobbet «dag og natt» for hjemløse katter på Askøy. Foreløpig har hun ikke tjente en krone på arbeidet, men håper at senteret kan generere en arbeids­-­plass eller to i fremtiden. Foto: Yngve Johnsen

Her er Mau Mau-mamma

Monica Helgheim (37) har hatt stor omsorg for dyr i hele sitt liv. Nå håper hun at Mau Mau – senter for hjemløse katter – kan bli hennes neste arbeidsplass.

Tekst av anniken  /  Publisert 18. februar 2016, 9.10  /   Samfunn  

– Helt siden jeg var liten jente har jeg prøvd å redde dyr i nød. Omsorgen for dyr og fugler fikk jeg inn med morsmelken, og dessuten lærte min far meg mye om dette med å ta vare på dyr som ikke kunne si fra selv, forteller Monica.
– Som liten drev jeg med omplassering av hunder, jeg tok meg av skadete måker og katter og stelte med ponnier. Har til og med drevet med fysioterapi av gjess, ler hun.

Blitt kjent

Monica har de siste to årene drevet et senter for hjemløse katter i lokalene til gamlebutikken på Ask. Det heter Mau Mau og er en frivillig organisasjon som har fått en del oppmerksomhet her på Askøy. Ikke minst da organisasjonen «truet» med å sette fra seg 30 katter utenfor trappen til Rådhuset.
– Det var selvsagt bare for å få oppmerksomhet rundt saken. Vi ville jo aldri i verden ha forlatt en eneste hjelpeløs katt, sier hun.
– Men hjemløse katter er faktisk kommunen sitt ansvar, understreker hun.

Tjener ingenting

Monica er opprinnelig fra Laksevåg, men flyttet til Hetlevik for åtte år siden. Hun er gift og har barna Dorthe (8) og Aron (6). For tiden er hun «arbeidsledig».
– Det er vel kanskje det siste man kan si om meg akkurat nå, ler hun.
– De siste to årene er vel de tøffeste årene jeg har hatt i hele mitt liv. Hele døgnet går med til arbeidet i organisasjonen. Fra jeg står opp om morgenen til jeg går og legger meg. Ja, faktisk noen ganger etter det også, sier hun – og forteller om telefoner om hjemløse katter til langt på natt.
Monica forteller at hun er i dialog med NAV, og at hun drømmer om å gjøre Mau Mau til en arbeidsplass.
– Foreløpig har jeg ikke tjent en eneste krone på dette, men det er selvsagt et håp om at jeg kan ha dette som jobben min i fremtiden. Kanskje skape enda en arbeidsplass i tillegg. Behovet for et slikt senter på Askøy er kjempestort, sier hun.

Inntekter brukes på hjemløse

Mau Mau er altså en frivillige organisasjon. Men Monica har med seg gode hjelpere, ikke minst i veterinær Helen Øvregård hos dyreklinikken Anicura på Juvik.
Det koster med veterinærutgifter, og til tross for god rabatt hos dyrlegen er man oppe i en kvart million kroner i veterinærutgifter for å få behandlet hjemløse katter. Pengene betales ved avgifter Mau Mau får inn ved adopsjon og innlevering av katter.
– Det koster 2200 kroner å adoptere en ferdig behandlet katt hos oss. Og det koster 1.500 kroner for dem som ønsker at vi overtar en ferdigbehandlet katt. Alle inntektene bruker vi så på hjemløse katter som vi får inn på ulik vis. De blir vaksinert, kastrert, sosialisert og får den medisinen som trengs. Så blir de chippet og klargjort for adopsjon, forteller hun.

Vil ha flere givere

Monica forteller at organisasjonen skal satse på å skaffe enda flere grasrotgivere blant Norsk Tippings spillere. Foreløpig har de 135 givere, og potensiale er stort. «Kattens Vern» i Bergen er en av de største mottakerne i hele landet.
– Vi håper så mange som mulig vil være med og bidra gjennom grasrotandelen, sier hun.
Dette er en ordning der fem prosent av alt det en spiller hos Norsk Tipping går til de man velger.
Askøy kommune gir hvert år 100.000 kroner til Dyrebeskyttelsen Hordaland, og Mau Mau har søkt om at disse pengene heller går til dem, da hjemløse katter på Askøy er et problem tilhørende kommunen.
– Tror jeg må engasjere meg politisk, for det mangler altså en post for dyrevern i kommunen. Og ikke bare det, men vi hjelper faktisk syke mennesker også, som ikke klarer å ta vare på dyrene sine lenger.

