Annonse
Ravnanger Hus – du har drømmen, vi realiserer den
Gerhard Nelson har slått seg ned på Askøy, og bruker sin rike erfaring til å lære bort «dirty triks» til kvinner fra Askøy. – Det er viktig å kunne  forsvare seg selv mot overfallsmenn på gaten, og sammen med min kone arrangerer vi kurs, Jeg ønsker tilbakemelding fra grupper som vil arrangere et slikt kurs, sier han. Foto: Privat.
Gerhard Nelson har slått seg ned på Askøy, og bruker sin rike erfaring til å lære bort «dirty triks» til kvinner fra Askøy. – Det er viktig å kunne forsvare seg selv mot overfallsmenn på gaten, og sammen med min kone arrangerer vi kurs, Jeg ønsker tilbakemelding fra grupper som vil arrangere et slikt kurs, sier han. Foto: Privat.

Vil lære bort «dirty triks»

Amerikaneren Gerhard Nelson (52) har slått seg ned på Askøy sammen med sin ukrainske kone. Nå vil han trene opp kvinner fra Askøy til å forsvare seg mot overfall på gaten. Og her er det ingen «kjære mor».

Tekst av Yngve Johnsen  /  Publisert 17. mars 2016, 10.10  /   Fritid  

– Det er mange kvinner som tenker at overfall og voldtektsforsøk «ikke skjer meg». Det er feil måte å tenke. Man må være forberedt på at vold og overfall også kan skje med en selv. Dersom man ikke kan forsvare seg selv, så blir man ofte enkle ofre. Derfor ønsker jeg å trene opp kvinner fra Askøy i det som vi kaller «street defence».

Dirty triks

Disse ordene tilhører Gerhard Nelson. I markedsføringen av kursene har han likegodt oversatt det hele til gateforsvar.
– Jeg ønsker ikke å konkurrere med karateklubber eller taekwondo-klubber, som også viser selvforsvarsteknikker. Derfor er jeg tydelig på at gateforsvar handler mer om å bruke raske og skitne triks som skal til for å overmanne en overfallsmann, forteller han.
Nelson gir AMs utskremte noen eksempler på hva man kan gjøre med en som angriper. Om undertegnede hadde vært overfallsmann, så hadde jeg raskt fått noen fingre rett inn i øynene. Eller i halsen. Eller et kne opp mellom beina.
Ikke bra i det hele tatt. Men jeg skjønner tegningen, og skvetter unna. Altfor sent selvsagt. Han ler.
– Disse triksene gjør vondt, det kan jeg love deg.

Mange uante muligheter

I tillegg til å trene bort teknikker som kan få en overfallsmann til å få veldig vondt, så selger han også ulike varianter av «duppedingser» som skal holde farlige folk på avveie. Det kan være skjulte våpen i alt fra smykker til capser.
– Man må også bruke det en har for hånden. På kurset får man kjennskap til hva som kan brukes. For eksempel er det mange som blir overrasket når jeg påpeker at det som oftest er en ståltråd i BH-en til kvinner. Den kan man bruke om man ikke har annet. Det er bare ett eksempel. Man kan bruke kulepenner til å forsvare seg med. Eller ha en slik nøkkelhank, sier han – og viser frem en slags pynteting til nøkkelhanken som raskt kan omgjøres til et stikkvåpen i selvforsvar.
– Det finnes svært mange slike muligheter. For meg er det selvsagt viktig at disse tingene er lovlige i Norge. Derfor har jeg også forhørt meg med politiet på enkelte ting, sier han.
Så tar han opp en liten dings som han trykker på. Den lager et øredøvende leven. Type bilalarm x 10.
– Smart å ha, sier han. – Den kan skremme bort overgriperen, og varsle omgivelsene.

 
Artikkelen fortsetter under bildet.
Street-Fighter-2

Yoga også

Nelson har startet et firma sammen med sin ukrainske kone, Natalia Rundenko. Det heter Pink Scorpio, og de to avholder kurs sammen, eller hver for seg. Fruen er nemlig ekspert på yoga, og det er noe som ifølge Nelson gjør seg godt i spann med selvforsvar. De to områdene «snakker sammen», og man kan bruke yoga som oppvarming til kurset i gateforsvar.
Han har nylig avholdt et kurs for askøykvinner i Hanøy samfunnshus, og responsen skal ha vært god. Han håper å kunne avholde flere kurs der etter hvert.

Ønsker nye treningssteder

– Det som er målet mitt nå er å få kontakt med andre som kunne tenke seg å arrangere slikt kurs. Det vi trenger da er altså lokaler som egner seg til dette. Det være seg skoler, gymsaler, ungdomshus eller lignende. Det er bare til å ta kontakt, så kan vi gi et kurs for kvinner som er interessert, sier Nelson.
Han poengterer at det ikke trenger å være på Askøy.
– Jeg tenkte at det kunne være lurt å begynne i det små her på Askøy, men jeg har allerede fått en avtale om kurs i Meland kommune. Så jeg håper jo at det er et marked for dette i bergensregionen, sier han på gebrokkent norsk.

Mye erfaring

Nelson kommer opprinnelig fra Florida. Hans far er fra USA, mens moren kommer fra Tyskland. Han bodde lenge i Tyskland etter at foreldrene skilte seg, men flyttet til Bergen i 2007 for å få seg jobb.
– Allerede som guttunge fikk jeg skjerpet sansene mine da min far tok meg med på klapperslangejakt, forteller han.
Nelson forteller også om sin fortid som fallskjermjeger i Somalia, Albania og Kosovo. Om hans tid som US sikkerhetsvakt under den kalde krigen og under angrepet den 11. september. Og om alle utmerkelsene han har fått for ulike tjenester i disse årene. Men også om de tøffe miljøene han vanket i som ung mann i Tysklands bakgater.
– For å kunne lære bort hvordan man forsvarer seg på gaten, så er det bra at jeg har vært gjennom mye av dette selv. På gaten er det ingen dommere. Der gjelder det å redde seg selv, og da må man ofte ty til dirty triks, sier han.

 
Artikkelen fortsetter under bildet.
Street-Fighter-3

Alle kan være med

Kursene vil vare i om lag fire timer, og prisen på 500 kroner vil også inkludere mat. Og en bok som heter «Bite & hate» og som inneholder 387 sider og 700 illustrasjoner om mange ulike temaer knyttet til selvforsvar.
– Må kvinnene være godt trent for å være med?
– Nei, alle kan klare å lære seg dette. Man behøver ikke å være i god form. Jeg har til og med hatt en kvinne i 70-årene på kurs, smiler han.

Siste saker