Annonse
Ravnanger Hus – du har drømmen, vi realiserer den
Jørgen Jørgensen peker på et bilde fra en søndagsskole med Nils Fosse som lærer. Erling Ravnanger på sin side forteller en ekstrahistorie om Ravnanger Idrettslag. For i dette heftet er det mye å ta av. (FOTO: Yngve Johnsen)
Jørgen Jørgensen peker på et bilde fra en søndagsskole med Nils Fosse som lærer. Erling Ravnanger på sin side forteller en ekstrahistorie om Ravnanger Idrettslag. For i dette heftet er det mye å ta av. (FOTO: Yngve Johnsen)

Historisk bygdeblad

Ringen sluttet med eget bygdeblad for Ravnanger og Haugland

Tekst av Yngve Johnsen  /  Publisert 19. desember 2014, 9.32  /   Kultur, Nyheter  

Etter syv årlige historieturer på Ravnanger og Haugland har komitéen i år lansert den store finalen: Et eget historiehefte, spekket med fyldig stoff fra hin hårde dager.

Askøymagasinet treffer to av de fire i historiekomitéen over en kopp kaffi og julekaker hjemme hos Jørgen Jørgensen. Sammen med verten sitter Erling Ravnanger. De er begge stolte over historieheftet som nylig er utgitt.

– Vi synes det ble bra. Litt arbeid er det jo, men vi gjør alt på dugnad og synes det er har vært kjekt å holde på, sier de.

Suksess fra starten

For å starte med begynnelsen, så må vi tilbake noen år. Til en tid da Helge Holmedal gjennomførte såkalte historieturer for tur- og historieinteresserte i Kleppestø og andre steder.

– Vi tenkte at vi kanskje kunne få til noe lignende her ute på Haugland og Ravnanger, og begynte å planlegge den første turen. Vi hengte opp plakater og skrev noen linjer under ”Hva skjer” i lokalavisen. Og vi var veldig spente på om bygdefolket ville stille opp, forklarer de.

Så kom første dagen, og over hundre deltakere stilte opp til tross for dårlig vær. Turen ble en stor suksess.

– Vi begynte helt syd i området vårt, og tenkte å bevege oss nordover for hvert år. Første turen startet nede med kaien og hermetikkfabrikken. Så gikk vi retning Buvarden og hadde historiske tilbakeblikk underveis, forteller Jørgensen.

– Det ble på mange måter guidede turer, tilføyer Ravnanger og viser frem heftene som de trykket opp til alle deltakerne før turene. Heftene inneholdt det meste som de skulle snakke om og vise frem på turene, som varte i to og en halv time.

I all slags vær

Turene har deretter blitt arrangert syv år på rad, hver gang i april. I fjor gikk gjengen på Nedre Ravnanger, forbi Stølen og Garmann-eiendommene og til Gurihaugen (for de som er lokalkjente). Det ble fortalt om nydyrkeren Johan ”i Hauen”. Og på vei ned mot Båteviksvatnet (med sine sedvanlige fiskehistorier) ble det snakket om hvordan idrettsbanen, skolene og grendahuset kom i havn.

-Det var et skikkelig grisete vær i fjor, så da var vi ikke så veldig mange, erindrer Jørgensen.

– Men alt i alt må vi si oss veldig godt fornøyde med oppslutningen på turene våre. Jeg vil si at vi har vært mellom 80 og 100 i gjennomsnittsnitt, sier Ravnanger.

Bestemte seg for trykksak

Etter å ha gjennomført syv årlige historieturer, fra syd på Haugland til nord på Ravnnager, så var det altså ikke mer ”å hente” i dette konseptet. Derfor ble det ingen tur i år. Men historiekomiteen (som i tilegg til de nevnte herrer også består av Herborg Jakobsen og Egon Mikkelsen) fant ut at de måtte runde det hele av på en god måte likevel. De bestemte seg for å markere det hele med et eget bygdeblad, eller ”Historiehefte for Haugland og Ravnanger” som det til slutt ble kalt.

-Vi måtte jo finne på noe, humrer de to.

-Så kom vi på denne ideen om å summere opp all historie i bygdene våre. Altså ta med det vi hadde snakket om på turene våre, og litt til. Vi ville liksom ikke bare begrave alt dette arbeidet vi hadde gjort, og satte i gang med å hente frem bilder og opplysninger, forteller de.

Må trykke flere

Dermed ble det hele til et pent og glanset hefte på 48 sider. Oppgavene delte de fire mellom seg, alt etter hvilket interessefelt de har hatt opp gjennom årene. I tillegg dro de selvsagt nytte av all den hjelp de hadde fått fra før av ”historikerne” Erling Virkesdal og Anders Bjarne Fossen.

-Så må vi nevne Bjarte Mikkelsen som har redigert og formet innholdet i bladet. Han har gjort en strålende innsats for oss, skryter de to.

Ved hjelp av tilskudd fra ungdomslaget Viljen ble det trykket opp 300 eksemplarer av heftet. Nå har man allerede lagt inn en ny bestilling på trykkeriet, for heftet går unna som ferskt julebrød.

-Vi rakk akkurat å få heftet klart før kulturmønstringen i midten av november, der vi skulle ha stand. Vi fikk det i hendene kvelden før, forteller Jørgensen med et smil.

Bare på mønstringen ble det solgt over hundre eksemplarer, og flere titalls hefter er blitt solgt via mimregruppen ”Du vet du er fra Askøy” på Facebook.

-Det er ingen av oss som er på Facebook altså. Det er datteren til Mikkelsen som har fikset dette, poengterer de. Og avviser galant at det er på tide å lage sin egen profil på det sosiale mediet.

-Nånei, vi er altfor gammel til slikt, ler de to.

Uansett er det bestemt at det skalt trykkes flere hefter, og alt skal være på plass førjul.

-Heftet er jo en glimrende julegave forfolk som bor her, eller som kommer herfra, sier de – og reklamerer med at bladet bare koster en hundrelapp.

Mangfoldig historie

Bygdebladet inneholder historier om alt som er verdt å nevne i en slik sammenheng. Alt om historien om ”vannkraft” på Dalen, for å få drift til en sirkelsag (Stemmo) og den største arbeidsplassen i bygden, hermetikkfabrikken, via Peders Haugland sine rutebiler og butikkene på Haugland og Ravnanger – til U-laget Viljen og musikkorpset. Bare for å nevne en aldri så liten del av det rikholdige stoffet om historien som var.

Siste saker