 
Artikkelen fortsetter under bildet.

Bruksendring: Mau Mau holder til i gamlebutikkens lokaler på Ask. For tiden er det tomt for katter, da det må en bruksendring til. Men kjendis-katten Dimitri (oppfostret av en Rottweiler) var på besøk og i fanget til Dorthe Helgheim (8) da hun var med på mammas intervju med AM. Foto: Yngve Johnsen

Bruksendring: Mau Mau holder til i gamlebutikkens lokaler på Ask. For tiden er det tomt for katter, da det må en bruksendring til. Men kjendis-katten Dimitri (oppfostret av en Rottweiler) var på besøk og i fanget til Dorthe Helgheim (8) da hun var med på mammas intervju med AM. Foto: Yngve Johnsen

Store kolonier

– Det er vel lidenskapen som driver meg. Selv om jeg ikke får betalt for dette og bruker enormt med tid på det, så gir det meg så uendelig mye likevel. Å vite at man bidrar til å hjelpe askøypuser som ikke har noe hjem, ja det er en fantastisk fin opplevelse i seg selv, sier Monica.
– Er det mange hjemløse katter på Askøy?
– Ja, det er ikke rent få, skal jeg si deg. Det er ikke lenge siden vi tok inn 40 katter fra en eier på Tveit. Der hadde tingene kommet helt ut av kontroll.
– Og kattekolonier observert på Ask, Abbedissen, Erdal og Ravnanger. Men vi ser bare overflaten av problemet. Disse kattene avler nye kattunger, og sånn holdes det gående. Min drøm er at vi får et forbud mot å ha katter uten at de er kastrert. Denne regelen kunne kommunen fint ha satt i verk, akkurat som båndtvang på hunder, sier hun.
Hun forteller om folk som ikke klarer å ta vare på kattene sine, og om folk som faktisk bare slipper kattene ut etter en lengre kjøretur.
– Mange av disse kattene blir syke og har det vondt. Det er helt utrolig hvordan folk tenker, sier hun oppgitt.

Søker nye hjem

På Ask har Mau Mau plass til femti katter. Akkurat nå står lokalene tomme, da organisasjonen måtte søke om bruksendring. Nye 50.000 kroner går med til dette.
– Det beste er å ha rundt 15-20 katter her på samme tid.
Monica oppfordrer enda flere askøyværinger
til å bli beredskapshjem eller fosterhjem for husløse katter.
– Vi kan ikke få nok av dem, erkjenner Monica. Mens AskøyMagasinet er på besøk i lokalene på Ask, er også Lise Aasebø her. Hun tar vare på enkelte katter mens Mau Mau prøver å finne nytt hjem.
– Det er så skjønt. Disse kattene gir meg mye selskap, og jeg har noen å prate med, ler hun.
– Jeg blir likevel alltid glad når de får seg nytt varig hjem, legger hun til.
Før påske pleier det å øke på med hjem som ønsker å ha katt. Dette er antakelig fordi det er mange som skal være hjemme i påsken, og som
da vil bruke tiden på å ønske et nytt familie­medlem velkommen.
– Folk går gjerne inn på nettsiden vår og finner fine bilder av katter som de velger seg ut, forteller Monica. De har også en Facebook-side hvor de poster bilder og ulik informasjon.

Går i arv

Monica har hatt en dialog med attføringsbedriften Trigger om mulighetene til å bli en underavdeling.
– De sier at det er interessant, men vi har ikke kommet noe lenger på den biten. For å få Mau Mau til å bli en arbeidsplass, så er vi nok avhengige av grasrot, donasjoner eller sponsorer. Det offentlige får vi nemlig ikke mye fra, sier hun.
Om Monica sier stopp, så vil hjemløse katter og Askøy kommune få en kjempeutfordring.
– Problemet blir bare større og større. Men jeg kommer nok aldri til å gi meg uansett. Noen ganger er jeg lei, men omsorgsbehovet til kattene driver meg videre, nikker hun.
Når «arbeidsdagen» er over, så reiser hun hjem til Hetlevik der mann og to barn venter. Pluss to hunder og fem katter…
– Hehe, familien min er gode hjelpere, sier Monica og stryker datteren Dorthe på hodet.
– Hun er stadig med meg til Ask og elsker å hjelpe til med dyrene. Hun har nok arvet dette fra meg, ler hun.
Dorthe er ikke i tvil:
– Dyr gjør meg glad. Kjempeglad, smiler åtteåringen.

Siste saker