Annonse
Ravnanger Hus – du har drømmen, vi realiserer den
Juletapas

Juletapas

Julen er lys i mørke, og trygghet mellom fire vegger. For en stakket stund kan det få være alt vi trenger. Freden senker seg. God Jul.

Tekst av AskoyMagasinet  /  Publisert 16. desember 2013, 10.29  /   Mat og drikke  

Av alt det gode vi spiser i julen kan det lages en deilig tapasbuffet. Får du uventet besøk og har noen middagsrester i kjøleskapet, ja så lag noen små smaksbomber av restene, og med litt garnityr på lur blir det null stress. For det er jo det vi vil, ikke sant. At juledagene skal få være stressfri sone.

Til 4 – 6 personer

Baconsurret julepølse med svisketapenade:
Del pølsen i passe biter og surr bacon rundt. Fest med en matpinne. Beregn to biter pr. person. Stek pølsebitene i litt olje på middels varme til baconet blir sprøtt og pølsene varme gjennom.

Svisketapenade:

1 dl oliven uten stein
1/2 dl svisker
1 fedd hvitløk
1 ss kapers
1 ss frisk timian
1 ts sennep
1 – 2 ansjosfileter
1 1/2 dl olivenolje
salt og pepper etter behov.

Miks alt med stavmikser og ha i oljen i en tynn stråle. Prøv deg frem med mengde olje. Svisketapenaden skal være lett kremet, men ikke flytende. Ha den på rent glass og oppbevar i kjøleskap. Legg på 1 ts tapenade på pølebitene ved servering og pynt med timian.

Små medisterkaker med syltet rødløk:

400 gr. svinekjøttdeig
1 kryddermål nellik
1 kryddermål ingefær
1 kryddermål kanel
1 kryddermål fennikkel
1 egg
1 ss potetmel
salt
pepper
2 ss mandler eller andre nøtter.

Gjør deigen seig med salt. Ha i egg, potetmel, litt vann, nøtter og alle krydderene. Bland godt og la den gjerne stå en times tid og trekke smak. Lag små boller og stek dem i olje og smør.

Lag syltet rødløk slik:

Skjær løken i tynne skiver. Lad lake av 2 ss sukker , 1 -2 ts salt. 3 ss eddik og 1/2 dl vann. Kok opp og rør til alt er løst opp og blandet. Ha i 4 nellikspiker og 4 enebær. Smak til om det trengs mer salt sukker eller eddik. Legg løken i et glass og hell laken over. Sett i kjøleskapet. Server kjøttbollene med syltet rødløk.

Rakfisk i lefse:

Kjøp en rakfiskfilet og del den i skiver
rømme eller cremefresh
purre
ruccola
lomper eller tortillalefser

Smør cremefresh på lefsene. Legg på strimler av rakfisk. Dryss over med ruccola og finstrimlet purre. Rull sammen og legg dem i plast til de skal brukes. Skjær pent på skrå og server.

Gravet laks på crostini:

2 stk. baguette
300 gr. gravet laks eller salmalaks naturell
1/2 syrlig eple
2 finkuttet sjalottløk ( el. 1 – 2 ss finkuttet rødløk )
2 ss dill
1 ts rasper limeskall
1- 2 ss limesaft

Skjær baguettene i passe tykke skiver mens de enda er litt frossen. Smør dem med smeltet smør og stek i ovn på 200 gr. i ca. 5 minutter eller til de er sprø.
Finhakk laks og alle de andre ingrediensene, ha i limesaft og bland godt. Form lakseblandingen til små kuler og legg på crostini eller på små biter av rugbrød. Pynt med dill eller andre urter.

Saltbakte småpoteter med fenalår og gressløkkrem:

Hell et godt lag grovt salt i en ildfast form
beregn tre små poteter pr. person.
10 -12 skiver fenalår
1 dl rømme eller cremefresh
2 ss gressløk
1 ss sennep eller 1 liten ts wasabi
noen dråper sitron.
Pisk alt godt sammen og ha i finkuttet gressløk. Bak potetene i saltet dekket med folie i 25 minutter. Stikk i dem for å kjenne om de er mør gjennom. Skjær et kryss i potetene og åpne dem lett.  Ha  en skje med gressløkkrem. Dryss finstrimlet fenalår på toppen.

Siste saker