Annonse
Ravnanger Hus – du har drømmen, vi realiserer den
Ragnhild Maubach er inne i sitt femte år med Butikk Josefine. Hun stortrives med den særegne interiørbutikken inne i skogen på Hanevik, og kan også skilte med egen kafé. Spesialen er hjemmelaget sjokolade med krem. Foto: Yngve Johnsen
Ragnhild Maubach er inne i sitt femte år med Butikk Josefine. Hun stortrives med den særegne interiørbutikken inne i skogen på Hanevik, og kan også skilte med egen kafé. Spesialen er hjemmelaget sjokolade med krem. Foto: Yngve Johnsen

Josefine i skogen

Butikk Josefines plassering er vel muligens den minst sentrale på hele Askøy. Men det er også noe av det som gjør interiørbutikken så spesiell – sammen med stilen og innholdet.

Tekst av Yngve Johnsen  /  Publisert 17. mars 2016, 10.59  /   Kultur  

– Jeg er veldig fornøyd med Butikk Josefine. Den har blitt akkurat slik som jeg drømte om, smiler Ragnhild Maubach (56).
Vi sitter og prater ved et av bordene i kaféen. Ja, for det er ikke bare interiør du får når du besøker det gamle losjehuset fra 1930-tallet. Her har Ragnhild nemlig anrettet sin egen kafé, der hun blant annet serverer mat fra Bakstehuset på Ask, påsmurte rundstykker, vafler, økologisk is, ulike varianter av kaffe – og selvsagt hennes spesialitet, hjemmelaget kakao med krem. Det er ikke rart AskøyMagasinet føler seg som hjemme når settingen for intervjuet får denne rammen.
– Kaféen er vel en av de tingene som skiller min butikk fra de fleste andre interiørbutikker. Om vinteren er det bare noen få bord her inne, men i den lyste årstiden flytter vi bordene ut. Da er det plutselig langt bedre plass, smiler Ragnhild.

Terapeuten

Men det er først og fremst interiør vi skulle snakke om da. Om butikken – og Ragnhilds drøm som gikk i oppfyllelse.
– Det å jobbe med form og farge har jeg hatt lyst til gjennom hele livet. Har alltid vært glad i sying og håndarbeid, og litt over middels interessert i interiør, ler hun.
– Egentlig hadde jeg planlagt å ta utdanning innen kunst og håndverk da jeg var ung, forteller Ragnhild.
Det endte derimot med sosialhøyskole i Stavanger. I 20 år har hun jobbet med barn og unge som familieterapeut i byen. For tiden er hun i jobb tre dager i uken hos Bergen og omland Familiekontor.
– Jeg trives godt med jobben. Det handler mest med at jeg liker å jobbe med mennesker, smiler hun.

– Perfekt

I 2012 startet hun endelig opp Butikk Josefine. Da hadde hun vært på jakt etter egnede lokaler en god stund. Losjehuset midt ute i skogen sto til nedfalls, men en privatperson har pusset dette opp, og leier nå ut huset til Ragnhild og butikken.
– Det er perfekt beliggenhet. Huset ligger idyllisk til med skog rundt seg. Når jeg kommer her for å åpne butikken på fredags formiddag, så får jeg alltid denne fantastisk gode følelsen. Spesielt når det er som i dag, sier hun og peker mot vinduet der solstrålene byr opp til dans med påskepynten på veggene.
– Beliggenheten gir folk en følelse av å være på utflukt når de reiser hit. Det er noe traust over det hele, og det er litt in i tiden. Her kan man senke skuldrene og tempoet litt. Ta seg en kopp sjokolade og bruke den tiden man føler for.
– Var du hundre prosent sikker på at det ville gå greit å starte en interiørbutikk på denne bortgjemte plassen?
– Det var jo et vågestykke, selvsagt. Men jeg hadde selvfølgelig troen på det. Og det har vist seg at folk kommer kjørende langveis fra for å oppleve butikken og det utvalget vi har her, sier hun.
Butikken ligger like ved veien, så det er ikke noe problem for folk å finne frem.
Vi har nevnt at kaféen skiller butikken fra andre lignende forretninger. Men det er først og fremst utvalget, stilen og stemningen som gjør Butikk Josefine. Her er det gammelt og nytt design om hverandre. Det gir et ryddig og rakrygget særpreg, og er også noe som Ragnhild er stolt av.
– Jeg er veldig glad i redesign, så jeg prøver å fremheve dette i butikken. Men det må også være en del helt nytt så klart.

