Annonse
Askøy VVS
Skiftet side: Jørn-Andre Norstrand har jobbet som saksbehandler på byggesaks­avdelingen i Askøy kommune i syv år. Fortsatt jobber han med de samme sakene, men nå på andre siden av bordet i firmaet Norstrand Eiendomsrådgivning AS på Storebotn. Foto: Yngve Johnsen
Skiftet side: Jørn-Andre Norstrand har jobbet som saksbehandler på byggesaks­avdelingen i Askøy kommune i syv år. Fortsatt jobber han med de samme sakene, men nå på andre siden av bordet i firmaet Norstrand Eiendomsrådgivning AS på Storebotn. Foto: Yngve Johnsen

På andre siden av bordet

I syv år har mange askøyværinger med byggesaker blitt tatt imot av jurist Jørn-Andre Norstrand hos Askøy kommune. Nå setter han seg på din side av bordet for å hjelpe deg – i sitt nye firma.

Tekst av Yngve Johnsen  /  Publisert 18. februar 2016, 9.02  /   Næringsliv  

– Det er klart at det er en fordel at jeg vet hvordan kommunen tenker i byggesaker. At jeg kjenner vet hvordan saksbehandlere tenker byr ikke på noe problem akkurat. Jeg hadde syv fantastiske år i kommunen, og har opparbeidet meg god kunnskap om byggesaker i Askøy kommune.

Det sier jurist   Jørn-Andre Norstrand (34), som nå er i full gang med sitt eget foretak; Norstrand Eiendomsrådgivning AS. Selskapet ble stiftet på vårparten i fjor.

 

Hjelper innbyggere og utbyggere

Norstrand har altså gått fra den ene siden av bordet til den andre. Firmaets idé er å kunne hjelpe med deling av eiendom, reguleringer, klager, nabovarsel og alt annet som folk måtte lure på innen byggesak og eiendom.

– Grunnlaget for firmaet mitt er at vi har den kunnskapen som er nødvendig for å få ulike prosjekter trygt i land. Og vi kan bistå dersom noen trenger hjelp til å finne ut hva man kan gjøre med en tomt, eller hvordan man kan klage på et vedtak. Eller rett og slett utforme en nabomerknad. Det er veldig mange vanskelige regler og lover knyttet til plan- og bygningsrett, så markedet for et slikt firma er ganske stort, sier han.

 

Ble værende på Askøy

Norstrand kommer opprinnelig fra Landås, og bor i Bergen fortsatt. Nå har han etablert sitt nye firma i kontorlandskap på Storebotn Næringspark. Så Askøy vil oppta store deler av livet hans ennå.

– Da jeg kom på intervju til jobben som jurist og saksbehandler i Askøy kommune, så hadde jeg faktisk aldri vært på Askøy før, forteller han.

– Og nå blir dere visst aldri kvitt meg heller, tilføyer han med et smil.

– Er det flere nabokrangler og klager på Askøy enn ellers?

– Nei, det tror jeg ikke. Men det er klart at dess tettere man bor, dess mer aksepterer en gjerne. Dersom man velger å bo i spredte områder, så er det jo en grunn til at man ønsker å bo slik. Da er det nok vanskeligere å godta storstilt bygging på nabotomten, sier han.

– Jeg tror ikke askøyværinger er mer vrange enn andre, men jeg glemmer aldri da politiet ringte og sa at det ikke var så lurt å gå på befaring på en bestemt eiendom akkurat den dagen, humrer Norstrand.

– Hadde du mange vanskelige saker i kommunen?

– At det finnes kompliserte og tunge saker er klart. Men de fleste byggesaker skaper ikke så store problemer, så lenge man vet hvilke papirer man skal inn med. Det fokuseres jo på de vanskelige sakene i media, mens de enkle sakene går under radaren

 

Treffer gamle kolleger

Det kommer stadig nye regler i forbindelse med både bygge-rettigheter og klagemuligheter. Den senere tid er det åpnet opp for en del prosjekter uten krav til byggemelding på egen tomt.

– Det betyr at folk nå i mye større gard er ansvarlig for det de setter opp. Det blir dermed frihet under ansvar, forteller Norstrand.

Men har du større prosjekter, så kan Norstrand stå som ansvarlig søker for hele byggesøknaden. Søknader om fradeling, seksjonering, dispensasjon (eksempelvis fra LNF-områder) og klage på eventuelle avslag fra hans tidligere arbeidsgiver i Askøy kommune er absolutt som hans bord å regne.

– Jeg har kapasitet til å ta på meg saker for utbygger-firmaer også, og går selvsagt på befaringer, forteller han.

Der treffer han gjerne på sine tidligere kolleger i kommunen, og alt foregår med en hyggelig tone, om vi skal tro Norstrand selv.

– Ja, selv om jeg er på andre siden av bordet nå, så dreier dette seg fortsatt om jus og seriøse aktører. Dette er uproblematisk, smiler han.

– Men det er ingen tvil om at det er mange innbyggere som har behov for profesjonell hjelp på området, slår Norstrand fast.

Siste saker