Annonse
Sivert Waagen – din leverandør av hagerelaterte byggvarer
DSCF4875

Romantiske tips til hagen

Det er mai, og håpet om den deilige varmen i vinden lokker fram fantasier om duftende roser, vannliljedammer og turer på små romantiske stier.

Tekst av AskoyMagasinet  /  Publisert 16. mai 2013, 8.24  /   Bolig, Hage  

Men hva er det som skaper denne  stilen? Hva  er det som skal til for at hagen oppleves litt mer romantisk?      

Gå på loppemarkeder og i bruktbutikker, og finn gammeldagse krukker og kar som du kan plante i.

Nostalgi er stikkordet, så om det har gått et skår av «bestemorbollen», er dette bare med på å skape stilen. Nye uglasserte leirkrukker ser raskere gamle ut hvis du smører dem inn med yoghurt og lar dem stå i skyggen. Har du noen krukker som allerede har denne patinaen, kan du blande inn litt grønske i yoghurten, så ser de mosegrodde ut med en gang.

I  en romantisk hage har du ingen rette linjer. Stier, gjerne laget av tråkkheller, må  slynge seg  gjennom hagen og oppfordre til romantiske spaserturer. La stien passere forskjellige rom i hagen, kanskje gå forbi store steiner bekledd med en bunndekkerose, og ende opp i en bortgjemt og litt mystisk sitteplass med høye stauder, sommerfuglbusker og store duftende roser.
Hagebenken og andre møbler i hagen, bør gjerne være i lyse og duse farger. De kan godt være laget av tre, smijern og kurvmaterialer. Skulle malingen flasse litt av, er dette bare sjarmerende.
Ingen romantikk uten roser! Alle typer roser passer i den romantiske hagen. Har du for eksempel noen litt «slitne» potteroser fra tidlige vårdager, så ikke kast dem! Fjern heller visne blader og klipp dem tilbake. Kombiner gjerne disse rosene med andre frodige og duftende roser. De aller fleste farger passer i denne hagen, men la det være en overvekt av de lyse og duse fargene.  Husk at hvite roser lyser i skumringen.

Når du skal planlegge staudebedet ditt, så plant heller litt tett. Da vil bedet raskt se frodig og flott ut, og du slipper å plukke så mye ugras. Blir plantene for store, kan du heller flytte dem til et nytt sted i hagen. Stauder som gjør seg godt i et slikt miljø, er pioner, løytnantshjerte, liljekonvall, revebjeller, lavendel, og marikåpe (med en liten duggdråpe i midten av bladet).
Vann hører hjemme i en romantisk hage. Har du kun en liten hageflekk, finnes det likevel muligheter. Finn fram en av de vide «bestemorkrukkene». Fyll den med vann, legg noen fine runde stein i bunnen, og vips så har du et spennende og nydelig vannspeil! Er du så heldig å ha en dam i hagen din, bør du renske opp i den nå, slik at du legger grunnlaget for en ren dam med klart vann. Fjern døde blader, planterester og grums. Hvis vannet lukter vondt, bør du skifte ut så mye som mulig. En pumpe med filter vil kunne hjelpe til med å holde vannet rent gjennom sesongen. Er det litt dybde i dammen, passer det veldig fint med vannliljer og med hosta, iris og ballblom langs kanten.
Tyvstartet du på våren ved å la det spire og gro i vinduskarmen, begynner tiden å komme for å  sette ut plantene nå. Skal du anlegge en kjøkkenhage, er det en enkel og lettvint løsning å rett og slett bruke karmene til en europalle. Legg en duk på gresset, og fyll palle-karmene med  sekkejord. For å verne småplantene til å begynne med, kan det være lurt å dekke dem med en fiberduk. Duken vil da både heve temperaturen i bedet og holde flygende insekter ute, slik at de ikke får lagt egg på plantene. Det er spesielt nå i april/mai den største eggleggingen skjer, og larvene fra mange insekter kan være så glupske at de ødelegger store avlinger. På denne måten dyrker du  giftfritt, og får fine grønnsaker.
For det er klart at vi hage-elskere kan irritere oss over snegler og lus og gnagende biller. Men  samtidig, hvem ville vært foruten sommerfugler og gresshoppespill på engene? Hvor mye mer fullkommen blir ikke hagedammen om det plutselig piler to øyenstikkere over det blanke vannspeilet?

Anleggsgartner Eline  Hølmebakk

Siste saker