Annonse
Ravnanger Hus – du har drømmen, vi realiserer den
Bokdager: Agnethe Mikkelsen er en av ni lokale forfattere som stiller på bokdagene på biblioteket. Foto: Yngve Johnsen
Bokdager: Agnethe Mikkelsen er en av ni lokale forfattere som stiller på bokdagene på biblioteket. Foto: Yngve Johnsen

Poesiløftet

Det er duket for noe så sjeldent som Bokdager på Askøy. Forfatter Agnethe Mikkelsen storgleder seg.

Tekst av Yngve Johnsen  /  Publisert 22. oktober 2015, 11.20  /   Fritid  

Torsdag, fredag og lørdag blir det for første gang arrangert «Askøy Bokdager». Så mange som ni lokale forfattere vil presentere sine bøker, lese og fortelle bakgrunnen for bøkene sine.
– Her vil alle få se hvor mye bra litteratur vi har her på øyen. Det er viktig å få til noe slikt på Askøy. At man ikke må reise til byen for å oppdage lokal litteratur og forfattere, sier Agnethe Mikkelsen (52) fra Ask.

Leser egne dikt

For to år siden debuterte hun med diktsamlingen «Karusell» på Tangen forlag. I morgen, fredag 23. oktober, vil hun lese fra boken på biblioteket på Kleppestø senter. Da blir det også lyrikk av Marianne Hansen, Jan-Ove Hansen – samt et dypdykk i krimverden med utgangspunkt i Helge K. Fauskangers bøker.
– Jeg kommer selvsagt til å lese noen dikt fra boken, og vil prøve å sammensveise dem til en historie. Mulig jeg også kommer til å fremføre noe helt nytt materiale også, sier hun hemmelighetsfull.

Utsolgt

Diktsamlingen «Karusell» ble utgitt på femtiårsdagens hennes for to år siden. Det er en svært personlig bok, der det fremkommer hvordan hun lever med sin sjeldne og smertefulle sykdom i nervesystemet. Diktene forteller mye om hennes liv – i diktform. Og den har solgt veldig bra. Så bra at det måtte trykkes et nytt opplag, som allerede er i salg.
– Jeg er heldig, men også veldig stolt og glad for at boken har solgt unna det første opplaget på 600 eksemplarer. Det har blitt en bok som jeg lever videre med. Jeg treffer lesere som forteller meg sterke historier om hvordan diktene har preget dem, og det er lesere som har kjøpt boken til andre igjen, fordi de mener at den kan gi dem noe, forteller Agnethe.
– Sånt gjør meg ydmyk. Jeg er en person som tar meg tid til å lytte til menneskers historier, og boken gjør at jeg vil fortsette å leve med den. Det er også stas å bli invitert til å holde foredrag rundt omkring, smiler Ask-kvinnen – som alltid har med seg boken i vesken.
– Jeg kommer lett i prat med folk, og jeg liker de gode samtalene. Derfor har jeg boken å vise til, og noen ganger får jeg jo også solgt en ekstra bok, ler hun.

Glad i klemmer

«Karusell» er på mange måter en kunstopplevelse i dobbel forstand. Minst. Til hvert av de 32 diktene er det et smakfullt bilde tatt av Marius Søreide, en familievenn som gav bildene i gave.
– Det er helheten som blir opplevelsen. Papirkvaliteten, skrifttypen, bildene og selvsagt tekstene. Og så får jeg mye ekstra gjennom mange klemmer, tårer og smil hos dem jeg får snakket med, smiler hun.
– Dikt er ofte forløsende. Det kan være folk som har hatt store problemer med å uttrykke seg, og som får en gjenkjenning i diktene. Om det gjelder sykdom, sorg eller bare at livet rett og slett er litt trått om dagen. Da kan diktene mine gi håp.

Nytt prosjekt

Det har altså gått to år siden debuten, og selv om «Karusell» altså lever videre i beste velgående, så jobber hun med nye prosjekter. Arbeidstittelen er «Mitt sakte liv».
– Det vil bli en mer sammenhengende bok , som handler om hvordan man kan leve uten å måtte rase av gårde i et voldsomt tempo. Ta seg tid til å se på sommerfuglen som flakser forbi, la være å stresse og ikke bry seg om at ting tar tid, sier hun.
Da sier det seg selv at det muligens kan ta litt tid før boken kommer ut…
– Jeg får satse på at den er i bokhyllene før jeg er 55 år, ler hun.

Flere forfattere

I tillegg til de nevnte forfatterne vil bokdagene på Askøy inkludere kalligraf Bas Vlam, Heidi Eikeland («Konstrikk»), Mette Franch Johnsen (julenissebøkene), Irene Hantveit og Øyvind Tumyr («Truls og Mia»).


Liten meg

Se meg
Se meg
Jeg er så liten

Hold meg
Hold meg
La meg være liten

Vugg meg stille
Når tårene renner
Vær meg så nær
At jeg kroppsvarme kjenner

Uten ord
Vis meg du forstår
Av slike stunder
Jeg krefter får

– Agnethe Mikkelsen

Siste saker