Annonse
Vurderer du ny bil? Besøk SPZ Bil!
snus

Norges første snusbok

-Snusen er en del av vår identitet, på mange måter. Riktignok en sær identitet. En vi bærer i lommen, under leppen eller i buksen.

Tekst av Yngve Johnsen  /  Publisert 20. november 2014, 8.55  /   Barn og unge, Nyheter  

Husker du Kjetil Bergman Olsson som debutere for fire år siden med den karakteristiske boken ”Daddy Cool”? Nå er han på banen igjen, denne gang om norgeshistoriens aller første bok om snus.

”Daddy Cool” var en bok om papparollen, det å bli pappa og alle tanker og finurlige erfaringer en slik rolle medfører. Boken fikk mye oppmerksomhet, og Olsson synes det var flott å debutere med en slik bok.
-Det var viktige ting jeg hadde skrevet om, noe også mange av tilbakemeldinger beviste. Jeg fikk også høre fra flere mammaer som kjente seg igjen i mye av det jeg hadde skrevet. Så egentlig var det nok mer en familiebok, eller en bok om omsorgsrollen, forteller 41-åringen.
Debutboken ble behørig presentert i en rekke medier, både lokalt og nasjonalt. Lanseringen førte forfatteren like godt til ”God morgen, Norge” på TV2.

-Ville ikke vært foruten
For ikke å snakke om Askøymagasinet – som spanderte hele forsiden på øyens innflytter.
-Det husker jeg godt, det var kjempegøy med så mye oppmerksomhet, ler han.
Askøyknaggen i denne omgang er nok noe bleknet, all den tid han og familien for lengst har pakket sakene sine og har flyttet til Tønsberg, som er hans kones hjemsted. Men tiden på Askøy har nok satt sine spor, for Olsson snakker svært varmt om de tre årene de bodde på Hanøy.
-Jeg er opprinnelig fra Valle i Fana, men årene på Askøy ville vi ikke vært foruten. Vi flyttet til Askøy fra Oslo i 2008 og hadde en deilig beliggenhet ved sjøen. Vi kjøpte oss båt og koste oss virkelig. Det var fantastisk å bo i bygden der, og ikke minst er jeg glad ungene fikk oppleve det lille og koselige miljøet. Dette er noe vi bærer med oss som en flott opplevelse, , skryter tobarnsfaren. Ungene har nå blitt seks og åtte år.

Flyttet igjen
Det er ikke bare disse tre årene Olsson har hatt tilknytning til Askøy. I sin barndom var han ofte på familiens hytte på Hauglandsøy, og oldemoren Agnes Teodora Ofte var lærer på Hanøy skole.
-Fortsett har vi kontakt med venner vi fikk på Askøy. Og vi tar oss en tur til Askøy om vi er på Vestlandet, forteller han.
Til Østlandet bar det likevel, i 2011.
-Det har vel noe med å komme hjem, for min kones del. Hun er fra Tjøme utenfor Tønsberg, forteller Olsson. I dag jobber han for Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap i byen der.
Om han ikke skriver på bok, da. For det virker å være noe han trives godt med. Og han holder fast ved særegne tema. Papparollen er det nok mange og varierte innfallsvinkler på i bokverden, men en egen bok om snus? Hvordan finner man egentlig ut at Norge trenger en bok om snus? På over 200 sider?

Samlet stoff
-Det hele har et utgangspunkt i en iboende interesse for temaet. Det er facinerende hvordan snus har blitt så særegent for Norge og Sverige. I utlandet ser jo folk rart på oss nordmenn når vi skal ta en pris, ler han.
-Og etterhvert kom idéen om å samle inn litt stoff om snusen, med tanke på mulighetene for å skrive en bok. Jeg visste at det ikke var laget noe tilsvarende i Norge. Jeg fant mye artig stoff, og kombinert med mine egne erfaringer hadde jeg plutselig et helt manus, forteller han.
Olsson sendte manuset til Juritzen Forlag, i håp om at temaet ville fenge. Og kort fortalt så må den jo ha gjort inntrykk. Olsson fikk også innvilget stipend til å skrive boken helt ut.
-Deretter fortsatte en spennende prosess hvor vi hadde en del møter for å diskuetere bokens retning, der redaktørene kom med gode innspill underveis.

