Annonse
Ravnanger Hus – du har drømmen, vi realiserer den
Foto: Yngve Johnsen
Foto: Yngve Johnsen

Klar for «nyoppusset» tur

Lørdag 20. august er det duket for tredje utgave av «Askøy på langs». Denne gangen blir turgåerne møtt av en utbedret løype med mange nye broer.

Tekst av Yngve Johnsen  /  Publisert 17. august 2016, 11.12  /   Fritid  

– Det er lagt ned en formidabel innsats gjennom hele løypen. Vi har ikke tall på hvor mange meter med broer som er anlagt, men det er ikke rent lite, smiler Rune Strømsnes fra Askøy Turlag.
Helt siden avslutningen av ekstrem-turen for ett år siden har det blitt nedlagt svært mange dugnadstimer i skogen. Utgangspunktet har vært å stille til dugnad hver tirsdag, men det har blitt mer enn som så.

«Lover» ny rekord

Det er Jan Solli i Askøy O-lag som har vært dugnadssjef. I tillegg nevnes Terje Haugland, Monrad Solli og Rolf Nesse, foruten Strømsnes selv.
– De som har prøvd løypen er overveldet over hvor bra det har blitt. Det skal ikke forundre oss om rekordtiden på 3 timer og 27 minutter kommer til å krype nedover mot tre timer som en følge av utbedringene, sier Tord Solberg i Ask Friidrett.
«Askøy på langs» er et arrangement som har kommet i stand på tvers av tre ulike lag. Foruten nevnte Askøy Turlag og Ask Friidrett, er det Askøy O-lag som står bak – i denne reportasjen representert av Lise Grønbech.
– Jeg pleier å stå ved stasjonen her på Steinrusten. Det er fantastisk å se de mange glade deltakerne som kommer ned til første stasjon etter seks kilometer, om de løper eller tar seg god tid, smiler hun.

Må sette en grense på forhånd

Det har vært noe treg påmelding denne sommeren, noe som kan skyldes en forferdelig våt sommer. I fjor stilte det 550 personer til start, men på grunn av lav forhåndspåmelding er grensen satt til 500 i år.
– Dette er fordi vi må vite hvor mange som skal delta, slik at vi kan trykke opp t-skjorter og bestille riktig mengde mat og drikke. Det vil ikke være mulig å melde seg på løpsdagen om vi har nådd 500 påmeldte innen den tiden, sier Solberg.
Turen går oppom toppen av Kolbeinsvarden, mens løypen går på nedsiden av både Dronningen og Kjerrgardsåsen.
– Nytt av året er at man kan delta på halve traseen. Da starter man ved Træet skule og går de 18 kilometerne til Herdla, forteller Grønbech.

 
Artikkelen fortsetter under bildet.

Ny tur: Rune Strømsnes (Askøy Turlag), Tord ­Solberg (Ask Friidrett) og Lise Grønbech (Askøy O-lag) ønsker velkommen til en ­utbedret løype under «Askøy på langs».

Ny tur: Rune Strømsnes (Askøy Turlag), Tord ­Solberg (Ask Friidrett) og Lise Grønbech (Askøy O-lag) ønsker velkommen til en ­utbedret løype under «Askøy på langs».

Skal fortsette arbeidet

De første to årene var det veldig mange våte partier på løypen. Ved hjelp av dugnadsarbeidet er de verste partiene nå brolagt.
– Man kan nok fortsatt bli våt på beina, «advarer» de med et stort smil.
– Det skulle bare mangle. Man kan ikke gå fire mil i terrenget uten å bli litt våt, poengterer Strømsnes.
– Men arbeidet vil fortsette også etter dette arrangementet. Det er alltid noen partier vi vil utbedre. Og det er mange som synes det er veldig kjekt og sosialt med slikt arbeid. Man kommer seg ut og holder formen ved like, sier Strømsnes.
– Dessuten er dette en prosess som vedvarer, for løypen må også vedlikeholdes, påpeker Solberg og Grønbech.

God reklame

«Askøy på langs» er en tur som arrangøren håper blir en egen Askøy-knagg. Noe som kan kjennetegne Askøy og som gir kommunen god reklame.
– Vi er veldig glade for at Askøy kommune har gått inn med midler for å utbedre løypen. På sikt tenker vi at arrangementet kanskje kan utvides ved å involvere enda flere lag eller foreninger. Det hadde vært gøy om arrangementet hadde dradd med seg enda flere folk. Kanskje vi også vil se på muligheten til å legge om løypen noe, for å få inn de to kilometerne vi mangler til å kalle det et maraton. Nå tenker vi høyt her, men det hadde vært gøy å prøve å utvikle og utvide arrangementet, sier de tre.
Det er altså tre lag som samarbeider om herligheten, og de skryter alle av hvor godt dette arbeidet har gått.
– Det som eventuelt blir av overskudd fra «Askøy på langs», det sprøytes rett tilbake til frivillig arbeid,
understreker de.

Siste saker