Annonse
Fromritoppen senter – velkommen til en hyggelig handel!
Askøy Sportsklubb

– Jentesuksess kan vise vei for guttene

-Det er utrolig viktig for unge fotballspillere å ha et siktepunkt i egen klubb. Et flaggskip som virker morsomt og spennende å strekke seg mot.

Tekst av Yngve Johnsen  /  Publisert 21. august 2014, 15.00  /   Nyheter, Sport  

Norway Cup-suksessen til Askøy Sportsklubb var en sårt etterlengtet triumf for askøyfotballen. Lederen for de gode tider, Willy Sture, håper og tror at samarbeidsformelen kan være en modell som også kan hjelpe guttefotballen opp fra knestående.

-Det er utrolig viktig for unge fotballspillere å ha et siktepunkt i egen klubb. Et flaggskip som virker morsomt og spennende å strekke seg mot. Dersom man ikke har det, så er det helt naturlig at ambisjonsrike ungdommer på Askøy forsvinner til klubber på bysiden. Det gjelder uansett om man er gutt eller jente, sier styreleder i ferske Askøy Sportsklubb (ASK), Willy Sture.

-Med vår nye paraplyklubb vil man forhåpentligvis raskt få et slikt lokomotiv på jentesiden, og allerede nå ser vi økt rekruttering og engasjement, sier han.

-Vi har all grunn til å se lyst på fremtiden, legger han til.

Paraplyklubb

Konkurransen på jentesiden på Askøy har alltid vært tøff og hard, men høsten 2012 begynte lederne blant jentelagene i Askøy FK, Hetlevik IL og Follese FK å snakke sammen. Etter at styrene i alle klubbene godkjente planene, ble ASK stiftet 10. september 2013. Det kan i fremtiden fremstå som datoen for vendepunktet i askøyfotballen, kanskje til og med for guttesiden.

– Det var ikke rent lite jobb å få dette til. Vi hadde vel  ti-tolv møter før vi kunne gå tilbake til  klubbene og presentere resultatet, smiler Sture.
– Veldig kort fortalt, så er ASK en såkalt paraplyklubb, der de ulike spillerne «eies» av klubbene de kommer fra. Spillerne betaler kontingent til moderklubben, og utgiftene i ASK belastes klubbene i forhold til hvor mange som spiller der. Det gir egentlig en svært forutsigbar økonomi for ASK, og man klipper ingen bånd til klubben man er vokst opp i. Jeg synes økonomi-biten er løst veldig greit. Kommer det spillere utenfra, så betaler de selvsagt til ASK, forteller Sture.

Automatisk overgang

Modellen fungerer altså slik at jentene spiller fotball i klubben tilknyttet bygden de bor i, opp til og med småjentefotball. I det jentene begynner på ungdomsskolen og samtidig går over til jentefotball med elleve spillere på banen – så går de automatisk over til ASK og ikler seg de karakteristiske grønne- og hvitstripede draktene. Her skal det være tilbud både til dem som ønsker å satse mye på fotballen, og dem som spiller for å ha det kjekt.

-Klubben er basert på elever som går på Kleppestø ungdomsskole. Alle som naturlig sokner til Hetlevik IL, Follese FK og Askøy FK havner på denne skolen. Dermed får  fotballklubben et solid sosialt fundament, siden spillerne kjenner hverandre, poengterer Sture.

ASK har også et samarbeidslag med nier-fotball for årsklassen under, for å gi muligheter til hospitering oppover. Denne sesongen heter dette laget AFK/ASK, men her kan navnet endres fra sesong til sesong.

Sosial vinkling

Det er mange som mener at også de øvrige klubbene på Askøy burde innlemmes i samarbeidet for å bane vei til et høyere nivå, men Sture peker på det sosiale spekteret og mener det er rom for flere klubber på Askøy.

-Askøy som kommune er veldig stor. Jeg tror at om vi skulle tatt med klubbene Erdal, Ask, Nordsiden og Vestsiden også, så hadde det blitt uoversiktilig og vanskelig å bygge den sosiale plattformen vi nå ser konturene av i ASK. Dessuten mener jeg det er sunt med flere klubber. Så lenge det er et tydelig flaggskip i front, så vil de beste uansett søke dit om de ønsker å satse mye på fotballen, sier han.

I dag er det Vestsiden som har det beste damelaget på øyen. De  spiller i 3. divison, og kniver med Bergen Nord/Hovding om opprykk til 2. divisjon. ASK spiller sin første sesong  i 4. divisjon , og vil høyst trolig rykke opp.

-Foreløpig tar vi sikte på å skape et godt 2. divisjonslag innen en tidsperiode på fire år. Det mener jeg skal være mulig å få til. Så får vi se hvor langt man kan nå på sikt. Potensialet på Askøy er ganske stort, mener Sture.

Utnytter seieren

I sommer gikk altså det eldste laget i ASK helt til topps i Norway Cup. Bare to juniorlag fra Hordaland har vunnet denne klassen i cupens over førti år lange historie.

