Annonse
Sivert Waagen – din leverandør av hagerelaterte byggvarer
Kommunejordmor Linn Grønda Rebnord ringer til KK hver dag for å høre hvilke nybakte mødre fra Askøy som har reist hjem. Så avtales besøk i hjemmet eller ved nærjordmorsenteret i Kleppestø. Her er det Karianne Bruland og hennes vesle Charlotte som har fått besøk av nærjordmor i hjemmet deres i Kollevåg. Foto: Yngve Johnsen
Kommunejordmor Linn Grønda Rebnord ringer til KK hver dag for å høre hvilke nybakte mødre fra Askøy som har reist hjem. Så avtales besøk i hjemmet eller ved nærjordmorsenteret i Kleppestø. Her er det Karianne Bruland og hennes vesle Charlotte som har fått besøk av nærjordmor i hjemmet deres i Kollevåg. Foto: Yngve Johnsen

Nærjordmor ser til Charlotte

Vesle Charlotte ble født på skuddårsdagen. Allerede dagen etter var hun hjemme hos mamma og pappa – mye takket være Nærjordmorsenteret til Askøy kommune.

Tekst av Yngve Johnsen  /  Publisert 17. mars 2016, 11.05  /   Samfunn  

Vi er så heldige å få være med kommunejordmor Linn Grøndal Rebnord på jobb. I Kollevåg er lykken stor, da mamma Karianne Bruland (33) og pappa Rune Pedersen (35) endelig kan titulere seg som foreldre av Charlotte, nesten fjorten dager etter termin. Karianne har to barn fra før, på 12 og 14 år.
– Det begynner å bli en stund siden jeg satt med en nyfødt i fanget, ler den nybakte moren. For Rune er dette hans førstefødte. Han er et eneste stort smil, hele mannen.

Toårig prosjekt

Nærjordmorsenter-tilbudet til Askøys økende befolkning er et prosjekt som ble gjenåpnet for ett år siden, i samarbeid med Helse Bergen og Kvinneklinikken (KK).
– Målet med prosjektet er å legge til rette for en trygg og rolig start for den nye familien, poengterer jordmor Grøndal Rebnord.
Det betyr i praksis at barselomsorg blir ivaretatt på hjemmebane, og at man dermed får en myk overgang til helsesøster. Før var det vanlig at mor og barn ble liggende mange dager på KK, mens det nå går langt fortere i svingene på avdelingen. Mange nybakte mødre kan reise hjem allerede dagen etter fødsel.
– Dette gjelder bare friske kvinner og barn. Det er ingen som blir sendt hjem om det har oppstått komplikasjoner under eller i løpet av timene etter fødsel. Kvinnene er selv med på å bestemme når de ønsker å dra hjem, forteller Grøndal Rebnord.

Én per dag

Det er de fem første dagene etter fødsel at jordmor følger opp de nybakte foreldrene og barna. Da blir det en rekke hjemmebesøk, mens andre vil kunne få oppfølging på Nærjordmorsenteret ved Kleppestø helsestasjon.
– Dagen starter med en telefon til KK, der vi finner ut om noen nybakte mødre og verdensborgere fra Askøy har dratt hjem. I gjennomsnitt blir det født ca. én ny askøyværing hver dag, forteller Grøndal Rebnord.
– Så tilbyr vi tett og tilpasset oppfølging og veiledning, der vi observerer mor og barn, gir ammeveiledning og ulik informasjon av barnestell. Videre utfører vi vektkontroll, hørselstest og nyfødtscreening, forteller hun.
Mammahjertet til Karianne blør når Charlotte får et stikk i den vesle foten sin. Det er nemlig tydelig at den lille jenten ikke er helt fornøyd med den slags.
– Ved hjelp av disse blodprøvene testes hun for 23 ulike sykdommer som egentlig er ganske så sjeldne. Men det er viktig å oppdage dem tidlig, forklarer Grøndal Rebnord.
– Uff, stakkars liten, kommer det sårt fra mamma når jordmoren presser ut blod fra hælen og babyen vræler.
Men Charlotte roer seg veldig fort når hun får tak i matfatet til mamma.

«Vi tilbyr tett og tilpasset oppfølging og veiledning, der vi observerer mor og barn, gir ammeveiledning og ulik ­informasjon av barnestell. Videre utfører vi vektkontroll, hørselstest og nyfødtscreening.»
Linn Grøndal Rebnord