Har sluttet
Det har altså resultert i ”Lykkens pris”, som Olsson på sitt ærlige vis beskriver som en balansert bok om snus.
– Den tar for seg livsnyterlykken, men ser også på at medaljen, for noen, har en bakside. Avhengighet og en potensiell skilsmisse, forteller han.
-Og da snakker du om å slutte? Du har vært gjennom det samme selv?
-Ja, jeg begynte å snuse i ungdommen. Det startet i fotballmiljøet, og jeg lot meg friste. I begynnelsen var det beskjedent forbruk, men det ble etterhvert daglig snusing da jeg begynte i militæret, forteller han.
-Men nå har jeg altså sluttet. For halvannet år siden. Men det betyr ikke at jeg ikke kan ta meg en pris som ren nytelse innimellom. Det er avhengigheten jeg ville bli kvitt. Det å alltid måtte han den tilgjengelig uten at kvelden blir ødelagt, poengterer han.

De mange leppene

Lykkens pris” er en gjennomillustrert bok. Det er en kulturhistorisk reise fra snusens opprinnelse i 1492, da Christofer Columbus tok med seg tobakk til Europa, og frem til i dag, hvor snusen fremstår som en trend og et fenomen man ikke kan se bort fra.
-Snusen er en del av vår identitet, på mange måter. Riktignok en sær identitet. En vi bærer i lommen, om det er under leppen eller i buksen, sier Olssen.
I forlengelsen følger mytene som har oppstått på den lange veien. Var det engang glassbiter i snusen? Er snus bra for munnhygienen? Så er naturligvis selve leppen med. Snusleppen har fått sitt eget kapittel som heter «Vis meg din leppe og jeg skal si deg hvem du er». Er du en gjødselleppe, eller kanskje en campingleppe? Eller Kongen?
– En lek med kategorisering. Boken har et bredt utvalg av tema. Skrekkscenarioer, drømmen om snusverdensherredømme, og mye mer, forteller han.

Kanskje på svensk
Olsson og forlaget hans leker med tanken om å oversette boken til svensk, ikke minst siden våre naboer i øst har et enda større bekjentskap til snusbruken.
-Etter det vi har funnet ut så er det ikke laget noen tilsvarende bok om snusen i Sverige. Det hadde ikke vært meg i mot å få boken oversatt. Det er på blokken, og vil bli diskutert, sier han.
Hans doble svenske ettrnavn (Bergman fra konen) er ingen hemsko i så fall.
-Navnene kommer fra slekt langt tilbake, forklarer han.
”Lykkens pris” har fått mye oppmerksomhet, og Olsson har allerede vært i en rekke radioprogrammer for å fortelle om boken.

-Blir det flere bøker på deg?
-Ja, det håper jeg på. Det er veldig trivelig å gi ut bøker, og jeg liker å skrive. Jeg har en del ideer som jeg kommer til å jobbe med fremover.

Fra boken:

«Foruten salt, vann og tilsetningsstoffer, så er snus først og fremst tobakk, som i sin våte og svenske form rir tiden, som aldri før. Snus er rett og slett nytelse, i hjertet av et (skapt) behov.  Men snus er ikke bare tobakk og nervetrådkiling. Snus er også identitet. Snus er lommens verste fiende, profilens akilleshæl og jordsmonnets dobbeltgjenger. Snus er røykerens redningsmann og smaken som aldri kommer til å bli brukt til annet en snus. Ja, snus er hverdag, men også fest. Glede, sorg og skuffelser. Snus er vennskapet som ofte utvikler seg til å bli så uslitelig at man føler at man må gnage av seg armen for å vandre videre uten den.  Er lykken prisen, eller har lykken en pris?» 

Snus-bok

Siste saker