 
Artikkelen fortsetter under bildet.

Ragnhild Maubach utenfor Butikk Josefine. Foto: Yngve Johnsen

Ragnhild Maubach utenfor Butikk Josefine. Foto: Yngve Johnsen

Har funnet formen

– I begynnelsen var det mye gjenbruksting å finne i butikken, men etter hvert har jeg økt utvalget. Nå finner man mye kortreist kunst. Det er mye fin keramikk fra Bergen og mange leveringer fra kunstnere på Vestlandet. Så har vi også en del nordisk design.
– Vil du satse på mer nytt i fremtiden?
– Nei, jeg tenker at jeg har funnet den gylne middelvei nå. Har rundt femti prosent ny design. Dersom det bare hadde vært nytt, så hadde det blitt kaldt og kjedelig, mener Ragnhild.
– Men å ta inn nye ting er gøy, og det frisker litt opp når man kan variere litt, sier hun.
– Redesign har jeg alltid hatt sansen for, så det skal butikken fortsette med, lover hun.
Ellers finner man det som man finner i de fleste interiørbutikker. Her er møbler, lamper, vaser, kjøkkenutstyr og alt som er typisk å finne i denne slags forretninger.

Gir energi

Interiørbutikken i Hanevik er nå inne i sitt femte år, og forretningen går ganske bra. Ragnhild forteller at overskuddet brukes til å videreutvikle butikk-konseptet.
Ragnhild er gift med Odd Maubach. I følge fruen er han en racer på vaffeljernet når butikken har åpent.
– Ja, jeg får kjempegod hjelp av han. Og jeg har venninner som stiller opp for meg når det koker litt ekstra, smiler hun.
Butikk Josefine har blitt en livsstil for Ragnhild de siste fire-fem årene. Det er et liv hun trives aldeles utmerket med. Hun forteller at det av og til er veldig mye å gjøre, og at det krever en hel del energi for å holde det gående.
– Ja, det er tidvis veldig hardt arbeid, men dette er arbeid som gir meg ny energi tilbake. Så lenge jeg brenner for dette, så vil jeg fortsette, garanterer hun.

 
Artikkelen fortsetter under bildet.

Butikk Josefine er ingen vanlig interiørbutikk. Plasseringen og kaféen er én ting, men sortimentet er gammelt og nytt halvt om halvt. Kommende helg er det åpent fredag og lørdag mellom klokken 11 og 17. Butikken er pyntet til påske! Foto: Yngve Johnsen

Butikk Josefine er ingen vanlig interiørbutikk. Plasseringen og kaféen er én ting, men sortimentet er gammelt og nytt halvt om halvt. Kommende helg er det åpent fredag og lørdag mellom klokken 11 og 17. Butikken er pyntet til påske! Foto: Yngve Johnsen

Mange besøkende

Butikk Josefine er åpen fredag og lørdag kl. 11 til 17. Én helg hver måned har hun stengt, og én helg i måneden drøyer hun åpningstidene til å gjelde søndag også. Nå i den kommende palmehelgen har hun vanlige åpningstider.
– Jeg holder stengt hele januar. Da er det så lite folk ute i skogen, ler hun.
I løpet av en vanlig helg antar hun at det er «noen hundre» kunder innom. Det er nok en slagside av interiørinteresserte kvinner fra 20 år og oppover, men Ragnhild forteller at det også er familier som stikker innom.
– Husker en gang det var tre damer som gikk her og koste seg med å se og handle. Det viste seg å være tre generasjoner fra samme familie. Det er sånne ting som setter en ekstra spiss på det hele.
At hun også selger sjokolade fra eksklusive Egersund sjokoladefabrikk er populært i de minste ganene blant de besøkende. Ja, blant de største ganene også, må vel være forsvarlig å si.

Har mye brukt

Ragnhild finner mye av gjenbrukstingene på loppemarkeder rundt om i Europa.
– Når vi er på ferie komme vi alltid tilbake med ting og tang, ler hun.
– Ellers får vi ofte forespørsel om vi kan komme og se i hus som skal tømmes og ryddes. Da ser vi etter interiør som stammer fra før åttitallet. Vi har loftet vårt fult av alt mulig som vi har plukket med oss. Det som ikke går ut av butikken prøver vi å selge unna på loppemarkedet under Hanevikdagen på sensommeren.

Siste saker