-Denne seieren gjorde at vi fikk mye oppmerksomhet, og det vil nok lette arbeidet med rekruttering av både trenere og spillere. Kan hende det vil bli lettere å snakke med mulige sponsorer også. Vi er på jakt etter en hovedsponsor, men det er ikke lett i dagens marked. Det koster virkelig å satse som vi gjør nå. Budsjettet for våre fire lag er på 700.000 kroner, minner han om.

-Dessuten vil vi utnytte seieren til å bruke spillerne som rollemodeller for de yngre jentelagene. Dette gjør vi ved å la juniorene bidra på treningene for lag også nedover i klassene, for sine respektive klubber.

-Tendensen før samarbeidet var at alle våre tre klubber hadde tilbakegang på rekrutteringen på jentesiden. Den var egentlig i ferd med å smuldre opp. Og allerede nå merker vi en betydelig endring på dette punktet. Rekrutteringen øker, og vi ser en større seriøsistet i holdningene til spillerne. Mer aktivitet gir bedre kvalitet, og nå ser vi at jentene jager hverandre litt for å få mest og best mulig trening, forteller han.

-Vi merker også at trenere fra småjentelagene ønsker å bli med videre. Faktisk litt for mange som vil være med, og dette er jo et luksusproblem for oss.

Mottoet til ASK er «Flest mulig – lengst mulig». Det kan virke som om samarbeid er nøkkelen til å nå lengst, med flest mulig spillere.

Alle representert

Mange vil nok mene at Willy Sture var selve «limet» i arbeidet med paraplyklubben. Han er nok et stykke unna det en forbinder med «bygdetroll», som på mange måter har blitt et mindre attraktivt varemerke for askøyfotballen.

-Hehe, det kan man kanskje si. Jeg er jo fra Hetlevik opprinnelig, men representerer altså Askøy FK. I tillegg har jeg veldig mange venner fra Follese, så for meg var det ikke noe særlig vanskelig å lede gruppen som jobbet for dette, smiler han.

-Men det er klart, vi møtte mange hindringer underveis.

ASK har et styre som består av to fra AFK (Willy Sture og Geir Sleen Helgesen), to fra Follese (Stig Arne Nilsen og Kjersti Malmanger) og like mange fra Hetlevik (Tore Hansen og Jan Tore Moen).

Gutte-samarbeid?

Det er ingen hemmelighet at det også jobbes i kulissene for å se på samarbeid på guttesiden. Dette arbeidet har ikke Sture noen befatning med, men han sier at det kan være lettere for klubbene å se på jentemodellen når man ser at ting fungerer godt.

-Klart det. Det er ingen som helst tvil om at også guttefotballen trenger et lokomotiv som spillerne kan sikte mot. Når guttene er virkelig unge og drømmer om å spille for Barcelona, så er det ikke særlig oppmuntrende å se at fjerde divisjon er høyeste nivå på Askøy akkurat. Har man derimot en konkret og tydelig toppsatsing på øyen, så vil alt fortone seg annerledes, mener han.

-Da Fyllingsdalen ble norgesmestre for junior i fjor, så var det med fire askøyværinger på laget. Det forteller oss mye, sier Sture

Blåkopi?

-For guttene selv er det ikke lenger barrierer knyttet til å spille for den ene eller den andre klubben. I Norway Cup satt det gutter fra både Follese og Askøy og heiet på jentene våre, og det viser at man er moden for å tenke i samme baner som jentene også på guttesiden, sier han.

– Det er vel mer på leder, trener- og styresiden at bygdementaliteten fortsatt er tilstedeværende rundt om i klubbene. Jeg skal selvsagt ikke sitte her og belære noen som helst, men det er virkelig på tide at vi alle ser realitetene i øynene når det gjelder guttefotballen også. Spillerne må ha et soleklart siktepunkt, og det siktepunktet tror jeg man bare klarer å skape om man legger opp til et bredere samarbeid.

-Kan de ikke bare kopiere ASK-modellen da?

-Det er klart det er lettere å gå stier som er tråkket opp. Etter min mening kan ASK-modellen fungere helt greit for guttelagene også, men en må huske at det er langt flere guttelag enn jentelag Det er mulig man heller burde gått sammen først fra junioralder i stedet for guttealder. Men dette må jo sees nærmere på. Det kan godt hende at det er mulig å få til fra guttealder også, sier Sture.

Rent økonomisk mener han også det er lurt å tenke samarbeid, da mange av sponsorene her på Askøy deler kaken opp i mindre deler.

-Det monner mer når man kan samarbeide om sponsorpengene også, sier Sture.

-Tror du et guttesamarbeid er på trappene?

-Ja, jeg tror det kommer. Men det blir vanskelig å spå når det vil skje.

Willy Sture

 

 

ASK: Willy Sture er styrelder i Askøy Sportsklubb, paraplyklubben for Askøy FK, Follese FK og Hetlevik IL. Han tror samarbeidsmodellen også kan fungere for guttefotballen. (Foto: Yngve Johnsen)

 

 

 

Siste saker