Ammehjelp

– Å hjelpe til med ammeteknikk er en av de viktigste oppgavene våre. Det er mange mødre som trenger støtte med dette når man ikke får det til med en gang, forteller Grøndal Rebnord.
– Det er mange som trenger mye hjelp og veiledning før det sitter. Det gjelder å få babyen til å få et godt tak på brystet og sørge for gode stillinger, understreker hun.
– Det er mange som blir såre den første tiden. Det første og andre døgnet er det råmelk tilgjengelig for barnet, men jo mer brystene blir stimulert, dess mer øker melkeproduksjonen. To til fem døgn er gjennomsnittet for når melkeproduksjonen kommer i gang, sier jordmoren.
Karianne har altså vært gjennom dette to ganger før, men innrømmer at usikkerheten var på plass denne gangen også.
– Ja, selv med tredje barnet synes jeg det er betryggende å ha jordmor her til å veilede. Det var en liten periode jeg følte at jeg ikke klarte det så godt, men nå virker det som om ting går seg til, smiler hun – mens Charlotte ligger rolig til brystet og forsyner seg.
Jordmor forteller at det er naturlig for gravide å fokusere på selve fødselen i tiden før nedkomst, og at ammingen ofte kommer i andre rekke.
– Men så er det rett over på amming. Her er det ingen pauser, og virkeligheten slår raskt inn. Da trenges det god motivasjon og støtte for den jobben de legger ned i dette tidkrevende arbeidet, poengterer hun.

 
Artikkelen fortsetter under bildet.

I løpet av hjemmebesøket blir det blant annet gjennomført veiing, hørseltest, amme-veiledning og blodprøver. Nærjordmor-prosjektet er en ­prøveordning som varer i to år, men det er ønskelig for både jordmødrene og brukerne at kommunen viderefører ordningen på permanent vis. Foto: Yngve Johnsen

I løpet av hjemmebesøket blir det blant annet gjennomført veiing, hørseltest, amme-veiledning og blodprøver. Nærjordmor-prosjektet er en ­prøveordning som varer i to år, men det er ønskelig for både jordmødrene og brukerne at kommunen viderefører ordningen på permanent vis. Foto: Yngve Johnsen

Fødte hjemme

Karianne var tolv dager på overtid, og fødselen ble igangsatt ved hjelp av kateter. Hun ble sendt hjem i den tro at dette fortsatt ville ta litt tid. Men riene kom raskt, og pappa Rune ringte til KK for å høre om det ikke var like godt å reise tilbake.
– Jeg fikk beskjed om å avvente. Men etter hvert kom riene så raskt at jeg tok en ny telefon, og da ble ambulanse rekvirert, forteller han.
Så veldig langt kom de ikke. Faktisk ikke inn i bilen engang.
– Hun ble født hjemme, ja, smiler Rune.
Mamma Karianne synes det er på sin plass å skryte av ambulansepersonellet som tok imot barnet.
– De var utrolig flinke, sier hun – og ser til at journalisten noterer.
Charlotte kom til verden klokken 04.47. Deretter bar det opp til KK for undersøkelser og tilsyn. Et drøyt døgn etterpå vendte de snuten hjemover igjen.
– Hvordan føles det å bli pappa da, Rune?
– Det er bare helt fantastisk. Det er en ubeskrivelig følelse. Noe jeg har gledet meg lenge til, nikker han.
Grøndal Rebnord jobber også ved KK, og tar imot nye verdensborgere på omtrent hver eneste vakt.
– Klart det er en takknemlig jobb jeg har, smiler hun.
– Folk blir jo så glade når det kommer et nytt familiemedlem. Dessuten er det kjekt å vite at folk er så fornøyde med det tilbudet vi har her på Askøy, sier 35-åringen fra Kleppestø.

Vil beholde tilbudet

Prosjektet med Nærjordmorsenteret skal i utgangspunktet bare vare i to år, og om ikke Askøy kommune gjør tilbudet permanent, så forsvinner det rett og slett om ett års tid.
– Vi har selvsagt et stort ønske om at ordningen skal vedvare, da vi synes det er et svært viktig tilbud for Askøys befolkning. Det er en pågående brukerundersøkelse som forteller oss at nybakte foreldre på Askøy synes at dette er et godt tilbud, påpeker Grøndal Rebnord.
– Av de som har født fra 1. februar 2015 og ut året, så er det hele 76 prosent som har fått oppfølging fra Nærjordmorsenteret. Nesten halvparten fikk hjemmebesøk av jordmor.
– Vi prioriterer førstegangsfødende, men dersom kapasiteten tilsier det, så drar vi også hjem til flergangsfødende. I de andre tilfellene kommer kvinnen og familien innom senteret i Kleppestø, forteller Grøndal Rebnord.
Hun kan også fortelle at andelen nybakte mødre som reiser hjem innen 24 timer etter fødselen øker på Askøy.
– Kanskje dette har sammenheng med at tilbudet vårt begynner å bli kjent, sier Grøndal Rebnord.
Grøndal Rebnord legger Charlotte på vekten. Hun informerer om at det er vanlig at nyfødte mister inntil ti prosent av fødselsvekten de første døgnene. Hun var 3295 gram da hun kom til verden.
– Hva tipper du, Rune?
– Jeg tipper 3080 gram.
– Det var ikke langt unna, sier jordmoren.
– Charlotte veier 3050 gram nå. Helt normal utvikling.

Siste saker