Annonse
Fromritoppen senter – velkommen til en hyggelig handel!
GRANSKET JUVIK SÆBØ: Renathe-Johanne Wågenes har gransket slekten til sangartisten Marianne Juvik Sæbø. Her viser hun stamtrærne hennes, både på mor- og farsiden. Til stor fornøyelse. Foto: Yngve Johnsen
GRANSKET JUVIK SÆBØ: Renathe-Johanne Wågenes har gransket slekten til sangartisten Marianne Juvik Sæbø. Her viser hun stamtrærne hennes, både på mor- og farsiden. Til stor fornøyelse. Foto: Yngve Johnsen

Tid for å granske røttene

Helt siden hun var 16 år har Renathe-Johanne Wågenes (44) drevet med slektsforskning. Nå inviterer hun askøy­væringer til å starte opp med den «altoppslukende» hobbyen, og bruker sanglerken Marianne Juvik Sæbø som et spennende eksempel.

Tekst av Yngve Johnsen  /  Publisert 18. februar 2016, 9.19  /   Kultur  

AskøyMagasinet treffer Renathe-Johanne Wågenes og Marianne Juvik Sæbø på en kafé i Kleppestø. Wågenes er faktisk noe så sjeldent som utdannet slektsforsker gjennom studier på høyskolen i Volda. Hun jobber på Statsarkivet i Bergen, der store deler av jobben går ut på å skrive av gamle kirkebøker og hjelpe folk med å finne frem i den omfattende databasen.
Juvik Sæbø trenger vel ingen nærmere presentasjon, kjent artist som hun er for sine salmesanger og plateutgivelser. Nå får hun stamtreet sitt i «gave».

I slekt med hverandre

Wågenes har nemlig brukt Juvik Sæbø som «prøvekanin» for å skape litt blest om det store slektsgransking-arrangementet som skal gå av stabelen ved biblioteket på Kleppestø senter lørdag 5. mars.
– Jeg tenkte at det kunne være artig å forske litt på en kjendis her på Askøy, og Marianne passet helt perfekt, ler Wågenes – og røper for Juvik Sæbø at de to faktisk er i slekt.
– Jeg er datter av din seksmenning, forteller hun litt stolt til sangersken.
– Det betyr at vi er syvmenninger. Faktisk også nimenninger i et annet ledd, smiler hun.
Juvik Sæbø ler og synes det er stor stas at Wågenes har sett nærmere på slekten hennes. Hun virker nesten målbundet fra «første grein».
– Det er utrolig gøy å se slektstreet sitt på denne måten. Allerede når jeg kommer til oldefar finner jeg ut ting jeg ikke visste. At han var fra Radøy hadde jeg ingen anelse om. Kanskje jeg er i slekt med mannen min, siden min svigerfar er fra Radøy også? Dette må jeg finne ut mer om, dette var spennende, ler hun.
Wågenes konstaterer at dette minner litt om det populære TV-programmet «Hvem tror du at du er».
– Slektsgransking er alltid moro. Man oppdager greiner man ikke kjente til, og går ofte videre på denne ferden for å finne ut mer, sier hun.

 
Artikkelen fortsetter under bildet.

Stamtavle: En stamtavle viser forgreiningene ut fra far- eller morsiden, og er en fremstilling av et ­individs slektskapsforhold. Dette «treet» gir et godt bilde av mange års slektskap.

Stamtavle: En stamtavle viser forgreiningene ut fra far- eller morsiden, og er en fremstilling av et ­individs slektskapsforhold. Dette «treet» gir et godt bilde av mange års slektskap.

Åpen Dag

Lørdag 5. mars er altså den store «slekts­granskingsdagen» her på Askøy. Wågenes inviterer innbyggerne til Askøy folkebibliotek, der hun vil holde foredrag om emnet. Videre vil hun og noen av hennes kolleger i DIS Hordaland hjelpe dem som er interessert i å gå videre med undersøkelsene. DIS er landets største organisasjon for slektsforskere.
– Vi kommer til å vise folk hvordan man går frem. Det er veldig mye man kan finne på internett. Kirkebøkene ligger ute på nett og i digitalarkivet kan man finne veldig mye. Så vi kommer til å vise hvordan arbeidet kan gjøres.
– Gratis opplegg?
– Ja, helt gratis. Det er bare for folk til å komme. Vi holder på fra klokken 10 til 15 denne lørdagen. Jeg oppfordrer alle som er litt nysgjerrig til å ta turen og prøve. Det som er mest gøy med slektsgransking er at man kan finne ut veldig mye artig om sine aner og forfedre og hvordan de levde. Spesielt hvis personene har gjort litt av seg på en eller annen måte. Da kan man finne mye rart, og gjerne morsomme historier, smiler Wågenes.
Hun tar oss med inn i sitt eget digitale stamtre på PC-en sin, og kan faktisk vise bilder av sin tipp-tipp-tipp-oldemor!
– Det er utrolig hva man kan finne. Slektsforskning er og blir kjempegøy, slår hun kategorisk fast.

