Annonse
Sivert Waagen – din leverandør av hagerelaterte byggvarer
IMG_0257

Interiør-stylisten i Oslo

Vibeke Sætre er gründer og interiørstylist. Sist sett i programmet «Herlige hjem» på kanalen FEM.

Tekst av Yngve Johnsen  /  Publisert 23. april 2015, 7.21  /   Røtter fra Askøy  

Jeg sitter og jobber på PC-en i stuen mens et TV-program surrer i bakgrunnen. Det er interiørprogrammet «Herlige hjem» på kanalen FEM. Jeg registrerer bare så vidt at det er en dame som viser frem sitt hjem, som altså er såpass spesielt at et TV-team kommer på besøk. Jeg registrerer også vestlandsdialekten, men det er først når hun sier at hun egentlig er stril og kommer fra Askøy at blikket mitt vandrer mot skjermen. Denne kvinnen passer plutselig som hånd i hanske til magasinserien vår «Røtter på Askøy».

Hus og hage

Så vi slår på tråden. Og jo da – Vibeke Sætre har bodd sine første 20 år i Solhola i Kleppestø, og har fortsatt mye familie boende på Askøy. Hun har slått seg ned på Lysaker i Oslo, og må vel beskrives som en ekte gründer. Hun har hatt to interiørbutikker i Lille Aker, og dessuten også en café.

I det nevnte TV-programmet fikk vi et innblikk i hvordan hun bor, og hvor fint hun har innredet hjemmet sitt. Spesielt kjøkkenet har store særtrekk. De kjøpte det over 100 år gamle huset i år 2000, og hele stasen er renovert. Hagen også. Hun har klart å gjenskape et gammeldags gårdstun ved å kjøpe et par gamle grisefjøs og et lite laftet bolighus fra Telemark som er blitt til gjestehus. Rundt om flakser det høner, katter og marsvin og kaniner.

– Spesielt hønehold har blitt en populær hagetrend. Det er noe av det koseligste som finnes. Veldig lite arbeid som skal til, og så kommer det jo ferske egg hele tiden. Selv om jeg har mye å gjøre, så er arbeidet med dyrene påfyll for livet mitt. Det er veldig hyggelig arbeid, forteller Sætre.

– Vi bor veldig sentralt til, men samtidig er vi på landet. Dette er deilig, sier hunmed et smil.

Vil gjøre mer TV

Innslaget på eteren gjorde mersmak.

– Det var kjempegøy. Jeg har lyst til å gjøre mer TV, sier hun.

– Klart det er vanskelig å vurdere seg selv, men jeg har fått mange gode tilbakemeldinger. Jeg trivdes i hvert fall med konseptet, og jeg følte meg komfortabel med det, sier hun – og avslører at det meget mulig kan bli flere opptredener på TV i fremtiden.

Det har opp gjennom årene vært laget mange reportasjer i interiørblader og aviser, med Vibeke som inspirasjonskilde. Så det er ikke nytt for henne å være foran kamera.

Kleppestø

Vi skal tilbake til april 1968 for å finne «starten på denne historien».

– Jeg føler meg som 29 år hele tiden, men guri, jeg blir faktisk 47 år snart, ler hun når vi spør om alderen.

Hun vokste opp med politipappa Jan Sætre og barnehagemamma Reidun i Solhola i Kleppestø. Begge hennes søsken, Dag og Janne, fulgte i farens fotspor og ble politi.

– Jeg var kanskje litt mer i den kreative gaten. Men du verden så fint og fritt vi bodde. Har tenkt mye på det, at vi var heldige som vokste opp på et lite sted hvor en var trygge på alt. Dørene sto ulåste, og man trengte ikke å ringe på forhånd for å gå på besøk, mimrer Vibeke.

Naturopplevelsene var også tallrike da Vibeke var liten. Faren tok ungene med i skog og mark – og sjø. 

Trente mye

Det var svømming som var Vibekes lidenskap som liten. Og de som kjenner sporten vet at det krever mye tid og trening for å holde følge i bassenget.

– Svømming var livet. Visst gikk det mye tid, men jeg elsket det. Jeg var med i Askøy Svømmeklubb helt til jeg begynte på gymnaset på Askøy videregående skole, forteller hun.

Vibeke giftet seg med en askøyværing og flyttet først til Ask, og siden til Tveit. Noen år senere flyttet hun alene til Sandviken.

– Få med at vi er gode venner, ler hun.

