Annonse
Sivert Waagen – din leverandør av hagerelaterte byggvarer
Per Karlsen

Nostalgi i loftsstuen

– Jeg har vært på jakt etter en slik i mange år, og da denne dukket opp til salgs ved en tilfeldighet, så var jeg ikke vanskelig å be.

Tekst av Rolf Erik Veland  /  Publisert 21. august 2013, 14.09  /   Fritid, Nyheter, Røtter fra Askøy  

– Når vi puttet en krone på «Wurlitzer´en» på kaféen til Borghild på Follese i 60-årene, så kunne vi få hele fire låter på jukeboksen etter tur. Ikke rart det var med å prege hele oppveksten vår, sier Per Karlsen på Øvre Kleppe. Nå har han skaffet seg en original Wurlitzer Hi-Fidelity jukeboks.

På Borghilds kafé
Vi er invitert hjem til Per Karlsen på Øvre Kleppe for å ta en nærmere kikk på vidunderet. For den som ikke vet hva en Wurlitzer er, så er dette en skikkelig amerikansk-produsert jukeboks, som på 60-tallet var vanlig å finne på lokale kaféer rundt omkring på bygdene.
– Den tid var det på den lokale kaféen ungdommene samlet seg, og for min del var på Borghilds Kafé på Follese, der jeg vokste opp, forteller Per.
– Der sto det en helt make Wurlitzer jukeboks, som var leid ut til kaféen gjennom et selskap. De hadde også ansvaret med å skifte ut plater etter hvert som de var aktuelle, og akkurat det må de ha vært flinke til, for det var gjennom disse jukeboksene vi ble kjent med pop-og rockemusikken, og grupper som The Beatles, Rolling Stones, Kinks, The Hollies, Small Faces, The Who, Led Zeppelin, ja og mange flere, sier han.

Radio Luxembourg
– Ja, det nyttet vel ikke å høre på NRK i den tiden?
– Nei, NRK?  Nei, de var jo nærmest kjent for å neglisjere denne type musikk i mange år, så vi måtte ty til Radio Luxembourg på kveldene på mellombølgen for å høre den musikken vi likte. Og så hadde vi disse jukeboksene i tillegg, så vi klarte oss greit nok, i hvert fall så lenge vi hadde penger til å putte på dem, sier han.
– Heldigvis kom jo NRK på banen etter hvert, med «Ti i skuddet» og sånt, selv om det var lovlig seint utpå 60-tallet. Likevel var det en fantastisk tid å vokse opp på, med all den nye musikken, og med alle gruppene som ble dannet overalt på det tidspunktet, understreker han.
– Begynte du selv å spille i band på den tiden?
– Ja, det ble jo til at vi dannet et lite band, der jeg spilte bass, men det ble aldri det helt store ut av det, og tok slutt for godt da vi måtte inn i det militære, sier Per og flirer.

60-talls muséum
– Men det later til at du likevel ikke har glemt den gode gamle tiden?
– Nei, det er kjekt å tenke tilbake på, og jeg har prøvd å ivareta minnene med å samle sammen en del ting fra den perioden på mitt «nostalgi-loft», nærmest mitt eget lille 60-tall muséum. Utenom Wurlitzer´en, som er «perlen» i samlingen, har jeg en hel haug gamle singelplater med originalcover, en del batteridrevne platespillere, en Kurér reiseradio, som sikkert mange vil kjenne igjen, en filmfremviser, en Tandberg båndopptaker, Et Radionette radiokabinett, en gitar, samt bilder og lesestoff fra den tiden; vill vest-blader og Hardy-guttene. Og skøytebilder, selvsagt. Vi gutter var jo veldig interessert i skøyteløp den gang Kuppern og Roald Aas og den gjengen herjet.

Tunge ting
– Men å få en tung jukeboks opp på et privat loft har vel ikke vært helt lett?
– Nei, he he.. den veier jo bortimot 200 kilo, så lett var det ikke. Men vi var en gjeng som fikk bakset den både ut fra en kjellerstue på Storetveit, videre på henger til Øvre Kleppe, og opp gjennom trappen til loftstuen her hjemme. Jo, det kostet noen krefter, men var vel verdt slitet, ler Per, som viser frem en perfekt og velholdt jukeboks som til og med har et innstemplet sertifikat liggende med.
– Dette er en 1959- modell, innstemplet til Norge den 7. desember 1959, forteller Per, som i tillegg også har alle papirer og hefter med i sin originale form.

Teknisk vidunder
– Den fungerer som den skal?
– Ja, du kan jo høre selv. Hvilket nummer skal vi trykke inn? spør Per, og viser til knappene som velger ut akkurat den platen du vil høre.  Repertoaret er som klippet ut fra 60- og 70-tallet.
– Jeg har riktignok skiftet ut en del radiorør på forsterkeren baki, og kuttet ut myntpåkastet, men ellers fungerer den akkurat som den skal. Selv om den er laget så langt tilbake som 1959, så er den nærmest et teknisk vidunder med telleverk for hver enkelt plate, og i tillegg et minne som lar deg spille av platene i den rekkefølgen du har valgt. Det er nesten utrolig å tenke på hvor dyktige de folkene var den gang, sier Per, som også er mektig imponert over det flotte designet.
– Delikate farger og indirekte belysning gjør denne jukeboksen til et flott møbel, om man si det sånn, mener han.

Fra Radøy
– Sto denne noensinne på en kafé på Askøy?
– Nei. Riktignok var det flere kaféer på Askøy som hadde nettopp en slik jukeboks, men denne kommer fra Radøy. Etter at den lokale kaféen der ute ble lagt ned, var det noen ungdommer som kjøpte den med hensikt til å leie den ut til tilstelninger rundt omkring. Men den var jo så tung og uhamselig å frakte at det ble med ett arrangement på Landås. Da hadde de klart å slite den om bord i en båt på Radøy, og tilvarende slitt den opp på et lasteplan i byn. Derfra den fraktet opp til Landås der den ble solgt til høystbydende umiddelbart etter arrangementet var slutt. De ble enige om at det var en dårlig forretningsidé, ler Per.
– Hvem kjøpte den?
– Det gjorde en samler fra Storetveit, som har hatt den stående i sin kjellerstue i alle disse årene, helt til han så seg nødt til å selge på grunn av han klarte å krasje sønnens nye bil ved et uhell. I grunnen var jeg flaksen og kom først til møllen, for det var folk på vei fra Østlandet for å kjøpe den, så stor etterspørsel er det etter denne type jukebokser, forteller Per.
– Så nå kan du gjenskape stemningen fra Borghilds kafé?
– Ja, jeg har planer om å invitere en rekke av de gamle kameratene fra Follese den gang, til en skikkelig mimre-fest her på loftet hos meg. Da skal de få velge plater fra jukeboksen uten å stappe penger på denne gang. Forresten så fant jeg 18 gamle kronestykker i myntboksen da jeg åpnet den, forteller Per Karlsen, før han trykker på «All my loving» med The Beatles, en hit i Norge i1964.

Siste saker