Har ikke hatt anledning

Juvik Sæbø får en omfattende innføring i sin slekt, og hun sluker hvert ord.
– Jeg har aldri før drevet med noen form for slektsgransking, så dette var veldig spennende. Jeg har mange ganger kjent på følelsen av at jeg burde spurt min far mye mer om slekten hans før han døde for 21 år siden. Jeg husker at han fortalte litt, men det gikk rett ut igjen den gangen, forteller 49-åringen fra Krokåsdalen.
– Jeg må vel også innrømme at det ikke har vært så mye tid til gransking av slekten. Det har vært hektisk og mye farting opp gjennom årene. Men når jeg får litt bedre tid skal jeg sette meg mer inn i stamtreet mitt, for dette var veldig gøy.
– Så er det kanskje slik at jo eldre man blir, og jo mer livserfaring man får, dess mer interessert blir man i opphavet sitt, tror hun.
– Jeg vet jo at jeg har slekt litt her og der, men her var det veldig mye nytt, nikker Juvik Sæbø.
Hennes aner går ofte til Jølster og Voss, i tillegg til Askøy.

Det er utrolig hva man kan finne.
Slektsforskning er og blir kjempegøy.
Renathe-Johanne Wågenes

Artist-slektninger

Wågenes fikk en del «gratis» da hun har jobbet med slekten til Juvik Sæbø, all den tid hun er hennes syvmenning. Dermed kunne hun bruke en del av det materiale som hun har innhentet om seg selv.
Hun vender seg til Juvik Sæbø og spør:
– Visste du for eksempel at du er i slekt med Torhild Sivertsen?
– Nei! Det visste jeg ikke, svarer artistkollegaen overrasket.
– Joda, dere er seksmenninger. Faktisk er dere i slekt på seks forskjellige steder, og det er både på mor- og farsiden, slår Wågenes fast.
Juvik Sæbøs slektstre i Krokåsdalen startet tilbake i 1710, kan Wågenes fortelle. Og før det hadde familien aner til Follese. Men farens side stammer opprinnelig fra Jølster i Sogn og Fjordane. Hennes mor hadde også røtter i Jølster, men mesteparten av slekten på denne siden hadde sitt opphav i Follese og Strusshamn.

Krangler og tragedier

Wågenes har tatt utskrift av de fakta­opplysningene som finnes, knyttet til ulike personer i slektstreet hos Juvik Sæbø.
Der er det veldig mye «snacks» å boltre seg i.
– Se her, her har vi en slektning av deg som
ble banket opp av en nabo som 15-åring i 1759. Her får du vitneforklaringer og gangen i rettsaken. Vi kan lese at moren har slengt med kjeften til nabokonen også, humrer Wågenes.
– Du store all verden, utbryter Juvik Sæbø –
og spør om det ble avsagt noen dom i saken.
– Det ser ut til at det ble delt ut noen bøter, forteller Wågenes.
Hun fortsetter:
– De kranglet så fillene føk før i tiden. Man kommer over mye slikt om det har vært rettssak inne i bildet.
Juvik Sæbø konstaterer at det er mange som har mistet barn i tidlig alder. Noen opptil flere.
– Hadde dette skjedd i dag, så ville det jo vært et mareritt. Det var det sikkert den gangen også, men kanskje det var mer vanlig. Og så ser jeg at det har vært mange skilsmisser, så de styrte på den gangen også, sier hun med et litt skjevt smil.
– Her står det at din forfar Tønnes betalte parykkskatt, forteller Wågenes – etterfulgt av et unisont latterbrøl fra begge to.

 

I slekt: De er faktisk i slekt, Renathe-Johanne og Marianne. Gjennom granskingen fant Renathe-Johanne ut at de to er syvmenninger. Så da blir det jo på høy tid med en familieklem! Foto: Yngve Johnsen

I slekt: De er faktisk i slekt, Renathe-Johanne og Marianne. Gjennom granskingen fant Renathe-Johanne ut at de to er syvmenninger. Så da blir det jo på høy tid med en familieklem! Foto: Yngve Johnsen

Siste saker