Og noe tid senere traff hun en østlending som gikk på handelshøyskolen i Bergen. Det var ikke helt etter planen, men det bar i hvert fall over fjellet, og der har hun nå bodd i 15 år. De to har fått to barn, Frida på ti år, og Emil på åtte år.

– Vi er ikke sammen lenger, men også vi er bestevenner, sier hun med et smil.

Jobbet mye

Kjøpet av et gammelt hus i Lysaker ble til en livsstil. Hun beskriver interessen for design og interiør som ekstrem. To interiørbutikker og egen café forteller sitt.

– Jeg engasjerer meg mye og er vel nokså uredd av meg. Det gjelder å tørre å ta sjansen på det man tror på. Men det må nok ligge et gründer-gen i bunn. Og det gjør det jo, sier hun.

I fjor hadde hun 20 mennesker på lønnings-listen, men gjorde veldig mye selv, også regnskap. Og handy-arbeid, som hun også er god til.

– Jeg følte at jeg jobbet døgnet rundt, ler hun.

Hun solgte den siste butikken i fjor, og ser for seg å jobbe med ulike prosjekter i fremtiden. Det vil da være ulike konsulentoppdrag, men også gjerne større prosjekter.

– Jeg trives med større ting. For eksempel var jeg med og bidra til å omskape en stor gammel gård ikke så langt fra der jeg bor. Jeg kjørte forbi denne rønnen hver dag, og tenkte at det kunne være mulig å skape en kulturperle her. Så jeg tok kontakt med byantikvaren med en plan. Huseieren tente på idéen og investerte mye penger i prosjektet. Nå er det butikk og kafé og en fantastisk fin gård som samler mange besøkende. Den ble også nominert til en arkitektpris, forteller hun.

Også i fremtiden ser Vibeke for seg å jobbe med eiendomsutvikling i ulike sammenhenger.

Skyter blink

Etter vårt intervju med Vibeke sitter vi igjen med et klart inntrykk av at dette er en dame som liker å ha mange baller i luften.

– Det er sjelden jeg kjeder meg, ler hun.

– Men jeg synes det er deilig å kunne slappe av med en god bok. Jeg liker å lese, forteller 46-åringen.

Hun elsker også å reise. Nylig var hun i Paris på «inspirasjonstur». Og hun har en stor hobby med å male bilder. Så det kan trygt sies at det ikke skorter på fritidsaktiviteter.

Når man i tillegg har to barn i alderen «kjøre-dem-overalt», så kan det umulig bli tid til så veldig mye annet. Trodde vi.

– Jeg driver og skyter én til to ganger i uken, forteller hun.

– Skyter?

– Ja, med pistol. Jeg var faktisk med i Norgesmesterskapet i Bergen sist sommer.

– Hvor kommer den interessen fra da?

– Jeg synes skyting rett og slett er yoga for hodet, ler hun. Og forklarer:

– Man må øve seg på konsentrasjon, rett og slett. Man må stenge alt annet ute, for det er så små marginer i den sporten. Dermed blir det til at man befinner seg i en helt annen verden når man skyter. Det liker jeg.

Blir i Oslo

Selv om hun sier at «hun ska hem» når hun skal til Askøy for å besøke familien, så innrømmer Vibeke at hun kommer til å bli boende på Østlandet.

– Det ville vært vanskelig å flytte tilbake nå. Jeg har to barn som hører til her, og pappaen deres bor her også. Vi samarbeider veldig godt, og selv om det er kjekt både på Askøy og i Bergen, så blir jeg nok værende i Oslo, sier hun.

– Anser du deg selv som ekte askøyværing?

– Ja, helt klart. Jeg liker også å følge med på det som skjer der hjemme. Blant annet er jeg engasjert i debatten omkring hva man bør gjøre med Kleppestø-området. Jeg tenker jo umiddelbart på arkitekturen og hvordan jeg ser for meg området.

– Hvordan ser du for deg området da?

– Jeg har sett noen av forslagene, og må vel si at man bør bygge lavt. Høye bygninger har ingenting på en slik øy å gjøre i hvert fall. Dessuten må man ta vare på varemerker som rundetårnet. Det er viktig å ta vare på historien, sier hun.

Blogg

I disse dager er Vibeke i ferd med å lansere sitt nye prosjekt; bloggen maloustyling.no. Der skal hun legge ut inspirasjon innen interiør og mat.

– I tillegg til interiør er jeg også opptatt av det visuelle rundt matlaging. Hvordan maten presenteres gjør det lille ekstra, og dette er et tema som kommer til å gå igjen på bloggen min, sier hun. Vibeke er også å finne på Instagram og tumblr med samme navn.

Siste saker