Annonse
Ravnanger Hus – du har drømmen, vi realiserer den
Per Berg

Per Berg spiller seg opp

Per Berg (36) fra Follese har mye av det man trenger for å slå gjennom som artist. Eget band, egen musikk, egne tekster og gode tilbakemeldinger. Og snart sitt eget album.

Tekst av Yngve Johnsen  /  Publisert 17. desember 2014, 14.24  /   Kultur, Nyheter  

Så da blir det vel et gjennombrudd snart, da?

– Hehe, jeg har ikke gjort meg opp så mange tanker om det. I disse dager er det egentlig ikke nødvendig å trykke opp CD-er, da det meste skjer elektronisk. Men vi tenkte at det kunne være greit å ha noe å holde i og vise til. Så kan vi muligens selge noen plater etter konsertene våre. Aller helst kunne jeg tenke meg å laget vinylplate, siden det hadde vært så kult. Men det blir nok for dyrt, sier han.
Stort band

Det er ikke småtterier som skal på plass når bandet hans Per Bergs skal spille. Utenom han selv på vokal og gitar, så er det fem medlemmer i bandet. Det er:

  • Kristian Lindseth, gitar, fra Askøy
  • Endre Aasebø, bass, fra Askøy
  • Jan Arve Asbjørnsen, trommer, fra Askøy
  • Sara Taraldsen, vokal og mandolin, fra Frøya i Sør-Trøndelag
  • Silje Solberg, fele, fra Osterøy

– Jeg har spilt musikk i mange år, hovedsaklig sammen med Sara de siste årene. Etterhvert har de andre medlemmene kommet til. Nå har vi blitt et bra band som også har hatt en del konserter rundt omkring, forteller Berg.
– Det er ikke lett å få spillejobber, og som regel må man eventuelt spille for døren. Det betyr at man får inntekter alt etter hvor mange som kommer. Da blir det å invitere venner og kjente, smiler han.
Det har resultert i et par årlige opptredener i Bergen, sist på Nøsteboden i august. I tillegg blir bandet leid inn til ulike spillejobber, og spilte blant annet under Tall Ship race i sommer.

Ikke dansemusikk
– Vi er ikke et danseband, og spiller heller ikke coverlåter. Så det blir ikke noe fest på lokale og hæla i taket med oss. Og da begrenser spillejobbene seg også. Det blir heller på steder med et fast publikum. Blant annet har vi spilt to ganger på en cafe i Sogndal med sitt faste klientell, forteller Berg.
– Det som er et godt tegn er at vi blir flott mottatt og får nye spillejobber på steder hvor vi har vært før. Det er den tunge veien å gå for å nå opp og frem som band, men det er kjekt å bli satt pris på. Og vi ønsker selvsagt å spille vårt eget materiale, forklarer 36-åringen.
– Det er ikke alltid at alle bandmedlemmene kan være med på konsertene, men da omstruktureres låtene sånn at det er mulig å gjennomføre. Vi har mange låter å ta av, forsikrer han.

Du ringer, Per Bergs bringer
På bandets Facebook-side annonserer de med noe så eget som hjemmekonsert. Man kan rett og slett bestille Per Bergs til å spille i sin egen stue, så lengde det lar seg praktisk gjennomføre. Prisen for en halvtime/tre kvarters minikonsert med Per Bergs er tre tusen kroner.
-Hvis man er en gjeng samlet, så blir det jo ikke så mye på hver. Tenk å sitte i sofaen med noe godt i glasset og få en konsert med hardingfele og det hele, ler han.
-Men vi kan godt komme og spille til søndagsmiddagen også. Eller til julebordet til bedrifen. Mulighetene er mange, poengterer han.

Rolig country

Musikken som Per Berg lager er en blanding av visesanger og country. Det er norske tekster til alle låtene, og absolutt alt skrives av Berg selv.
-Inspirasjonen får jeg fra artister og låtskrivere som Stein Torleif Bjella. Han har gjort country til noe veldig fint. Dessuten Townes van Zandt, som har sin dempede country som sitt varemerke, sier Berg.
-Så vår musikk oppfattes nok som jordnært og lavmælt. Det er musikk som folk sitter og lytter til. Derfor spiller vi også tidlig på kvelden, da folk faktisk hører etter, sier han med et lurt smil.
-Folk har det kjekt. Vi pleier å prate litt innimellom låtene, og det gir litt ekstra liv til konsertene.

