Annonse
Ravnanger Hus – du har drømmen, vi realiserer den
Follesetrener Jørgen Teigland gir seg ved sesongslutt, og håper å krone det hele med et opprykk. Her dirigerer Teigland og assistenttrener Eirik Nødland troppene hjemme mot Voss i forrigehjemmekamp i Skogen. Foto: Yngve Johnsen
Follesetrener Jørgen Teigland gir seg ved sesongslutt, og håper å krone det hele med et opprykk. Her dirigerer Teigland og assistenttrener Eirik Nødland troppene hjemme mot Voss i forrigehjemmekamp i Skogen. Foto: Yngve Johnsen

Vil gi seg på topp

Follese-trener Jørgen Teigland går inn i sin siste høst som fotballtrener. Han tar gjerne med seg et opprykk som «grand finale». I så fall går det på bekostning av Vestsiden.

Tekst av Yngve Johnsen  /  Publisert 17. september 2015, 9.33  /   Sport  

Det er Follese og Vestsiden som kniver om å være beste fotballag på Askøy. Begge klubbene kjemper i toppen av 4. Divisjon, og det mest nærliggende er å tro at ett av disse lagene stikker avgårde med andreplassen. Det gir billett til kvalikkamp mot toeren i den andre 4. divisjonsavdelingen.
– Det skal bli tøft å ta igjen Åsane 2 som leder avdelingen. De stiller ofte med et godt lag inkludert en del spillere som har spilt i OBOS-ligaen. Men vi skal møte dem hjemme i Skogen, og har ikke gitt opp, bedyrer Teigland.

For mange poengdelinger

I sin tredje sesong som FFK-trener håper han på opprykk uansett.
– Helt fra dag én har vi sagt at opprykk er målet. Men sesongen har i grunnen bare vært på det jevne, synes jeg. Vi har ikke prestert godt nok til å ligge helt øverst, da vi har gitt bort for mange unødig poeng i enkelte kamper, sier han – og nevner uavgjort-kampene mot Baune borte, og begge dystene mot Valestrand/Hjellvik.
– Jeg mener det er kvaliteter nok i laget til å rykke opp. Om vi klarer det, så blir det et nytt kapittel neste år. For det er ikke sikkert det er kvaliteter nok til å bli værende i tredje divisjon. Da må det nok forsterkes, tror han.

Blir best på øyen

Om Follese eller Vestsiden rykker opp, så vil klubben med ny divisjonsstatus bli et slags lokomotiv på Askøy. Det vil gi klare fordeler, mener Teigland.
– Det er jo naturlig at de beste spillerne samler seg rundt det beste laget. Slik tenkte jeg i hvert fall som spiller selv, sier han.
Teigland krever å bli trodd på at han ikke bryr seg om askøyduellen mellom skogvokterne og «Sio».
– For meg er ikke den duellen viktig i det hele tatt. For meg handler dette bare om opprykk, og hvem som er best på Askøy betyr ikke så mye da, sier han.
– Egentlig synes jeg det er kjekt at askøylagene kjemper i toppen. Nå har vi to askøylag i kampen om opprykk til 3. divisjon, og vi har Askøy FK som er på vei opp fra femte divisjon. Totalt sett vil jeg si at det har vært en bra sesong for klubbene på Askøy, sier han.
Jørgen Teigland trekker frem spissen Trond Erik Asbjørnsen som har nettet ikke mindre enn 24 ganger hittil denne sesongen, og dessuten keeper Ola Eikanger som ennå holder junioralder.
– Han har vært god for oss i år. Han kommer til å bli en meget habil målvakt, garanterer treneren.

Tok Sio på «kondisen»

Knivingen mellom askøyklubbene ofrer han ikke så mange krefter på.
– Vi har vårt konsept der vi trener mye, og satser knallhardt på egenrekruttering gjennom godt tilbud til både junior- og guttespillere. Og med dette opplegget håper vi å kunne ta steget opp, sier han.
Begge kampene mot Vestsiden denne sesongen har endt med tre poeng til Follese. Hjemme i Skogen snudde de kampen og vant 3-2, mens kampen på Ravnanger endte med hele 5-1 til gjestene.
– I den kampen var vi rett og slett bare mye bedre enn de. Vestsiden virket dårlig trent og utover i andre omgang kjørte vi over dem, konstaterer Teigland – som gir seg etter sesongslutt uansett.
– Jeg skal i gang med rehabilitering av et gammel hus, og tiden strekker rett og slett ikke til.
– Hva skal til for løfte askøyfotballen opp i 2. divisjon?
– Dette har jo vært diskutert i årevis, og det er vanskelig å si hvordan man skal komme opp og frem. Først og fremst tror jeg det handler om økonomi og kapasitet. Dernest er utfordringen å beholde spillerne på øyen, at det er godt nok sportslig tilbud til de unge, sier han.
– Det er mange som snakker om bygdetroll og mangel på samarbeid, men det blir litt feil. For folk som sitter i styre og stell rundt om jobber virkelig godt for å ha en klubb der unger og bygdefolket trives. Og da blir det ikke mer ressurser igjen. Man har ikke muskler nok til å ta dette løftet som trengs.
– Så da er det ikke håp?
– Jo, men da må man ha et solid økonomisk fundament i bunn, og jobbe målbevisst mot en tung satsing. Og alle klubbene må jobbe parallelt. Da er det muligheter, sier han.

Fornøyd på Ravnanger

Vidar Kvalsund er svært godt fornøyd med å kjempe i toppen andre året på rad.

Vidar Kvalsund er svært godt fornøyd med å kjempe i toppen andre året på rad.

Vestsiden-trener Vidar Kalsund er også inne i sin tredje sesong, og har han har all grunn til å være fornøyd med situasjonen så langt. Fjorårets opprykk er kronet med en ny kamp om klatring i divisjonssystemet. I skrivende stund er de hvite og svarte bare ett poeng bak Follese, med like mange kamper spilt.
– Selvsagt har vi muligheter for å knipe den andreplassen og rykke opp. Det er en smørje med lag som i praksis kjemper om andreplassen. Åsane 2 tror jeg ikke det er noe å gjøre med, sier han.
Kalsund sier det har vært en meget oppløftende sesong til nå. Før sommeren toppet de nyopprykkede tabellen, og alt så ut til å gå på skinner.
– Vi har vært med der oppe hele veien, og jeg må si at det har vært veldig moro å kjempe i toppen også denne sesongen. I det siste har vi gått på noen smeller, men det er nesten ikke annet å vente når man får skader og sykdom i laget, slår Kalsund fast.

Kan makte et nytt nivå

I motsetning til sin kollega i Skogen, så mener Kalsund at han har et mannskap som fint kan prestere i 3. divisjon.
– Dette laget er godt nok til å overleve i 3. divisjon. Vi ville ikke kjempet i teten, men hadde klart oss bra, mener han.
– Blir det opprykk i år, tror du?
– Egentlig er det mye opp til oss. Follese skal ha Åsane 2, og normalt vil de ikke ha en sjans der. Vi har seks kamper igjen, som alle kan vinnes. Vi har gode muligheter, bedyrer han.
– Hva synes du om knivingen om å bli best på øyen?
– Det er alltid gøy med lokalderby, men jeg må jo også si at askøyfotballen ødelegger for seg selv på denne måten. Nivået til askøyfotballen er egentlig pinlig lavt. Men årets sesong har vært virkelig positiv for mange av klubbene her ute, sier han.

Siste saker