Annonse
Ravnanger Hus – du har drømmen, vi realiserer den
Så mange som 53 «elever» fra dem som begynte på realskolen i Florvåg i 1965 var å plass i Folkets Hus. Her har fotograf Camilla Dræge klart å samle alle til et nytt «klassebilde».
Så mange som 53 «elever» fra dem som begynte på realskolen i Florvåg i 1965 var å plass i Folkets Hus. Her har fotograf Camilla Dræge klart å samle alle til et nytt «klassebilde».

Storslått reunion 50 år etter

Å arrangere klassefester (eller reunion, som det heter på «fagspråket»), skjer både titt og ofte. Men det er sjelden man klarer å samle så mange som 53 «elever» hele femti år etter.

Tekst av Yngve Johnsen  /  Publisert 19. november 2015, 10.15  /   Fritid  

Det klarte de med brask og bram, de som begynte på realskolen i Florvåg i 1965. Totalt 85 elever begynte den gangen i tre forskjellige klasser for femti år siden. Av disse er det ni personer som har gått bort. Av de resterende 76 personene passet det for hele 53 å ta seg en fest i Folkets Hus i Holmedalen den 31. oktober i år. Det må sies å være et ganske høyt antall. I tillegg var to lærere fra skolen på plass.
– Det var rett og slett en magisk aften, smiler Torleif Thorsen. Det var han som tok initiativet til festen, etter å ha adoptert idéen fra klassen som gikk før dem.

– Mange latterkuler

Vi treffer Torleif en uke etterpå, sammen med Arne Birkelid og Knut Berntsen, for å «oppsummere» tilstelningen. Det har vært en god del arbeid med å få i stand denne reunion, og ikke mindre enn seks ganger har arrangementkomiteen vært samlet for å spikre et opplegg og ikke minst trekke i de samme og riktige trådene for å få kontakt med alle menneskene som har vært spredt for alle vinder i mange år.
– Vi brukte Statsarkivet for å finne dem vi hadde problemer med å finne, forteller de.
– Det vanskeligste var å finne enkelte jenter som har skiftet navn, understreker Arne.
I tillegg har de hatt sin egen Facebook-side hvor både informasjon og «etterretning» har foregått.
– Det har vært mye moro og mange latterkuler underveis, smiler Torleif.
– Et virkelig møysommelig arbeid er lagt ned her, erkjenner Knut.
I tillegg til de nevnte, trekkes også Helge Fredheim, Håkon Bergsvik og Liv Tjeldstø frem.
– Alle har jobbet utrettelig for å google navn, finne mailadresser og mobilnumre.
Hovedtyngden av jubilantene bor på Askøy eller i bergensområdet, men det er flere som er spredt rundt hele Sør-Norge.

Lærere på plass også

Det skinner gjennom at de hadde en fantastisk aften i Folkets Hus, og de anbefaler alle andre til å gjøre noe lignende.
– Man får utrolig mye igjen for en sånn kveld. Alle møtene og arbeidet var vel verdt det, sier de.
– Egentlig hadde vi altfor liten tid. Denne festen burde vart i tre dager til ende, smiler Arne.
– Tilbakemeldingene har vært enormt positive, konstaterer de.
De hadde invitert lærerne Erling Virkesdal og Ivar Schjetne til samlingen, og de to hadde fått hver sin oppgave. Virkesdal skulle ta for seg hele historien til realskolen, fra den ble reist i 1937 til den ble lagt ned i 1973, mens Schjetne skulle berette noen «røverhistorier» fra lærerrommet.
– Begge to gjennomførte med stor stil, og på en veldig underholdende måte, slår de fast.

Artikkelen fortsetter under bildet

På klassetur til Kvamskogen fikk klassen premien fra stil-konkurransen de vant: tre kasser med appelsiner!

På klassetur til Kvamskogen fikk klassen premien fra stil-konkurransen de vant: tre kasser med appelsiner!

Fant raskt tonen

Torleif hadde satt sammen en powerpoint med gamle bilder og små faktaopplysninger. Den gikk og surret i bakgrunnen, og var veldig populær. I tillegg hadde Mariann Holmedal en prolog som ble tatt svært godt imot.
– Egentlig hadde vi mye mer på programmet vårt, men det måtte utgå. Folk fikk raskt mye å snakke om og koste seg i hverandres selskap. Tiden ble altfor knapp, konstaterer de.
Men stilkonkurransen, som tre elever fra ene klassen vant, ble behørig kommentert. Det var Askøybanken som utlyste konkurransen, der de spurte om hvilke trafikale utfordringer Askøy ville få i fremtiden.
– Bortsett fra broen, så klarte de å forutse det meste, skryter de. – Dette var en innertier, fastslår Arne – en av forfatterne.
Stilen kom på trykk i Askøy Tidend i 1967, og premien var ett klippekort på fergen, samt ikke mindre enn tre kasser med appelsiner (!).
– Vi har bilder fra overrekkelsen av appelsinene. Det foregikk på en klassetur til Kvamskogen, sier Torleif.
Også det faktum at Askøy ble real- og ungdomsskolemester i fotball det året ble så klart hauset opp. Finalen gikk på Møhlenpris, og Nygård ble slått 1-0.
– Kvelden var veldig minnerik. Det var mange som ikke hadde sett hverandre siden de gikk ut av realskolen, forteller Arne, Torleif og Knut. Men de hadde også en tilsvarende fest for tretti år siden.
– Nå snakker folk om at vi må gjenta det hele neste år. Vi må jo feire at det er 51 år siden også, hehe.
– Faktisk har jeg hørt at en del av jentene allerede har avtalt et nytt møte. Det er kjekt at man kan ta opp igjen kontakten etter en slik tilstelning, smiler de.

Stil: Jubilantene kunne se tilbake på denne stilen som kom på trykk i Askøy Tidend i 1967. Den vant en konkurranse som omhandlet trafikk-utfordringer i fremtiden. Klassen traff veldig bra på sine fremtidsutsikter.

Stil: Jubilantene kunne se tilbake på denne stilen som kom på trykk i Askøy Tidend i 1967. Den vant en konkurranse som omhandlet trafikk-utfordringer i fremtiden. Klassen traff veldig bra på sine fremtidsutsikter.

Siste saker