Trivsel driver det frem
Så veldig mye penger blir det ikke av arbeidet som legges ned. I hvert fall ikke foreløpig.
-Det er mye jobb, så det blir ikke så mye kroner å fodele, sier han uten å miste gløden av den grunn.
-Det er ikke mange som klarer å gjøre musikk til levebrød. Håpet vårt er å få en låt som spilles litt på radio. Det kan jo gi spillejobber. Men i all hovedsak driver vi på med dette fordi vi synes det er gøy, understreker han.
Faktisk er Per Bergs å finne på Spotify med sin noe mørke julesang ”Etter svarte november”.
-Det er sikkert verdens kjipeste julesang, humrer Berg. Låten innledes slik: ”Etter svarte november kommer triste desember med regn, sludd og nederlag”.
Den er nok ikke representativt for musikken vi lager, innrømmer han.

-Er du ikke så glad i julen?
-Jeg er glad i den være-sammen-delen av julen. Men materialismen som starter med jul på Elkjøp i oktober, den kunne jeg godt klart meg uten.

Diktet alle snakker om
Platen som Per Bergs skal ut med er omtrent ferdig . Den spilles inn i studioet Makkverk på Damsgård.
-Det er et dugnadsprosjekt, og vi håper at den kan være klar til å gis ut i mai, forteller Berg.
Det siste året har Per Berg fått seg en beslektet hobby. Han har nemlig begynt å skrive dikt. Og da både alvorlige dikt og dessuten en del av det mer humoristiske slaget. For ikke lenge siden postet han et deilig nedrykksdikt om Brann på Facebook. Det ble snappet opp av Bergens Tidende som publiserte det hele i nettavisen. Det ble selvsagt en artig hype som gikk sin seiersgang blant Brann-fans med galgenhumor.
-Det diktet var vel først og fremst en rarietet. Dessuten er det jo litt morsomt at når jeg først fikk litt oppmerksomhet, så ble det via et dikt om Brann. Her prøver jeg å slå meg opp som en seriøs musiker, og så er det dette som kommer på trykk, ler han.

Jobber på Furuly

– Blir det diktsamling og bok også?
– Haha, nei det tror jeg ikke. Jeg har ingen kontakter den veien, og det tror jeg man er avhengig av, sier han.
Per er utdannet lærer, men jobber som miljøterapeut på Furuly. Det er en jobb han trives godt med – ikke minst med de ”offshore-aktige” vaktordningene.
– Turnusordningene er der for å kunne gi god forutsigbarhet for personene som er i bofelleskapet. Jeg jobber 12-13 timer hver dag i to uker. Så har jeg fri i to uker. Det er en veldig familievennlig turnus, og når jeg samtidig trives godt i arbeidet, så blir det veldig bra, sier Berg.

Han bor i Stølasvingene sammen med sin samboer Katrine Pedersen og deres to barn Gjendine (4) og Ellinor (2).

ÅGOTNES, BRANN OG MEG

Jeg har kjøpt meg robåt
En oselver i tre
Den skal jeg til våren
Ro til bortekamper med

Lange slanke årer
Skal gli gjennom vann
Mens jeg optimistisk
Tror på 3 poeng til Brann

Først en tur på fotikken
En Hansa eller to
En rusletur til Nøstet
Så begynner jeg å ro

Ut på Hjeltefjorden
Med kurs for Ågotnes
Skal jeg gaule heia Brann
Med sjøsprut i mitt fjes

Mens Huseklepp tar bussen
I cirka to-tre mil
Skal jeg nyte livet
Som utøvende stril

Øl må jeg ha med
Jeg vil nok bli litt tørst
Og under ene toften
Skal jeg ha en dunk med børst

Det tar nok noen timer
Jeg må nok gå på do
Men riper har jeg pisset over
Siden jeg var to

Det hender at jeg sovner
Når det blir for gøy
Så mamma skal stå vakt
Nord på Hellesøy

Men er jeg riktig heldig
Og lykken står meg bi
Så treffer jeg en kai
Blant offshore-industri

Og uti der en plass
blant lyng og iskald blest
Skal jeg rope ukvemsord
Mot spillerne fra Nest

Og jeg skal stå med gnagsår
Og gangsperr i hvert lem
Og bønnfalle Karadas
Om å haike med dem hjem

Så ber jeg Gud om opprykk
For Brann og Bergen by
Så jeg kan dra på bortekamp
Til Tromsø med et fly

Per Berg

Siste saker