Annonse
Askøy VVS
Alle pleddene får sin unike merking med «Ull & Omtanke» og nummerering. Foto: Yngve Johnsen
Alle pleddene får sin unike merking med «Ull & Omtanke» og nummerering. Foto: Yngve Johnsen

Omtanke med ull

På Skråmestø sitter Myrna Haukebø og strikker lapper og monterer pledd – for å vise omtanke med kreftpasienter. Nå håper hun på strikke-feber på Askøy.

Tekst av Yngve Johnsen  /  Publisert 22. oktober 2015, 11.33  /   Fritid  

–Det tar ikke så lang tid å strikke en lapp, kanskje 15-20 minutter, forteller Myrna Haukebø (45) fra Skråmestø med et smil.
– Det går med en del timer per dag, så det blir jo mange lapper ut av det. Det er veldig grei tidtrøyte. Om jeg ser en film i helgen, så klarer jeg kanskje 6-7 lapper, sier 45-åringen.

Ull & Omtanke

Den ivrige strikkeentusiasmen på Askøy Nord skyldes det faktum at Haukebø har startet en Askøy-avdeling av det som heter «Ull & Omtanke». Dette er et begrep som har oppstått etter at folk i Fredrikstad tilbake i 2012 startet en gruppe på Facebook som oppfordret publikum til å strikke små lapper som samlet kunne danne et lappeteppe etter montering. Så blir pleddet gitt til kreftpasienter – i ren og kjær omtenksomhet.
– Jeg leste meg litt opp på dette, og likte tanken veldig godt. Det har blitt opprettet flere grupper med geografisk spredning, og her i Hordaland var det bare en gruppe på Os som var tilknyttet Ull & Omtanke. Så da fikk jeg lyst til å starte en gruppe for Askøy også. Nå er det totalt 22 Ull & Omtanke-grupper over hele landet, forteller Haukebø.

– Personlig bidrag

Hun viser stolt frem det aller første pleddet hun har strikket og montert, etter å ha produsert cirka 150 lapper i blå-toner.
– Dette pleddet skal til en mann i Bergen. Det foregår sånn at medlemmene i gruppen kan nominere kreftpasienter ved å sende en melding til meg. Da kan man si litt om hvorfor man synes vedkommende fortjener pleddet. Det er en knalltøff periode kreftpasientene opplever, og ved å bidra med et slikt pledd gjør man det hele litt mer personlig. I stedet for å ringe inn 200 kroner til en god sak, så kan man da heller kjøpe garn og strikke lapper. Da får man gjort noe fysisk, og som gir litt ekstra omtanke for kreftpasientene, poengterer Haukebø.
Hvert pledd vil bli nummerert, sånn at det blir en ekstra personlig vri på det hele. Pleddene sendes rundt om i hele landet, og det har til og med blitt sendt til utlandet.
– Det koster i underkant av 200 kroner å sende et pledd, så om noen heller har lyst til å bidra på den måten, så er det flott, understreker hun.

Pinne nummer fem

Nå oppfordrer Haukebø alle strikkeglade askøyværinger til å oppsøke FB-gruppen og strikke lapper til de neste pleddene.
For oss som ikke er så bevandret i strikkeverden, så sier ikke «pinne nummer fem» særlig mye. Men det er altså verktøyet du må bruke. For lappene må ha riktig dimensjon.
– De som strikker vet hva jeg snakker om, ler hun.
– Man må altså ha garn for pinne nummer fem, og det har nødt til å være ull eller alpakka. Man skal ha ni masker, og alle skal strikkes til de er 21 centimeter lange. Deretter feller man av og fester tråden, sier hun.

 

Givende: Ovenfor viser Myrna Haukebøs sitt første ullpledd, som nå er sendt til en nominert kreftpasient i Bergen. Foto: Yngve Johnsen

Givende: Ovenfor viser Myrna Haukebøs sitt første ullpledd, som nå er sendt til en nominert kreftpasient i Bergen. Foto: Yngve Johnsen

 

Farger

Lapper kan strikkes i alle farger, men det er spesielt behov for lyse lapper i fargene offwhite, beige eller lys grå.
– Naturfarger er også godt å få litt ekstra av. Disse fargene er med på å binde sammen pleddet, opplyser hun.
Det er nå kommet inn en ny nominasjon, så Haukebø er godt i gang med pledd nummer to. Dersom folk fra Askøy har lyst til å bidra, så er det bare til å finne frem strikkepinnene og gå i gang. Alle monner drar.
– Hva gjør man med ferdige lapper?
– Man kan sende de til meg, men det går også an å levere dem inn til noen forretninger jeg har gjort avtaler med. Det er Spar på Fromreide, Scrapperiet i Esso-bygget i Kleppestø og Strikkeeksperten i Holmedalen.

Bidra på andre måter

– Jeg monterer gjerne disse pleddene, men om det er noen som har lyst til å ta slike jobber, så blir jeg selvsagt glad for det også, smiler Skråmestø-kvinnen – som egentlig er oppvokst på Davanger.
– Jeg har sansen for at pleddene består av lapper i samme fargetoner, fordi det da blir seende penest ut. I tillegg vaskes pleddet før det sendes til kreftpasienten, sier hun.
Det er allerede 141 medlemmer i Facebook-gruppen her på Askøy, og Myrna Haukebø oppfordrer til å melde seg inn, og gripe fatt i strikkepinnene.
– Nesten alle er berørte av denne forferdelige kreften. Med denne omtanken så viser man at man bryr seg, sier hun.

mange lapper: Hver lapp er nøyaktig like stor, noe som gjør det lett å montere. Her er lappene til pledd nummer to. Foto: Yngve Johnsen.

mange lapper: Hver lapp er nøyaktig like stor, noe som gjør det lett å montere. Her er lappene til pledd nummer to. Foto: Yngve Johnsen.

Siste saker