Annonse
Ravnanger Hus – du har drømmen, vi realiserer den
Utstoppet: Oppsynsmann Terje Haugland har alle varianter av storfugl utstoppet hjemme i samlingen sin. Storfugl består av tiur, røy, orrhøne
og orrhane. Foto: Yngve Johnsen
Utstoppet: Oppsynsmann Terje Haugland har alle varianter av storfugl utstoppet hjemme i samlingen sin. Storfugl består av tiur, røy, orrhøne og orrhane. Foto: Yngve Johnsen

Storfugl på Askøy?

Naturoppsynmann Terje Haugland kan fortelle om mye storfugl (tiur og røy) og orrfugl på Askøy. Men det var helst før. Nå er det ikke mange igjen. – Kanskje en håndfull av hver, tipper Haugland.

Tekst av Yngve Johnsen  /  Publisert 21. januar 2016, 10.11  /   Fritid  

Det var på en Facebook-gruppe for Kjerrgarden vi fattet interesse for å se nærmere på storfugl-saken. En turgåer ved navn Becky Johansen spurte i gruppen like før jul om det fantes tiur eller orrfugl på Askøy, for hun mente å ha sett noe som lignet.

Ved Åsebøskogen

– Det var på Åsebø i området på østsiden av veien. Den var svart, og var vel på størrelse med en gås, forteller hun til AskøyMagasinet.
Det kom litt ulike svar på forespørselen i Facebook-gruppen, og det fremkom at Askøy i hvert fall tidligere hadde flere storfugl og orrfugl. Felles for hannen er at både tiuren og orrhanen er svart, og ligner mye på hverandre – bortsett fra størrelsen. Tiuren er betydelig større enn orrhanen, og kan være nokså aggressiv om han føler seg truet. Det betyr at Johansen høyst trolig observerte en tiur.

Mer storfugl tidligere

Men er det storfugl eller orrfugl igjen på Askøy i dag? Vi tok en tur til naturoppsynsmann Terje Haugland for å få svaret. Han bor på Nordre Haugland, og burde vite svaret.
– Siste gang jeg jeg så en tiur på Askøy var fire-fem år siden. Men før i tiden så man de stadig vekk her på Askøy. De ble jo også jaktet på en stund, men det er mer enn tjue år siden, forteller han.
I samlingen sin hjemme har Haugland utstoppet tiur, røy (hunnen), orrhane og orrhøne, alle sammen med aner fra Askøy. Haugland forteller at vekstvilkårene var mye bedre før, da hest, sau og storfe beiter i store områder på Askøy.
 
 
Artikkelen fortsetter under bildet.

Storfugl: Til venstre ser vi en utstoppet variant av orrhøne. Bildene til høyre er orrhane, som ligner mye på tiuren, men er mye mindre i størrelse. Bildet øverst har Terje Haugland knipset selv ute i naturen, mens det under er en ustoppet «askøyhane».  Under ser vi bilde av røy og tiur.

Storfugl: Til venstre ser vi en utstoppet variant av orrhøne. Bildene til høyre er orrhane, som ligner mye på tiuren, men er mye mindre i størrelse. Bildet øverst har Terje Haugland knipset selv ute i naturen, mens det under er en ustoppet «askøyhane». Under ser vi bilde av røy og tiur.

Ulike årsaker

– Skogsplanting har gitt tett skog og grøfting ved skogsvei har gitt mye myrete områder. Spillplasser har blitt ødelagt og fuglene har forsvunnet i sammenheng med alt dette. Orrfugler vil helst ha lav lyng for å beite, og for at kyllingene skal klare seg. Men uten beiting, så gror det raskt til, bemerker han.
– Storfuglen er dessuten helt avhengig av furuskog, som den kan beite på, legger han til.
Det er også et poeng at en økende bestand av mår har gjort at storfugl- og orrfugl-bestanden har gått tilbake på Askøy.
– Måren har helst ekorn på menyen, men tar også fugl på denne størrelsen, sier Haugland.

Et par håndfulle

Det betyr at vi kan fastslå at bestanden av storfugl og orrfugl på Askøy har vært betydelig større for en del år siden, enn det er i dag.
– Dersom du skal tippe, hvor mange storfugler er det på Askøy i dag?
– Tja, det blir ren gjetting, men en håndfull kanskje. Og hvis vi tar med både storfugl og orrfugl, så blir det vel to håndfulle da, smiler han.
– Jeg vet at det finnes en del orrfugl utover i øyene her vestover, og det er faktisk bare ett år siden jeg så en orrhøne rett nedenfor hvor jeg bor i Kjerrgarden, forteller han.
– Hvor på Askøy er det størst sjanse for å se storfugl som tiur?
– Jeg vil si at området rundt Davanger, oppover mot Dronningen og utover til Ask er størst sjanse for å se tiur.
– Bør man holde seg litt på avstand?
– Absolutt, tiuren er ikke redd for å gå til angrep på folk. Den har et kraftig nebb, og den kan slå hardt med vingene sine. Den kan bli skikkelig amper, så jeg vil anbefale folk om ikke å gå fornære. Heller iakta den på litt avstand.
– Er orrhanen like grinete?
– Nei, den er redd og stikker.
 
Storfugl-Askoy-Tiurlek-AskoyMagasinet
 
Storfugl
• Tiur (hann) er svart
• Kan bli 90 cm lang
• Vekt opp mot seks kilo
• Kan bli 20 år
• Livnærer seg av plantedeler fra furu, samt bær og urter
• Finnes i skogsområder over hele landet
• Røy (hun) er gråbrun – og kan bli 60 cm lang og opptil to kilo

Orrfugl
• Orrhanen (svart) kan bli 53 cm lang
• Vekt mellom 1 og 1,5 kilo
• Orrhønen (gråbrun) blir 41 cm lang og veier ca 0,9 kilo
• Trives i løv- og barskog, gjerne ved myrer og hogstfelt, og heier ved kysten
• Spiser knopper av løv- og bartrær, blader og bær, samt insekter
• Finnes over store deler av Norge
• Årlig felles 20-40000 orrfugl under jakt

Siste saker